Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Örtkosmetika

INCI

2008-10-28 10:17 #0 av: korseett

All kosmetika som säljs för för konsumentbruk inom EU ska innehållsdeklareras. Inga undantag. Men vad betyder INCI?

INCI-namn

Kryptiska eller bedrägliga innehållsförteckningar för kosmetika kan inte alltid skyllas på tillverkarna, för de har det inte lätt när de ska välja rätt termer. Godkända benämningar inom EU listas i en förteckning så full av sammanblandningar och inkonsekvenser att man häpnar. Listan (INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) började utarbetas 1993 i samarbete med branschorganisationerna CTFA i USA och Colipca i Europa. Termerna är engelska (som inte stavas brittiskt - sulphur - utan amerikanskt -sulfur - eftersom högkvarteret ligger i Washington). Diskussion har pågått i åratal om att helt eller delvis överta det amerikanska CAS-systemet eller den europeiska farmakopéns namnsystem, men 2008 års reviderade version (CosIng) blev ännu ett lappverk av olika system och därtill slarvigt ihopkommen. Inte nog med att termerna är inkonsekventa inbördes; ibland stämmer de inte ens med givna direktiv.

Växtingredienser

Växtens latinska namn

Ingredienser med växtursprung börjar med växtens botaniska namn. Länge nöjde man sig med detta. Arnica montana på en etikett kunde betyda vad som helst av hästfibbla - infusion, dekokt, macerat, tinktur, oljeutdrag, desitillerad eterisk olja, extraherad absolut, extrakt eller terpener, och komma från vilken del av växten som helst - rot, blad, blomma eller hela växten - anybody's guess. I 2008 års version är namnen mer upplysande, t. ex. Arnica montana flower oil - men samma växt kan mycket väl uppträda under olika namn. För apelsin används t. ex. både Citrus sinensis och synonymen Citrus aurantium dulcis, för bergamott både Citrus bergamia och Citrus aurantia bergamia. Kunde man inte ha gett de inskrivande tjänstemännen åtminstone ett botaniskt standardlexikon?

Beredningsform

INCI-namnet avslutas med en kort specificering av beredningsformen, t. ex. peel oil expressed. Det är en klar förbättring jämfört med tidigare.

Kort beskrivning

INCI-listan ger vanligen också en kort beskrivning av ämnet. Inte heller här har termerna standardiserats. Det som kallas peel i INCI-namnet kan slumpmässigt bli peel (skal) eller pericarpus (ytterskal) i beskrivningen. I just det fallet har det betydelse. Att namnets oil kan bli både essential oil och volatile oil i beskrivningen har ingen betydelse i sak - båda betyder eterisk olja - men drar ett löjets skimmer över en nomenklaturlista som är till just för att etablera en gemensam terminologi.

CAS-nummer

INCI-listan uppger för de flesta ingredienser också ett CAS-nummer, ett system för att ge slumpmässiga nummer åt kemiska ämnen. Eftersom CAS upptar långt ifrån alla möjliga beredningsformer av alla växter måste ofta många beredningar klumpas ihop under samma nummer, vanligen under växten - allt av en växt får samma CAS-nummer. Det kunde ha fungerat om växterna namngivits konsekvent. I fallet apelsin täcker t. ex. ett CAS-nummer sex olika beredningar av tre olika växtdelar av apelsin (Citrus aurantium dulcis) - medan en sjunde beredning ståtar ensam med eget nummer därför att apelsin i det fallet råkade namnges med synonymen Citrus sinensis.

Mängd

Enligt bestämmelserna om innehållsdeklaration ska ingredienser anges i fallande ordning (mest först) ner till 1 %, varefter färgämnena listas. Mängd behöver inte anges men kan ibland uttydas ungefärligt eftersom halterna av vissa ämnen är begränsade. Ammoniak får t. ex. aldrig ingå med över 6 % i kosmetika - allt i som står före "Ammonia" i innehållsförteckningen är alltså mer än 6 % och allt som står efter mindre.

Doftämnen

Kemikalier och eteriska oljor som antas ha eller uppges ha som enda funktion att parfymera behöver inte deklareras alls i utan får och brukar samlas ihop som "Perfuma" (med ett 20-tal undantag från 2005).

 

CI-nummer

CI-numren är gällande INCI-namn för färgämnen. De skrivs CI (Colour Index) med fem efterföljande siffror, t ex CI 62330.

 

 

Texten i artikeln är i sin helhet hämtad från www.shenet.se

Anmäl
2008-10-28 17:48 #1 av: Tuva-Lena

Jättebra korseett, verkligen upplysande! jag var in på sidan du hänvisade till en gång och sparade ner den för att ha en hum vad det handlar om.. Finns det inte nåt sånt på shenet också..? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-10-28 18:32 #2 av: korseett

sök på INCI på shenet för det gjorde jag annars fann jag det inte.

Ja alla säger att man ska läsa INCI men det är inte lätt att veta vad det är. Tänkte följa upp senare med vad olika kemikalier heter och ställer till med.

Anmäl
2008-10-28 18:35 #3 av: Waara

Tack korseett! .. bra med vidare uppföljning #2 !

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.