Annons:
Etiketterörtkosmetikaartikel
Läst 6210 ggr
korseett
2008-01-25 22:22

tema 2: Fetter,oljor och vaxer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är en liten djungel med vad de olika fetterna heter, vad de är bra för och deras kvalitéter. Här kommer en första introduktion i fetternas värld

Var finns fettet?

Fett finns i växter och djur. Bland djuren, dit även människan hör, finns det lagrat i fettvävnad. I växter finns det i nötter och frön men även i fruktkött som fallet är med oliver och avokado. Ett fett kallas för olja om det är flytande vid 20º C.

Fettets innehåll

Ett fast fett innehåller mycket mättade fettsyror. Det betyder att det i den kemiska strukturen på fettsyran innehåller många kolatomer med enkla bindningar som har väldigt många väteatomer kopplade till sig. Där av namnet mättat för fettsyran är mättad på väteatomer. En sådan fettsyra är mer stabil och har högre smältpunkt. Den vanligaste mättade fettsyran som har högst smältpunkt 94º, melissinsyra, ingår i bivax. Den vanligaste med lägst smältpunkt, 4º är smörsyra och ingår i smör.

Oljor har många omättade fettsyror, d.v.s. färre kolatomer som kan binda väteatomer till sig. De har dessutom dubbelbindningar mellan en del av kolatomerna och var den första dubbelbindningen sitter hörs på namnen som i omega 3, 6 och 9- alltså i omega 3 efter tredje kolatomen. En omättad fettsyra har sämre hållbarhet och ju fler omättade fettsyror en olja innehåller desto sämre livslängd. Omättade fettsyror har en stelningspunkt mellan + 20º till -5º C.

Fasta fetter och vaxer

De här fetterna ger produkten konsistens, stabilitet och längre hållbarhet. De är vårdande, fuktbindande och skyddar mot nötning och uttorkning. De vanligaste fasta fetterna inom naturkosmetiken är:

  • Sheasmör - Butyrospermum parkii
  • Kokosfett - Cocos nucifera
  • Kakaosmör - Theobroma cacao
  • Bivax - Cera flava (den vita heter Cera Alba)
  • Ullfett - Adeps lanae

Oljor

Vegetabiliska oljor innehåller många bra näringsämnen för huden och de har vitt skilda områden. En olja är också skön att smörja in och de är ofta bärare för andra tillsatser som eteriska oljor och örter. De mest vanliga är:

  • Olivolja - Olea europea
  • Mandelolja - Prunus amagdalus
  • Rapsolja - Brassica napus
  • Ricinolja - Ricinus communis
  • Jojobaolja - Simmondsia chinesis
  • Sesamolja - Sesamum indicum

I bägarna från vänster finns mandelolja och ricinolja. Nedan från vänster ligger kakaosmör, kokosfett och bivax i pelletsform.

I bägarna från vänster finns mandelolja och ricinolja. Nedan från vänster ligger kakaosmör, kokosfett och bivax i pelletsform.

Av: korseett


  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('korseett'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('korseett', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-25
Annons:
Tuva-Lena
2008-01-26 14:12
#1

Ooops, vad roligt att återuppliva lite kemikunskaper! GladTänk att det är så det fungerar, att det är antalet kol-vätebindningar som avgör livslängden på fetter/oljor, mättat resp omättat fett. Jättebra att veta! Du, hur påverkar konserveringsmedlen dessa kolbindningar? genom dem så förlängs ju hållbarheten. Blir dom mer stabil genom dem? Är det så det fungerar? Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

korseett
2008-01-26 15:42
#2

jag vet faktiskt inte ännu hur de påverkar kolbindningarna men det kan jag kolla upp och ha i åtanke när jag tänker göra artikeln om konserveringsmedlen

Neroli
2008-01-26 18:38
#3

korseett, nu har ricinoljan snurrat i huvet hela dan. Jag har den inte bland mina kunskaper så vill du berätta vad den är bra för och hur du använder den. För mig så är ricinolja nämnligen laxermedel!

korseett
2008-01-26 21:56
#4

ja ricinolja är laxerande invärtes men läker och klistrar ihop utvärtes. Delen om oljorna kommer när jag är lite piggare. Ofta står det ricinus communis på produkter som är till för hudsprickor. Finns även lite andra roliga saker med ricinoljan…

Tuva-Lena
2008-01-26 22:41
#5

#2 Ja men, du är väl en klippa! :)

Det är såå roligt och intressant att läsa dina artiklar. Du gör ett jättebra jobb! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

korseett
2008-01-27 00:45
#6

Tack fru Sajtvärd!

Annons:
Tuva-Lena
2008-06-05 21:38
#7

Puttar ang örtkosmetik! ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Upp till toppen
Annons: