Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Örtkosmetika

Tema 2: Fasta fetters användningsområden

2008-01-26 01:31 #0 av: korseett

Här kommer en fristående fortsättning på artikeln "fetter, oljor och vaxer", där jag går in på vad man kan använda de fasta fetterna till.

De fasta fetternas egenskaper är mycket goda. De är fuktbindande, vårdande och skyddande förutom konsistensgivande och hållbarhetsförlängare. Jag tänkte gå in på lite mer om de olika fasta fetternas egenskaper och vad man kan använda dem till.

Bivax

Är antiseptisk, inflammationshämmande, bakteriedödande samt ger huden skydd mot fuktförlust och yttre nötning. Den är en konsistensgivare i salvor, cerat m.m. Bivax kan laga skadad hud och tillsammans med t.ex. ricinolja kan den reparera hud med djupa sprickor.  

Kakaosmör

Passar speciellt vid fuktfattig och torr hud samt att den ger ett mycket gott skydd mot nötning och fuktförlust. Kakaosmör smälter vid kontakt med huden och passar bra att använda som massagekakor. Smält kakaosmör i vattenbad och tillsätt eterisk olja och häll upp i kakformar för att stelna.

Kokosfett

Är bra för ömtålig och irriterad hud som behöver lugnas samt torr hud. Kokosfettet smälter vid 25 grader. Det kan användas till håret som inpackning och i sexlivet som glidmedel. Fettet innehåller kaprylsyra som har hämmande effekt på candidasvamp både invärtes och utvärtes. Används ofta som konsistensgivare i lotions.

Sheasmör

Det här är det bästa fettet till uttorkad, känslig, skadad och irriterad hud. Sheasmör har mycket läkande egenskaper och den återställer huden från inflammationer och skador. Smöret kan även användas i sexlivet som glidmedel och den är även bra att smörja in växande magar för att förebygga hudbristningar.

Ullfett(lanolin)

Fungerar som konsistensgivare och fuktbindare i hudvård. Fettet har en unik förmåga att binda vatten och bära in det till hudens yttersta hudlager. Fettet är närande och mjukgörande och används till eksem, solskadad hud psoriasis och uttorkad, skadad hud. Passar bra till de som vistas ute i ur och skur.

 

kakaosmör
kakaosmör

Av: korseett

Datum för publicering

  • 2008-01-25
Anmäl
2008-01-26 12:18 #1 av: FiaH

Båda artiklarna var jättebra korseettSkrattande

Anmäl
2008-01-26 13:08 #2 av: korseett

Tack!

Anmäl
2008-01-26 14:04 #3 av: Tuva-Lena

Oj vad jag får lära mig mycket! Jättebra nu när jag skall till att koka ihop mina egna salvor. Och jag tror att jag skall börja med att byta ut bivax mot sheasmör, för det upplever jag faktiskt som väldigt bra just för min torra hud. TACK, va du är kunnig! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-06-05 21:39 #4 av: Tuva-Lena

Mer om örtkosmetik! ;) Putt alltså..

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.