Annons:
Etiketterörtterapiartikel
Läst 43464 ggr
Tuva-Lena
2010-04-01 00:44

Om malvan

Malvasläktet innehåller ett- till fleråriga örter eller halvbuskar, som kan vara kala eller håriga, upprätta eller krypande. Arterna förekommer naturligt i Europa, Afrika och Asien.

Blommorna är vita, rosa eller rödlila och kommer i bladvecken, ensamma eller flera tillsammans, mer sällsynt i en toppställd klase.

Släktnamnet Malva kommer av grekiskans malakhe (göra mjuk). Vilket förmodligen syftar på dess mjukgörande effekt som läkeväxt eller dess mjuka behåring. Namnet Malva användes redan av Hesiodos, 700 f. Kr. Det svenska namnet kattost omnämndes redan i de medeltida läkeböckerna, namnet kommer troligen från fruktens likhet med en ostform.

Släktet har omkring 30 arter varav sex förekommer regelbundet i Sverige, ytterligare ett par arter kan påträffas tillfälligt, till exempel kransmalva (M. verticillata).  De två ofta odlade arterna myskmalvan (M. moschata) och rosenmalvan (M. alcea) har djupt flikiga blad och stora blommor, övriga arter har grunt flikiga blad och vanligen små blommor.

Förr i tiden kallades arten även för bismalva, vilket betyder dubbelt så verksam som malva. Läkemalva (althearot) odlades redan på 700-talet som läkeört i enlighet med en förordning som utfärdades av Karl den store. Munkar förde in växten i Sverige och den användes invärtes och utvärtes, framförallt mot inflammationer i huden och slemhinnorna.

En vit, mjuk massa beredd av läkemalva, arabiskt gummi och socker, kallat Alteapasta eller jungfruskinn, var förr ett populärt hostmedel och en motsvarighet till våra dagars halstabletter. På de svenska apoteken finns sedan gammalt alteasirap, ett hostlindrande medel. Man använder mestadels rötterna men även blad och blommor kan komma till användning.

Enligt Retzius (1806) har alla arterna i släktet använts som läkeväxter och han påpekar också att stjälkarna efter rötning lämnar tågor som kan användas till spånad. Jag kommer dock att närmast beskriva Läkemalvan.

Läkemalva (Althaea officinalis)

Läkemalvan har stora vita eller rosa blommor med violetta ståndare. De blommar från sensommaren till tidig höst. Bladen är stora, ludna och tandade. Färgen är grågrön och innehåller ett växtslem. Stjälken är luden, rund och ljusgrön.

Läkemalvans rot innehåller ett slem som tjocknar i vatten och som förr brukade upphettas med socker till en mild och lindrande pasta. Det är den som givit läkemalvan dess engelska namn; Marsh mallow. Den konfekt vi idag känner till under det namnet tillverkas dock idag av andra ingredienser.

Alla de övriga växterna i familjen Malvaceae innehåller det helande slemmet och namnet Althaea, som kommer från det grekiska ordet altho; bota. Läkemalvan fördes från Kina till Egypten och Syrien där man åt den som grönsak. Historiskt finns den omnämnd av Pytagoras, Platon och Virgilius och avnjöts av romarna i korngrynssoppa och som fyllnad i helstekt spädgris.

Läkemalvan vill helst stå i full sol i en fuktig, måttligt näringsrik jord. För att föröka den kan man antingen så frö eller dela plantan på våren. Första året gallras plantorna till ca 30 cm avstånd. Andra året gallras plantorna ut till ca 60 cm.

Man kan äta fröna färska eller torkade, t ex strödda över en sallad. Det går också att äta blad och kronblad i sallad. Ångkoka bladen som en grönsak eller smaksätt olja och vinäger. Roten kan ätas efter att man kokat den mjuk och därefter steker den.

Som skönhetsmedel kan man använda avkok på bladen eller vätskan ur blötlagt rot (kall eller varm) för händerna, torrt hår eller mot solbränna, till ansiktsmask och ångbad för hyn. Lägg indränkta kompresser för slätare hy kring ögonen. För utvinning av växtslem från roten bör rötterna från minst 2-åriga plantor blötläggas i kallt vatten i ca 8 timmar.

Som läkemedel används läkemalvan i salva mot brännsår eller i omslag mot svullnader. Intag av te på läkemalva lindrar irriterade slemhinnor samt dämpar hosta. Den kan också användas mot diarré och sömnlöshet. Skummet som uppstår vid kokning av roten kan användas som lindrande tvål vid hudproblem.

Innehållsämnen: I roten slem (20-35%), pektin (10%), stärkelse (20-38%), asparagin (2%), mineraler (5-7 %). Blad och blommor har lägre halt slem

OBS! Bör ej intas i samband med alkohol, garvämnen eller järn!

Källor: Den virtuella floran, http://linnaeus.nrm.se/flora/di/malva/malva/welcome.html

Wikipedia, http://sv.wikipedia.org/wiki/Malvasl%C3%A4ktet

Alternativmedicin, http://www.alternativmedicin.se/sok/Vax-113.html

"Vår örtabok; allt om örter - från odling till användning" av Lesley Bremness i Svensk bearbetning av Eva Dickson (Rabén Prisma förlag).

Tack tll MaMaMade för artikeln! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
[GunillaF]
2010-04-01 02:21
#1

Mycket intressant. Tack!

majlar
2010-04-01 09:54
#2

Va, tänk att man kan använda en så vacker blomma till läkning av hosta. Jag blev förvånad. Mycket intressant. Tack för den Tuva-Lena

JohannaMax
2010-04-01 11:08
#3

Intressant läsning! Tack!

Jag tycker Malva är ett så fint namn med.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

MaMaMade
2010-04-01 11:21
#4

#3 Ja, visst är det! Flört

Tuva-Lena
2010-04-01 11:49
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

En liten brasklapp bara, det är MaMa Made som har skrivit artikeln,  vår piggelina Mams ifrån norrr ni vet..? Tungan ute

Ja har själv en "rumsmalva" som jag köpte ifjol. DEn har klarat vintern tror jag, så nu är det bara att sätta igång med vattning och gödning så får jag se om den blir lika fin som ifjol. Då hade jag den i en stor kruka ute på altanen. SEdan älskar jag sommarmalvan som man sår i trädgårdslandet. Jag visste inte heller att det var en effektiv läkeört! Förvånad (På bilden står den längst till vänster, men blommorna har inte tittat fram än, dom blev ljuvligt mörk rosa.)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

[Jeremina]
2010-04-01 22:31
#6

Intressant artikel och blomman är så vacker!

Annons:
OleaViola
2010-04-02 00:09
#7

Verkligen intressant artikel ska läsa den ordenligt har några fina exemplar  av läkemalva på min balkong jag har övervintrat från förra året och den börjar att komma upp i gen iår jippi………….

[GunillaF]
2010-08-31 12:19
#8

Det är bergis tionde året jag sått Malva…och misslyckats. Vad gör jag för fel? Jag gör precis som det står på fröpåsen. Malvan kommer upp så grön och fin, ca två-tre dm men sedan ser det ut som om översta delen torkar bort. Eller om det är något slags angrepp av något?!

Elpida
2010-08-31 23:51
#9

Man tackar och bugar för fina informationen!Kyss

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Upp till toppen
Annons: