Annons:
Etiketterfysioterapi-smärtlindringartikel
Läst 14212 ggr
Tuva-Lena
2008-01-18 16:09

Tema 1: Så behandlar man

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En behandling med laser förbereder man noggrant genom att skaffa all nödvändig information om det smärttillstånd som patienten upplever. Det är dessutom viktigt att behandlingen sätts in på rätt ställe och att terapeuten använder rätt frekvens och behandlingstid. Vid sk "överbehandling" kan resultatet i sämsta fall bli det rakt motsatta, eller så kan smärtlindringen helt utebli.

För att få all nödvändig information om patientens smärttillstånd skaffar jag en sk anamnes, sjukdomshistoria, där personen får ge en kort historik kring sina problem. Har han/hon besökt läkare eller innehar ett röntgenutlåtande, så vill jag också läsa det för att kunna se om ev medicinska orsaker kan ligga bakom. Där får jag också tillfälle att avgöra om det kan röra sig om förslitningar, diskbråck, reumatiska åkommor o s v och dessutom får jag information om vilken del av rörelseapparaten det gäller. ( En försliten höft smärtar, men smärtan kan också komma från ryggraden. )

Det handlar alltså många gånger om att utföra ett mindre detektivarbete, innan man kan dra en slutsats om vad som egentligen är orsaken till alla olika smärttillstånd.

Sedan går jag vidare med behandlingen genom att märka ut ev "triggerpunkter", alltså punkter på kroppen som utlöser smärta. (På bilden ovanför ser man några triggerpunkter utsatta med vita kryss. I det här fallet så har punkterna en direkt koppling till nacksmärtor.)

När jag har märkt ut alla dessa punkter, och fått en bild av hur smärtan upplevs, lägger jag in ett behandlingsprogram i lasern som är direkt anpassat till den här patientens  problem.

Behandlingen pågår ca 5-10 minuter med lasern, men jag kompletterar ofta med att stimulera akupunkturpunkter som direkt härrör till smärtan och avslutar med en avslppnande massage/stretching - förutsatt att inte patienten har alltför uttalad smärta. Då avvaktar jag med all annan behandling och begränsar behandlingen till laserbehandling och akupunktur/pressur.

Varje smärttillstånd är unikt och därför varierar behandlingarna från individ till individ. Vad jag alltid måste hålla i minnet är också att alla upplever smärta på olika sätt, och därför blir också behandlingarna väldigt individuella.

Vid behandling av idrottsskador ser arbetsgången lite annorlunda ut. Dom kommer för besvär som man direkt vet orsaken till, och ofta akuta smärtor. Laserbehandling kombinerad med vila gör ändå att läkningen går snabbare, och ofta är dom "på plan igen" 2-3 veckor tidigare än utan laserbehandling. 

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena* [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena'))

  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-18

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
ninam
2008-02-07 18:47
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

.l-uk bbbv,.gätryo

Ina123
2008-02-09 17:22
#2

Väldigt intressant artikel. Min dotter som dansar fick i december en rejäl muskelbristning i baksidan på ena låret. Hon har varit hos sjukgymnast och fått strechövningar men är inte helt återställd. Hon kan t ex inte göra vissa steg utan att det gör ont och absolut inte splitthopp, gå ner i spagat och sånt. Hur lång tid tar det att läka och skulle det ha varit bra för henne med laser, sjukgymnasten sa inget om det. Är det försent nu att börja med det? Hon tävlingsdansar men i nuläget vet vi ju inte när hon kan börja med det igen.

Tuva-Lena
2008-02-09 18:47
#3

Vid en muskelbristning så slits muskelfibrerna i muskeln av, och ofta får man också en mindre blödning som missfärgar huden några dagar. Läkningen tar lång tid, ofta upp till åtta veckor men man kan skynda på läkningen genom laserbehandling. Lasern stimulerar kroppen att bilda nya muskelceller/fibrer snabbare än utan behandling. Den påverkar också utsöndringen av cortison, vilket hämmar ev inflammation.

Det är också viktigt att vila den första tiden, och när man börjar träningen igen så får man inte gå för hårt ut. Då kan skadan lätt gå upp igen. Eftersom hennes skada inte är akut längre så skulle det räcka med 1 - 2 behandlingar/vecka. Ofta ser man dessutom en snabbare läkning hos vältränade personer. Hoppas att det löser sig för din tös! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Ina123
2008-02-10 10:13
#4

Tack Inga-Lena, ska beställa tid hos nån här på orten till henne. Både hon och jag blev glada av att läsa det du skrivit. Hon hälsar till dig Glad Jag tycker det är märkligt men så är det ju med allt som faller utanför ramen för traditionell sjukvård, att ingen kunde ha upplyst oss om det här när det hände t ex sjukgymnasten. Det kanske hade påskyndat läkningen ännu mer.  Men men bättre sent än aldrig, nu hoppas vi på det här!

Tuva-Lena
2008-02-10 23:19
#5

#4 Varför din sjukgymnast inte nämnde nåt om laserbehandling beror nog troligast på att dom inte har någon sån behandling att erbjuda, så jag tror inte att det beror på någon miss ifrån henne. GladLaserbehandling är fortfarande nåt väldigt ovanligt inom sjukvården du vet, trots att jag arbetat med den i tjugo år! Lycka Till Ina och hälsa din dansanta dotter! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Upp till toppen
Annons: