Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 8744 ggr
Perla
2008-02-06 07:19

Tema 3 - Tankens kraft - Vanliga tankefel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tankemönster som förvanskar verkligheten.

**1. Svart-vitt tänkande, allt eller inget.
**En tendens att indela människor och upplevelser i svarta eller vita kategorier. T ex om du gör något som inte blir perfekt så bedömer du det som ett totalt misslyckande.

**2. Selektivt tänkande - att bara se den mörka sidan.
**När du fått för vana att t ex gå och älta enstaka olustiga händelser, samtidigt som alla positiva och trevliga händelser avfärdas.

**3. Cynism, att vända positivt till negativt.
**En tendens att förkasta positiva erfarenheter och komplimanger ifrån andra, t ex genom att intala sig själv att dessa av en eller annan orsak inte räknas eller betyder något. (Ja, men …)

**4. Överdrivna generaliseringar - så var det dax igen.
**När du t ex har fått för vana att utifrån en enda händelse, dra negativa slutsatser om att allt även kommer att gå galet eller bli fel i framtiden.

**5. Orealistiska mål och krav - "måste" uppmaningar.
**En tendens att låta benhårda krav och förväntningar styra ditt liv. T ex när du hela tiden tänker och pressar dig själv med ord som "jag måste", "borde", "får inte", osv

**6. Uppförstoring/nedvärdering - att göra en höna av en fjäder.
**När du t ex tenderar att uppförstora otrevliga händelser, eller på ett överdrivet sätt nedvärderar dina egna insatser i jämförelse med andras prestationer. 

**7. Katastroftänkande - "tänk om"?
**När du jämt oroar dig och tänker att något kommer att gå på tok i framtiden. T ex "tänk om planet kommer att störta", "tänk om jag får sparken" eller "tänk om jag blir sjuk".

**8. Att dra förhastade och negativa slutsatser.
**En tendens att göra negativa och felaktiga tolkningar av olika situationer, t ex vad andra tycker och tänker om dig utan att det finns några konkreta fakta som bekräftar dina slutsatser.

**9. Känslomässigt resonerande - att blanda ihop känslor med fakta.
**När du tenderar att jämt ta dina negativa känslor för givna, oavsett hur verkligheten ser ut. T ex om du känner dig rädd, så måste det vara något farligt på gång.

**10. Personalisering - allt är mitt fel.
**En tendens och vana att jämt ta saker och händelser personligt. Att ge sig själv skulden för allt som händer. T ex om någon du känner är på dåligt humör, så tänker du att det måste vara du som har orsakat det. (Ta ansvar för andras mående.)

Av: Perla

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Perla'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Perla', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-06
Annons:
korseett
2008-02-06 18:29
#1

tänk vad många människor som går omkring med något eller flera av synsätten. Det måste vara jobbigt för dem!

Perla
2008-02-06 18:38
#2

Hmmm…försöker ta bort dubbeltexten som det av någon outgrundlig anledning blev när jag kopierade den ifrån WordPad men redigeringen vill inte vara med idag.

Perla
2008-02-06 18:39
#3

Nu har jag klurat ut hur jag ska göra! :)

Perla
2008-02-06 18:44
#4

Det här "tankefelen" är så vanliga och naturliga för oss att vi knappt reagerar på att vi tänker så här.

Det är först när man medvetet börjar notera vilka tankar man har som man brukar upptäcka att man själv också tänker på det här sättet lite då och då…

Tuva-Lena
2008-02-06 22:55
#5

Jodå, det stämmer nog, och jag tror att det är ganska mänskligt. ;) Vissa dagar kan man dessutom vara mer känslig än andra, då man lätt levandegör alla negativa tankegångar man kan ha om sig själv. Andra dagar leker livet, och inte ens den suraste kommentar biter på en. Cool

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Bybo
2008-02-07 00:52
#6

Hm…Känner igen mig i nr 5 :-/

Annons:
Perla
2008-02-07 07:21
#7

Det är mycket mänskligt och som sagt ingen skam att ha negativa tankar. Alla tänker negativt någon gång. T o m Dalai Lama (ledare för den tibetanska buddhismen).

Det är när de negativa tankarna tar över som de styr vårt liv i en negativ betydelse.

T ex punkt nr 1 Svart-vitt tänkande där man delar in människor och i olika kategorier där den ena är bra och den andra dålig, är ett väldigt vanligt sätt att tänka.

Nu kanske du säger att du går på din känsla för människor när du gör den här uppdelningen men det kluriga är att veta om det är känslan eller tanken som kom först då tankarna kommer snabbare än vi hinner uppfatta dom.

Ett möte med en ny person kan alltså betyda att du stoppar in denne i ett fack pga att den påminner om någon som du har mött tidigare. Om du stoppar in den här personen i det vita eller det svarta facket beror på vilket upplevelse du hade av personen du mött tidigare.

En uppdelning på det här viset begränsar dig till att bara ta till dig det som du upplever som tryggt vilket inte betyder att det för den skull behöver finnas någon som helst giltighet i det som den "vita" personen säger.

Tuva-Lena
2008-02-07 12:54
#8

När jag möter nya människor så poppar min intuition upp, och ofta använder jag mig av den när jag sedan bildar mig en uppfattning om personen - vilket ofta visar sig vara rätt. inte så att jag tycker antingen eller om en person, men den bildar grunden vid fortsatt kontakt. ( Man öppnar sig eller man behåller en viss distans.)

Inom marknadsföringen heter det att; "Du har ca 20 sekunder på dig att göra ett gott första intryck" - vid möte med en ny kund. Och faktiskt, ibland känner man att försäljaren har klistrat på den attityden för inombords känner man någonting helt annat.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Perla
2008-02-07 14:14
#9

Det sägs också att charm räcker i ca 5 minuter. Sedan måste det finnas substans i det man säger för att kunna hålla intresset levande. :)

Hur det än är med det så är det säkert att vi tänker en massa tankar som vi inte registrerar, dvs noterar som en tanke på en intellektuell nivå. Det är det som gör det osäkert om det verkligen är det vi kallar intuition eller  enbart tidigare erfarenheter som talar när vi möter människor som vi aldrig har träffat förut. Den bedömning vi gör av en ny bekantskap sker omedelbart och det är först senare som det visar sig om vi hade rätt eller inte. De fall där personen agerar på det sätt som bekräftar den tanke vi först hade när vi mötte honom eller henne förstoras upp medan de gånger tanken/känslan inte har stämt, faller i glömska.

De allra flesta av oss fungerar också på det sättet att vi (omedvetet) förstorar de egenskaper vi gillar eller ogillar hos en person vilket kan få som resultat att vår tanke/känsla blir en "självuppfyllande profetia".

Nu säger jag inte att det är så här i ditt fall Inga-Lena, men ovanstående kan vara värt att ha i minnet när vi går på vår "intuition" i mötet med andra människor.

Tuva-Lena
2008-02-07 18:43
#10

Ja, jag tänkte mer på att vår intuition kan vara en hjälp i kontakten med andra människor, och även om det är en medveten tanke - som bygger på tidigare erfarenhet - som dyker upp om en ny bekantskap, så är den också till stor hjälp när jag skall bygga vidare på den nya bekantskapen. Ogillar jag en person så blir jag mer återhållsam, medan motsatsen gör mig mer öppen. Då blir det "upp till bevis" som gör att jag öppnar mig vid senare tillfälle istället. Så funkar jag. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Perla
2008-02-07 20:05
#11

#10

Där slog du huvudet på spiken!

När du "känner" att du ogillar en person så kommer du automatiskt att behandla henne eller honom annorlunda (än den person du gillar) vilket leder till att den personen kommer att bekräfta varför du ogillar denne.

Har sen den personen ett liknande sätt att känna in andra människor (vilket är troligt med tanke på att vi attraheras av dem med samma eller liknande egenskaper som vi själva har) så är fortsättningen på den bekantskapen given på förhand.

Du kan själv prova om det blir någon skillnad genom att nästa gång du träffar någon som du "ryggar" för, tänka på det här och försöka se så många positiva saker som möjligt hos den här personen istället.

Tuva-Lena
2008-02-07 23:09
#12

#11 Åh fyy va svårt! Hemlis

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Perla
2008-02-08 06:59
#13

#12

Det är en rejäl utmaning. Glad

Du skulle vara kul om du vill berätta ifall du har antagit utmaningen och om och isf hur du märkte någon skillnad mot tidigare möten där du enbart gick på din känsla för personen.

Annons:
Tuva-Lena
2008-02-08 10:40
#14

#13 Okay, jag lovar att testa och återkomma! Glad Hemlis

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Bybo
2008-02-13 15:49
#15

#11 Hm…Jag gillar de flesta, kanske beror det på mitt tankesätt dårå…*ler*

Tuva-Lena
2008-02-13 19:37
#16

#15 Ja men, så är du ju en go´knul oxå! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Perla
2008-02-13 20:05
#17

#15

Spelar det någon roll så länge det fungerar bra för dig? Glad

Upp till toppen
Annons: