Annons:
Etikettertemaveckorartikel
Läst 4821 ggr
Tuva-Lena
2/20/08, 2:50 PM

Tema TCM - Yin och Yang

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Begreppen yin och yang är centrala i allt kinesiskt tänkande. I kinesisk medicin använder man begreppen för att beskriva energitillstånd och förhållanden i kroppen. I behandlingarna vill man åstadkomma en balans mellan yin och yang.

I  "Den Gule Kejsarens Klassiker om Invärtes Medicin" - Nei Jing Huang Di - förklarar man begreppen yin och yang så här:

Yang är den solbelysta delen av en kulle och yin är den skuggiga delen. Men på kvällen förändras deras inbördes förhållande: Då belyser solen den del som tidigare låg i skugga, och den del som var solbelyst tidigare ligger nu i skugga. Yin har förvandlats till yang, och yang har blivit yin.

Allt i universum kan delas in i Yin och Yang

Yin och Yang är de två motpolerna i universum. Dom är motsatta men ändå kompletterande krafter, där den ena inte kan existera utan den andra. Dom är symboler som speglar olika aspekter i tillvaron. Det finns inga värderingar kopplade till definitionerna av yin respektive yang, utan dom är relativa och behöver varandra för att definieras. Dom är dynamiska och utan fasta gränser. När yin nått ett visst stadium övergår det i yang, och när yang har nått ett visst stadium så övergår det i yin. Det kan man också se när man studerar symbolen för yin och yang: 

När den mörka färgen, yin, når sitt maximum, så går den över i ljust, yang, och vice versa. Hos yin finns hela tiden fröet till yang, vilket syns i den ljusa punkten i det mörka fältet, och tvärtom. När någonting når sin höjdpunkt förvandlas det till sin motsats: Yin övergår till yang, och yang övergår till yin.

Kroppens energiflöden - meridianerna

Yin-energierna flödar i meridianerna på kroppens framsida. Flödesriktningen är nerifrån och uppåt, från fötterna på insidan benen, upp över bålen och fortsätter sedan på framsidan av armarna upp till händerna. ( Enligt den kinesiskt anatomiska grundställningen, så står människan med armarna sträckta uppåt och handflatorna vända framåt.) På händerna övergår yin till yang.

Yang-energierna fortsätter på baksidan av händerna och armarna, över skuldrorna, nacke och hals till ansiktet. Dom fortsätter över huvudet och nacken, på baksidan och utsidan av kroppen, ner till benen och fötterna. Yangenergierna flödar i meridianerna på kroppens baksida och utsida, där flödesriktningen är neråt. Undantaget är magmeridianen som går på kroppens framsida.

I nästa artikel berättar jag om teorin om de fem elementen; trä, jord, eld, metall och vatten..

Relaterade länkar

  • www.helenasharmoni.se

  • [

    Av: Inga-Lena

    ](link1.html)
    * [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena'))

    • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-20

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Perla
2/20/08, 6:21 PM
#1

Jättebra skrivet! :)

[Vintersaga]
2/20/08, 9:28 PM
#2

Mycket inspirerande Inga-Lena!

Du pratar mycket om yin och yang som övergår till sin motsats. Det här får mig att tänka på I Ching, som är en slags spådomskonst som används i Kina och där man använder de 64 hexagrammen. Dessa hexagram består av olika andelar yin och yang och varje sådant hexagram har sin speciella betydelse för personen som frågar oraklet :-)

Det blev en liten parallell utvikning till ditt mycket intressanta ämne. Ser fram emot nästa del - de fem elementen, som används i kinesisk astrologi.

CatarinaJ
2/21/08, 10:52 AM
#3

Tack! Superintressant!

FiaH
2/21/08, 7:24 PM
#4

Jättebra skrivet och mycket givande.

Tuva-Lena
2/21/08, 10:28 PM
#5

Tack o tack! :)

#2 Låter intressant det där du skriver om de 64 hexgrammen som är yin resp yang. Är det någonting som du kan berätta mer om..? Alltid roligt med små utvikningar! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Hoppfull
2/22/08, 11:25 AM
#6

Jättespännande Inga-lena!!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Tuva-Lena
2/22/08, 1:40 PM
#7

Tack Hoppis! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

[Vintersaga]
2/22/08, 11:19 PM
#8

#5 - ska fundera på det - kanske något kort inlägg om hur det funkar och syftet med I Ching…

Tuva-Lena
2/22/08, 11:29 PM
#9

#8 Ja det vore kul! ;) Tack!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Perla
2/23/08, 9:46 AM
#10

#0 

Det här blir kanske lite OT men jag tycker det är intressant att undersöka hur man kan använda sig av teorier i praktiken.

Jag fastnar då för den här delen i innebörden av yin och yan

"kompletterande krafter, där den ena inte kan existera utan den andra"

Det betyder att det negativa inte kan existera utan det positiva och det positiva inte skulle finnas om inte det negativa, det positivas motpol, existerade.

Om det ska kunna bli balans mellan det negativa och det positiva så måste det alltså finns exakt lika mycket av vart och ett.

Hur omsätter man det i praktiken? Vad är en bra balans i det dagliga livet?

Upp till toppen
Annons: