Annons:
Etiketternäringartikel
Läst 5817 ggr
Tuva-Lena
1/5/09, 11:51 PM

Forts. Supermaten som ger god hälsa

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En livsstilsförändring kan minska risken för ändtarmscancer med hela 70%, risken för typ2 diabetes med 90%, och hjärtinfarkt med 80%. Läs mer om den nyttiga kosten..

  • Baljväxter är billigt och rikt på både proteiner, järn och fibrer. Sänker kolesterolvärdena och stabiliserar blodsockret
  • Blåbär innehåller fibrer och antioxidanter. Regelbundet intag av blåbär kan minska risken för åldersförändringar i ögonen och förbättra korttidsminnet. Bra för hjärtat, motverkar tjock-och ändtarmscancer, prostatacancer och livmoderhalscancer. Håller magen igång och ger bättre mörkerseende.
  • Broccoli är kalorifattigt men rikt på folsyra och fibrer. Innehåller näringsämnen som forskara tror kan hjälpa till att minska risken för diabetes, hjärtsjukdom och cancer. Skyddar ögonen och minska risken för benskörhet.
  • Choklad, särskilt mörk choklad, innehåller flavonoider som är bra för hjärtat och skulle dessutom kunna minska riksen för åldersdiabetes. men ett par rutor fyra-fem ggr i veckan räcker.
  • Granatäpple kan skydda hjärta och kärl genom att sänka högt blodtryck och skadliga blodfetter. Och även mot prostatacancer, åderförkalkning och alzheimer.
  • Havre sänker kolesterolet, skyddar mot åldersdiabetes och har flera positiva effekter på mage och tarm.
  • Krossade linfrön är rika på Omega-3 fett, minskar risken för hjärtinfarkt och stroke, håller blodsockret i schack, mildrar astma och SLE. Minskar risken för klimakteriebesvär och torra ögon.
  • Lax innehåller rikligt med Omega-3 fetter, som kan hjälpa till att sänka blodfetterna, misnka risken för plötslig hjärtdöd och som också visat sig kunna förbättra inlärnings-och koncentrationsförmågan hos barn. Minskar risken för cancer i njurar, bröst, prostata och mag-tarm kanalen. Hjälper mot hudproblem som eksem och psoriasis.

Fortsättning följer imorgon med Supermaten del 3

Källa: Expressen 2009/4

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
april4
1/6/09, 8:55 AM
#1

Jag älskar lax……….kanske dags att börja äta mer av den varan. Egentligen allt som  är uppräknat här, är ju bra för kroppen.

I vilket sammanhang äter man linfrön? På vilket sätt tillagas dom bäst?

Clary
1/6/09, 9:37 AM
#2

Linfrön gör sig bäst i bröd tycker jag, man kan blötlägga dem och sedan dricka det men inte i min smak.

Lax äter vi mycket och gärna och mörk choklad mums! Det övriga på listan är ju inte heller svårt att få med egentligen. Blåbär brukar de bli mycket av också vi har fina blåbärsställen i närheten.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

april4
1/6/09, 9:43 AM
#3

När jag var liten så kommer jag ihåg att  far min drack linfrö alltid på morronen. Han hade lagt dom i blöt över natten. Tyckte då att det såg rätt äckligt och slemmigt ut.

Clary
1/6/09, 9:53 AM
#4

Där har du anledningen till att jag föredrar att lägga linfrön i brödet i stället Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

april4
1/6/09, 10:04 AM
#5

#4 Håller med

mayolica
1/6/09, 1:51 PM
#6

listan ser bekant ut och för mej känns det som står naturligt och gott.

#3 #4 jag tycker att blötlagda linfrön är gott, har använt det en hel del särskilt när jag har fastat.

~ mayolica ~

Annons:
ladonna
1/6/09, 3:42 PM
#7

Har köpt linfröolja, är det lika affektivt?

april4
1/6/09, 4:19 PM
#8

#6 Tur att smaken är olika. Jag skulle inte klara av att dr icka det utan att få kväljningar.

[asamaria]
1/6/09, 7:55 PM
#9

Linfröolja är bra för cirkulationen. Obs att flaskan måste stå mörkt och vara mörk. Är inte lika bra annars.

Bybo
1/7/09, 1:46 AM
#10

Allt du skrivit i listan Tuva, gillar jag.. Jag dricker granatäppeljuice varja dag ( visste inte att det var så bra) Men ja, varför jag skrev här nu…Är för att jag ville komma med lite OT.

Försökte här om dagen få kontakt med "andrevärlden" typ, och fick bla till mig detta *fniss* Äta näringsrikt blir trevlig färd. Riv rå god morot. Förvånad

Henrik70
1/7/09, 12:52 PM
#11

Kan vi verkligen tillgodogöra oss omega 3 från växtriket lika bra som från djurriket? Lax är ju jättebra mat så länge fiskarna matas med mat från havet. Tyvärr blandas det i vegetabilier i fodret för att det är billigare.

Här finns en väldigt lång artikel om mat och hälsa som jag gillar.

Hoppfull
1/7/09, 1:13 PM
#12

Jag gillar oxå det mesta på listan och tror att många av oss skulle må bättre av att äta lite mindre kött och mera baljväxter. Sedan vet jag ju att den kosten inte passar alla men de flesta som inte utvecklat sjukdomar av diverse slag tror jag skulle uppnå goda hälsomässiga förbättringar genom att byta ut lite kött.

Att vi fungerar olika är ju uppenbart, om man tittar på ett land som Indien som till stor del är vegetarianer och därtill bland de friskaste i världen så visar det tydligt att det finns olika sätt att äta på för att uppnå den egna ultimata hälsan. Det viktigaste av allt, anser jag, är att inte tro att det finns en lösning, eller en kostmetod som är den bästa för alla, utan att var och en måste prova sig fram till sitt sätt att äta för att må bra. Gemensamt för alla tror jag dock är att ta bort så mycket kemikalier och tillsatser som möjligt, samt minska/avstå helt från vetemjöl.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

ladonna
1/7/09, 2:38 PM
#13

#9 asamaria

Jag har satt flaskan i kylskåpet, är det rätt?

Annons:
[asamaria]
1/7/09, 9:17 PM
#14

#13 Ja det går bra med kylskåpet. Det viktiga är den ska står mörkt. Om flaskan inte är mörk så kommer det in massor med ljus när den står i affären.

Vill tillägga att brocolli innehåller en hel del kalcium också.

Upp till toppen
Annons: