Annons:
Etiketternäringartikel
Läst 9164 ggr
Naturligtvis11
2009-03-16 16:04

Behövs kosttillskott? - del 2

På 40-talet tillsattes i USA en utredning för att avgöra vilka mängder av olika näringsämnen människan behöver. Syftet var bl.a. att soldater i krig inte skulle bli svaga och sjuka utan kunna strida, genom att de fick en garanterad lägsta mängd av de näringsämnen man då kände till.

 En kommitté tillsattes av främst personer från livsmedelsindustrin och man tittade på vad folk åt i allmänhet för att avgöra behovet av näring, och där man var osäker gissade man. På detta sätt uppstod de första näringsrekommendationerna, vilka publicerades 1943 och sedan blev normgivande över hela världen. Dessa uppdateras vart femte år, men de har inte ändrats mycket sedan dess trots att en mängd forskning visar på större näringsbehov. I Sverige utgavs den första officiella näringsrekommendationen år 1963 av Statens Institut för Folkhälsan och den var identisk med 1959 års upplaga av den amerikanska.

Detta är alltså bakgrunden till RDI -  "rekommenderat dagligt intag", med syfte att ge en vägledning om minimiintaget av olika näringsämnen för friska människor, så att de inte ska utveckla kända bristsjukdomar.

Men RDI tar inte hänsyn till:

- att näringsämnena har många andra uppgifter än att förebygga vissa bristsjukdomar. Mindre brister än de som förorsakar erkända näringsbristsjukdomar ger upphov till s.k. subkliniska symtom. Detta innebär att man utvecklar symtom som är svåra att klassificera som en egen sjukdom, men som kan ge upphov till en mängd vardagsproblem och minskad livskvalitet. Symtom som trötthet, irritabilitet, depression, allmän svaghet, sömnsvårigheter, aptitlöshet, migrän, infektionskänslighet, mensproblem, infertilitet, värk och ömma muskler etc. kan ofta bero på brister av olika typer av näringsämnen. När symtomen försvinner, efter intag av näringstillskott, behöver man dessutom fylla på depåerna så att man inte utvecklar nya bristsymtom inom kort tid. Detta kräver avsevärt större mängder än rekommendationerna under en längre tid.

- balansen mellan olika näringsämnen. Viktigare än absoluta nivåer av många ämnen är deras inbördes balans, ett överskott av vissa näringsämnen kan kompenseras av tillförsel av andra näringsämnen för att rätta till den biokemiska balansen.

- att alla människor har individuella behov t.ex. när det gäller upptag och omsättning i kroppen.

Hälsa innebär ett överflöd av välmående och energi, inte bara frånvaro av sjukdomar.
Vill man ge sig själv förutsättningar för en optimal hälsa näringsmässigt bör man alltså följa andra rekommendationer än RDI.

ODI - optimalt dagligt intag, är en dosering som inte bara förebygger sjukdom utan även upprätthåller en god hälsa och stärker kroppens fysiologiska balans. Optimala doser stödjer bättre stresshantering och innehåller tillräckliga mängder för att stärka immunförsvaret och andra kroppssystem. Dessa doser ger med andra ord kroppen det den behöver för att kunna fungera optimalt.

TDI - terapeutiskt dagligt intag, är en mycket hög dosering som endast bör andvändas för att häva kraftiga brister, under en begränsad tid i samråd med en kunnig näringsterapeut. Kan ge biverkningar om de intas för länge eller på fel sätt.

För att leva i dagens samhälle behöver vi bättre näringsskydd än någonsin. Vanliga stressmoment som kan öka behovet av livsnödvändiga näringsämnen är:
Regelbunden alkoholkonsumtion, regelbunden kaffekonsumtion, ständig bantning etc., regelbundet bruk av medicin, tungt arbete eller motion, brist på motion, cigarettrök, åldrande, dålig matsmältning, kirurgiska ingrepp, p-piller, infektion eller annan sjukdom, graviditet och amning, strålning (sol, röntgen, TV, bestrålad mat), sår eller skador, konserveringsmedel etc., luft- och vattenföroreningar, kemisk besprutning, ökad känslomässig stress eller arbetsstress.
Vårt behov av näring är inte statiskt utan dynamiskt och tillståndsberoende.

Med detta vill jag inte säga att man ska sluta helt med t.ex. kaffe, men det är bra att vara medveten om dess påverkan och på så sätt kunna väga upp de negativa effekterna med exempelvis näringstillskott.
Mer om vad som påverkar vårt näringsbehov kommer i nästa artikel.

Annons:
korseett
2009-03-16 16:14
#1

himla bra artikel!

Hoppfull
2009-03-16 16:58
#2

Kanonbra! Detta tror jag är enormt mycket viktigare än etablissemanget förstått ännu. Så det här super och man kommer att förstå hur viktigt detta är till slut!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

mayolica
2009-03-16 18:20
#3

Jättebra artikel.

Glad

~ mayolica ~

Clary
2009-03-17 13:34
#4

Viktiga saker du tar upp, jättebra tack!

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Naturligtvis11
2009-03-17 16:55
#5

Roligt att ni tycker det är bra, tack! Glad 

Detta är ett ämne jag verkligen brinner för! Flört

Hoppfull
2009-03-17 16:57
#6

Är du utbildad inom ämnet?

*bara nyfiken*

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Naturligtvis11
2009-03-17 17:11
#7

Ja jag är utbildad näringsterapeut.

Hoppfull
2009-03-17 20:36
#8

Aha, så spännande! Vad är en sådan utbildning inriktad på? Med tanke på artiklarna är det inet traditionell näringslära väl?

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Naturligtvis11
2009-03-17 21:23
#9

#8 nej det är inte traditionell näringslära Glad.

Jag gick en komplementärmedicinsk näringsterapeututbildning för en väldigt engagerad lärare. 
Där ingick så klart själva näringsläran och fysiologin, men det viktiga är ju också helhetssynen på människan och hälsan, att man ser hela bilden, och inte bara enskilda symtom som ska "släckas" med nåt piller…

Hoppfull
2009-03-18 09:12
#10

Precis! Det låter verkligen jätteintressant! Jag är intresserad av hur näringen påverkar oss, eller kanske snarare bristen på näring…Kunskapen kring hur lågt näringsinnehåll vår vanliga kost, våra vanliga livmedel innehåller är fortfarande väldigt låg och jag tror att det är orsak till massor av odiagnosticerbara tillstånd som idag avfärdas som stress eller psykiska symptom. Jag tror även i väldigt hög utsträckning att övervikt beror på just näringsbrist! Man äter större mängder mat för att få i sig tillräckligt med näringsämnen. Tyvärr är detta fortfarande lite kontroversiellt och många blir till och med förbannade när man säger att det inte riktigt räcker med att bara äta en varierad blandkost.

Och vilken förmån för oss att du vill vara här hos oss på sajten! Glad

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Hoppfull
2009-09-30 16:21
#11

Här kommer fortsättningen på artikeln jag puttade upp igår! Glad

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Hoppfull
2009-10-01 13:52
#12

Puttar upp den här igen ifall någon missade den igår… Flört

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Upp till toppen
Annons: