Annons:
Etiketterörtmedicin-terapiartikel
Läst 6058 ggr
Tuva-Lena
2007-09-27 02:12

Professorn som bytte sida

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Professor Ingemar Joelsson har bedrivit medicinsk forskning och undervisning i drygt trettio år. Under de senaste åren har intresset för naturmedicinen spelat en allt större roll. - Allt fler läkare och forskare visat ett ökat intresse för alternativ medicin, säger professorn.

Han var en av de första medicinska akademiker som började engagera sig i möjligheten att erbjuda komplementär behandling.

Intresset för naturmedicin föddes i början av 70-talet, när Joelsson var forskningschef på Karolinska Institutet, men det är först på senare år som det breda intresset bland kollegorna uppstått.

- Av tradition har komplementära och alternativa behandlingar åtnjutit låg status i Sverige. Detta håller nu på att förändras och vi ser för närvarande ett starkt ökat intresse för alternativ medicin bland läkare och forskare.

Sedan imitten av 90-talet kan man få information kring läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott på ett antal webbsidor som Joelsson ansvarar för. Målet är att nå ut till alla - kanske speciellt kunderna på Apotekets egenvårdsavdelning - men också till sjukvården.

- Sjukvårdspersonal av alla kategorier har ett stort behov av att lära sig basala fakta om naturläkemedel, och de måste göra det på eget initiativ. Någon fortbildning i alternativ medicicn erbjuds inte för vare sig läkare eller sjusköterskor i Sverige, säger Joelsson.

Källa: "Kropp & Själ"

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2007-09-26

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
YvonneW
2007-09-28 12:53
#1

Intressant artikel. Är det inte en daggkåpa på bilden? Minns att när jag var barn och hade ramlat och gjort mig illa gjordes såret rent och man lade på ett bandage med en daggkåpa mot såret. Daggkåpan förhindrade att det blev infektion i såret och det läkte snabbare. Någon annan som hört talas om detta? Vet inte om det stämmer. Nog läkte såren - fast om det gick snabbt och utan infektion tack vare daggkåpan eller trots den vet jag inte.

Tuva-Lena
2007-09-28 14:41
#2

#1 Du lilla frågvisa och nyfikna Yvonne! Glad Jätteroligt att du är så observant, och det stämmer precis det du säger, att daggkåpan både har läkande och blodstillande egenskaper p g a att den har en sammandragnde effekt på blodkärlen. Precis som grobladen! :) PS vad säger din sambo om denna sajt…? Hemlis Ha det jättegott o kram! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

YvonneW
2007-09-29 00:14
#3

#2 Groblad var det också ja.

Min sambo tittar på tv, vet inte att jag sitter här. Skall höra med honom senare. Skrattande 

Kram/Yvonne

susanne.s
2007-10-02 18:38
#4

Groblad är bra till mer än att läka sår. Det kan också dra ut var ur såret. Grobladets frö kallas loppfrö och säljs bla på hälsokost. Man använder dom som linfrön. Alltså för att hålla bajseriet i gång. Loppfrön är till skillnad från linfrön ogiftiga för kroppen.

Neroli
2007-10-02 22:47
#5

#4

Hade ingen aning om att loppfrån kommer från groblad och ändå äter jag sådana varje dag. Jag äter dem dels för att de rensar tarmen och ev fickor och att de tar bort sötsug.

/Susanne

Tuva-Lena
2007-10-02 23:43
#6

#4 Du, jag visste inte att linfrön var giftiga för kroppen?! Kan du berätta på vilket vis dom skulle vara det? Linfrö ingår ju ofta i müsli bland annat… Förvånad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
felixifokus
2007-10-03 12:07
#7

Llinfrön innehåller linamarin, som ombildas till blåsyra i kroppen. Det är därför rekommenderat dagsintag är 1-2 msk. Sannolikt svårt att äta så mycket linfrön att man blir förgiftad i praktiken.

felixifokus
2007-10-03 12:15
Tuva-Lena
2007-10-03 20:19
#9

Oh hjälp! Blåsyra! Blääh! ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Hoppfull
2009-04-02 11:56
#10

Här är en annan spännande… och så finns det fler sådana guubar:

Dr Öckerman

Erik Bergström

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Upp till toppen
Annons: