Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 8581 ggr
Tuva-Lena
2010-03-29 22:36

Glad Påsk!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ordet påsk kommer från hebreiskan som är judarnas språk. Det går tillbaka till berättelsen om den natten i Egypten då dödsängeln gick förbi de hus som hade blod över sina dörrar.

Gå förbi är pasach på hebreiska, därav kom den latinska formen pascha, som uttalas paska, och på svenska påsk. Det finns även ordböcker som säger att ordet kommer ur hebreiskans ord pesach, som betyder påskalamm.

Det vanligaste ordet för påsk i andra länder är ett som man tror härstammar från förkristen tid. Det finns bl a i engelskan, Easter och i tyskan, Ostern. Det sägs ha funnits en vårgudinna vid namn Ostra, som orden syftar tillbaka på.

Innan 1000-talet var vi fortfarande så kallade hedningar här i Norden och trodde på asagudarna i Valhall. Kristendomen var över 1000 år gammal när den slutligen bröt igenom här uppe.
De fester som firades var i samband med naturåret och växlingarna mellan årstiderna. Även efter jordbrukets olika skeden, så väl som när man skulle så som när det var dags för skörden osv..

På 800-talet kom "Nordens apostel" Ansgar, som var en katolsk munk, hit flera gånger för att försöka omvända oss, men det skulle ta flera hundra år innan kristendomen accepterades. Det var också väldigt svårt att vänja folket av med alla de seder och traditioner som tillhörde den hedniska tiden. Vi kan ju själva tänka oss in i samma situation.

Den katolska kyrkan ville inte gärna skrämma bort de omvända genom att beröva dem allt, därför lät man dem hållas och många seder fick vara kvar. Det underlättade också att många hedniska fester ungefär sammanföll med de kristna högtiderna. Vid vintersolståndet hade man exempelvis firat det så kallade vinterblotet. Man vädjade då till den gud som hade makten över solen, att komma tillbaka och skingra mörkret. Även vinterslakten hade avslutats vid samma tid och då var det stor fest som gällde för alla. Denna högtid flyttades ihop med julen.
Lika stor fest var det vid vårdagjämningen då man firade vårblotet som var en stor vårofferfest. Det var med anledning av naturlivets återuppståndelse och det var dags att börja plöja och så. För att jorden skulle ge god gröda så offrade man. Detta, med de flesta av dess seder och bruk, överflyttades till påsken då de kristna firade frälsarens uppståndelse. Att naturens växtlighet återuppstod samtidigt med tiden för Jesus uppståndelse var förstås ett mycket bra och passande samband.

Våra traditioner är en salig blandning som härstammar både från judendomen, den katolska och den protestantiska kyrkan, samt den nordiska asatron.
Vi tänker nog egentligen inte på vad som en gång låg till grund för alla traditioner. Redan på 1800-talet, hade den från början allvarliga innerbörden i de flesta traditionerna övergått till skämt. Inte många vet att exempelvis vår tradition då barnen klär ut sig till påskkäringar härstammar från en tid då man på fullt allvar trodde på häxor och var livrädda för att de skulle göra människorna och djuren illa.
Våra förfäder i bondesamhället hade en nedärvd och invand känsla för det övernaturliga. De levde mycket närmare naturen under svårare förhållanden och med bristande skolgång.
Forskarna har väldigt svårt att härleda var olika vidskepelser och magiska riter kommer ifrån. Många kom hit från Medelhavsområdet med den kristna missionen under den katolska tiden, men man antar också att mycket kommer från den fornnordiska och hedniska tiden. Vad man säkert vet är att folk var mycket skrockfulla och många traditioner går ut på just skrock.

Texten hämtad från  

http://hem.passagen.se/sojson/pask/index1.htm

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
MaMaMade
2010-03-30 00:40
#1

Nu har hon läst på! Tack för den, Tuvan! Visst är det intressant att se varifrån alla våra upptåg kommer ifrån? Glad

Tuva-Lena
2010-03-30 01:17
#2

Jag det är väldigt fascinerande! Jag blev intressead eftersom jag går en häxkurs just nu. Vi har just passerat Ostara enligt den hedniska tron, alltså vårdagjämningen, och då tänkte jag att kanske påsken kommer därifrån - Oster/tyska och Easter/engelska. Den här artikeln var vad jag hittade. Och inte var det så tokigt gissat? CoolFlört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

[GunillaF]
2010-03-30 01:25
#3

Tack för en intressant artikel!Glad

tilja65
2010-03-30 10:29
#4

Mycket intressant läsning Tuva!

Med ljus och kärlek... Tina

www.harmoniqa.se

Halvdansken
2010-05-11 00:39
#5

Jag delade kontor en tid med en ganska strikt jude och han berättade att "annandagarna" (annandag påsk, annandag pingst osv) är en judisk tradition. Helgdagarna skulle vara mellan soluppgång och solnedgång, men när judarna var fördrivna i olika omgångar så visste man inte riktigt när solen gick upp och ner i Palestina. Darför införde man "annandagarna" för att vara säkra på att man inte arbetade på en helig dag.

De var väl ett bra knep!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Tuva-Lena
2010-05-11 11:41
#6

Ha ha, ja judarna är kända för att vara klipska - smart! Skrattande Och sen fick vi en helgdag extra dessutom! Cool

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Upp till toppen
Annons: