Annons:
Etikettertcmartikel
Läst 8804 ggr
korseett
2009-02-24 23:13

Ett balanserat liv enligt kinesisk medicin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I boken Kinesisk Medicin skriven av Suzanne Schönström har jag funnit följande om hur årstider och klimat påverkar vår hälsa. Här kommer ett utdrag ur boken.

För att leva ett balanserat liv bör man anpassa livsrytmen efter årstiden. De gamla medicinska texterna talar om att ge näring åt yang under vår och sommar och till yin under höst och vinter. Att ge näring till yang kan till exempel innebära att man vistas mycket utomhus och tränar fysiskt för att bygga upp kropp och sinne. Att ge näring till yin innebär mer stillhet och vila samt mindre fysisk ansträngning och träning.

Vintern kräver vila. Kinesisk medicin rekommenderar att man går till sängs tidigare och går upp senare för att få vila och undvika kyla. Våra väl uppvärmda bostäder och arbetsplatser gör att vi kan skydda oss mot kylan. men årstiden påverkar ändå kroppen till exempel genom ljuset. Om man inte lever i harmoni med årstiden anses det påverka organen. Under vintern är det framför allt njurarna som störs. Vintern omnämns ibland som den gömda årstiden. Man bör då skydda sinnet och kroppen.

Våren är en yangårstid då naturen är full av liv. Man kan låta vitaliteten reflekteras i den egna kroppen också, tex genom att gå upp tidigt, sträcka ut ben och armar och öppna sinnet. Man bör se upp med för lite kläder och vind. Lever man intye i harmoni med vårens energi kan det skada levern.

sommaren flödar yangenergin och då passar det att gå upp tidigt och lägga sig sent. Lever man inte i harmoni med sommarens energier anses det kunna skada hjärtat. Även på sommaren bör man se upp med kyla, tex fläktar och luftkonditionering. Alla porer öppnas, hetta och svett kommer ut och man blir därför ömtålig för kyla.

Hösten är en yinårstid. Då rekommenderas arr man lägger sig tidigt och går upp tidigt. Till skillnad mot våren och sommaren bör man ta det lite lugnare, inte överanstränga sig och se till att bevara ett lugnt sinne. Om man inte lever i harmoni med höstens energi kan det skada lungorna.

Människans aktiviteter bör även anpassas efter dygnets rytm. Morgonen kan jämföras med våren, dagen med sommaren, kvällen med hösten och natten med vinter.

Annons:
Tuva-Lena
2009-02-24 23:22
#1

Bra att du tog upp det korseett! Jag tror att jag lever så där utan att ha reflekterat så mycket på det. Är man någorlunda känslig för naturens växlingar så blir det nästan naturligt att man lever upp under sommaren och tar de lite lugnare under höst/vintern. Jag önskar bara att fler tänkte på det, och inte stressade på året runt.  Mouse On Wheel 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Clary
2009-02-25 09:00
#2

Bra artikel, det är så jag vill ha det och jag tror att jag lyckas ganska bra med det, åtminstone när det gäller att lägga sig tidigt under höst och vinter Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Hoppfull
2009-02-25 09:05
#3

Intressant skrivet! Jag tror att detta är viktigare än många låtsas om! I städerna har man i hög utsträckning tappat känslan för lugn och aktivitet utifrån naturen. Där finns ett ständigt utbud av aktiviteter och aldrig lugn, eftertanke eller vila! Man känner ju i hela kroppen att det är en annan puls i stan än på landet… tror inte att det är så hälsosamt.

Själv upplever jag detta väldigt tydligt. Hur man vaknar till på våren och energin ökar för att under sommaren vara som högst. Sedan under hösten dras energin tillbaka och kroppen kommer till ro inför vinterns lite dvalliknande tillstånd Glad

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

[asamaria]
2009-02-25 09:42
#4

Det du skriver får mig att tänka på dem som reser utomlands på vintern. Temperaturskillnaderna som kroppen får utstå i samband med det gör att de inre organen tar stryk. Det är jätteviktigt att kroppen får vänja sig i lugn och ro.

Clary
2009-02-25 09:52
#5

Hm, jag som då gärna flyr kylan till värmen…..men jag stannar ju gärna borta 6-8 veckor åt gången. Helt klart är att jag mår bra mycket bättre när jag får vara i värmen så en avvägningsfråga blir det ju.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

korseett
2009-02-25 09:56
#6

men då clary kan du ju titta på aktiviteterna när du är borta, följer de vintermönstret så är det ju ok

Annons:
Tuva-Lena
2009-02-25 10:32
#7

Skäms hm, det enda jag har svårt med om jag skall vara ärlig, är väl det där med sovtiderna då.. är ju nattuggla.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

korseett
2009-03-02 15:05
#8

men du- hellre nattuggla än rugguggla…Skrattande

Hoppfull
2009-03-02 15:08
#9

#5 jag tror att om man känner att man mår bra av något så gör man det :) Även kroppen känner ju av det som är positivt och fyller en med glädje så jag tror att man ska göra det man njuter av och mår bra av (så länge det inte är rent hälsovådligt som knark Tungan ute eller så) så lever man lycklig så länge man lever.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

mayolica
2009-03-02 20:29
#10

Jag brukar alltid vara väldigt trött en tid efter nyår,känns nästan som jag skulle kunna sova dygnet runt önskar då att jag hade varit en björn som får gå i ide. Så där stämmer det för mej. Men på hösten är jag som piggast och har mest energi,så där stämmer det inte riktigt.

~ mayolica ~

Tuva-Lena
2012-09-25 09:19
#11

*putt* nu när sömnbehovet ökar..*

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Ians
2012-09-25 13:11
#12

Mycket bra läsning detta!

Tack Korseett o tack Tuvan för du puttade upp denna tråd!

det är viktigt med balans i livet!

Tuva-Lena
2013-01-07 09:20
#13

*putt igen, om ni undrar över varför ni är så in i bomben trötta.*

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Upp till toppen
Annons: