Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 5655 ggr
Tuva-Lena
2008-03-09 22:44

Den självläkande människan 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fyll på din energi: Matens näring, tankarna och känslorna är bara olika former av energi som vi kan använda för att höja eller sänka vår egen energinivå.

Maten är basen i vår energitillförsel. Vi människor har förutsättningar att bli 120 år gamla, men då krävs det både högvärdig näring och att vi inte belastar kroppen med gifter, matallergen eller tomma kalorier (som leder till för tidigt åldrande och sjukdomar).

Att vara i kontakt med sina känslor och kunna uttrycka dem, så kallad emotionell intelligens, är nödvändigt för att kommunikationen i kroppen och med andra människor ska fungera. Känslorna är bryggan mellan kroppen och själen - även rent biokemiskt. Att påverka tankarna är också en mycket effektiv väg att åstadkomma förändring. Det innebär att man förändras på ett sätt som stämmer bättre med den man är. Detta är själva innebörden av en läkningsprocess.

Livsenergin är den energi som genomströmmar allt levande, och vi kan träna upp vår förmåga att fylla på den genom exempelvis meditation, qigong, tai chi eller en meditativ skogspromenad. Vår energiaspekt behöver tränas på samma sätt som musklerna!

Flödet i kroppen är mycket viktigt för att helheten ska fungera, det vill säga blodcirkulation, andning, uppbyggnad och nedbrytning av celler samt flödet av känslor, tankar och livsenergi. Flödet stimuleras av exempelvis motion, andning, kärlek och äkta känlsouttryck.

Nervsystemet, hormonsystemet och immunsystemet hänger samman till en fungerande enhet och man kan inte påverka det ena utan att de andra påverkas. Grunden för självläkningen är just denna helhetssyn. Kroppens alla olika organ hänger samman och samarbetar med varandra och därför behandlar man inte bara en del utan ser till orsaken och helheten.

**Goda vanor
**För många innebär vägen till en bättre hälsa att de behöver förändra något i sitt liv. Hur gör man då? Mitt råd är att börja i det lilla genom att göra små förändringar i sin situation i dag. Lägg till två tre goda vanor i ditt liv just nu, för det är en liten och hanterbar förändring. Efter ett par veckor kan du kanske fundera på att skära ner på eller ta bort något som är mindre bra för hälsan. Oftast kommer detta av sig självt.

Genom att successivt lägga till positiva vanor tar man små, små steg i rätt riktning, vilket på sikt kan leda till stora, positiva förbättringar av hälsan och livskvaliteten. Lusten och glädjen som skapas är den starkaste drivkraften när det gäller förändring.

Precis som en växt börjar växa av solljus och näring kommer en människa att växa och förändras om hon kommer i en kärleksfull miljö, får näringsrik mat eller får kontakt med livsenergin. Allt som fyller oss med sann glädje och ger livet en mening stimulerar självläkningen! Hälsa är något som man bygger upp och vårdar - precis som en kärleksrelation.
 
Vi håller sakta på att få ett nytt hälsomedvetande som sätter människan i centrum - inte symtomet. Vi får därmed själva kontrollen över vår hälsa och kan aktivt påverka både det kroppsliga och det mentala välbefinnandet. Tron på mirakelmediciner har börjat ersättas av synen att vi själva kan aktivera kroppens dolda resurser för läkning.

Det nya hälsomedvetandet innebär också en förening mellan tidigare oförenliga aspekter - österländskt och väster ländskt synsätt, tanke och känsla, kropp och själ. Det omfattar en helhetssyn där kroppens alla delar samverkar till en fungerande enhet, och allt detta stämmer betydligt bättre med det nya informationssamhället.

Vi befinner oss i en kaotisk tid med ett stort paradigmskifte när det gäller synen på människan, men vi går samtidigt en spännande utveckling till mötes!

Källa: Den självläkande människan; Sanna Ehdin

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-09

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Ayena_old
2008-03-16 16:47
#1

Här finns ju mycket tänkvärt i dessa artiklar.

Ett tips för att få inblick i vad man stoppar i sig är att skriva ner precis allt man äter under några dagar. Utifrån detta kan man se efter vad man kan ta bort eller byta ut. Oftast beror våra matvanor på just - vanor - då vi kanske inte alltid tänker på vad vi äter.

Själv är jag uppfödd med uppfattningen att smörgåsar = mat. Det har blivit många mackor man stoppat i sig genom åren. Jag hade också vanan att äta mackor med kaffe till lunchen när jag blev sjukskriven. På jobben har man alltid haft tillgång till lunch, antingen på en närbelägen restaurang eller i personalmatsalen.

Bröd ska man äta men helst inte mer än två skivor om dagen och då ska det vara av fullkornstyp och osötat. Bäst är att äta dessa på morgonen då kroppen bäst tar upp dessa kolhydrater och mättar i magen.

Hoppfull
2008-03-16 16:51
#2

Jag tror att det är många som ser smörgåsar som mat… i min värld har det alltid varit jättekonstigt! Jag tycker smörgåsar bara är "bukfylla" och ger ingen näring direkt. De flesta som äter smörgåsar istället för mat blir oxå hungriga ganska snabbt efter att de ätit igen… och då ligger det nära till hand att de tar till kexchoklad, snacks eller annat skräp!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Tuva-Lena
2008-03-16 21:56
#3

Så sant, så sant! Minns ni på 70- eller 80-talet? 6 till 8 skivor bröd om dagen enligt Socialstyrelsen..? Redan då tyckte jag att det lät väldigt mycket! Idag trýcker jag väl i mig 4 kanske, för jag är just typen som rationaliserar ätandet genom att ta mackor. Men ofta är det goda mackor med allehanda godis på, och grönsaker - och majonäs!! Mums! Ett riktigt mål mat om dagen blir det i alla fall, fram på kvällskvisten då man har kommit till ro. :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Ayena_old
2008-03-16 23:23
#4

Jo jag tänkte just på detta med Socialstyrelsens rekommendationer. Helt otroligt!

Visst kan det vara väldigt gott med en macka, men då ska det vara en typ "dansk smörrebröd" där man har en skiva fullkorn i botten och sedan lägger på allt möjligt gott - oj oj vad jag blev sugen Flört

magma
2008-03-17 06:14
#5

#3: De rekommendationerna gäller fortfarande… Och att man gärna kan äta bröd till varje måltid!Fundersam

Hoppfull
2008-03-17 10:59
#6

Det som är det allra mest förvånande med detta är väl att man inte gör något åtskillnad på bröd och bröd! Klart att det är skillnad på att äta ett par skivor danskt rågbröd (min favvo med) med gott och rejält med pålägg jämfört med kladdig söt deglimpa som är full av tillsatser och baserad på socker… det är ju två helt skilda saker men klumpas ihop som ett!! Mycket märkligt!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Ayena_old
2008-03-17 11:18
#7

Äter man bröd till måltiden och samtidigt äter potatis, ris eller pasta så blir det ju två uppsättningar stärkelsemat /kolhydrater.

Och så är det ju skillnad på vitt och fullkornsbröd, som Hoppfull säger.

Upp till toppen
Annons: