Näring

Ketchup nyttigt?

2011-08-04 12:18 #0 av: Ians

Nu har vi ju fått lära oss att ketchup och majonäs är helt förkastligt att äta. Ketchup kan man på sin höjd använda för att lösa upp rost runt skruvar, om man vill leva nyttigt. Och majonäs gör oss bara feta.....Eller? Läs infon jag saxat.....och få en helt ny bild av dessa onyttigheter!

Informationen saxad från Tidningen Må Bra...

Ketchup

Den tomatbaserade ketchupen är fullproppad med lykopen, en antioxidant som bland annat motverkar hjärt- kärlsjukdom. Högst halt har ekologisk ketchup, som enligt amerikanska tester kan innehålla 60 procent mer lykopen än traditionella märken.

Ekologisk ketchup är också rik på vitaminerna A, C och E.

Stark chili-sås

Alla starka chili- och pepparfrukter får sin hetta från capsaicin. Forskning visar att ämnet både dämpar aptiten samtidigt som det stimulerar hormoner som ökar mättnadskänslan. Du äter helt enkelt mindre och blir fortare mätt av stark mat.

Majonäs

Kvinnor som äter mycket E-vitamin löper mindre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Det menar amerikanska forskare som studerat sambandet mellan kosthållning och stroke med dödlig utgång.

I studien kunde de tydligt se att E-vitamin hade en betydande effekt för hjärthälsan – och de kvinliga deltagarnas primära källa till just detta var majonäs.

 

Vitaminer i majonäs? Ja faktiskt..detta beräknat på 90% majonäs..

A-vitamin 48 μg
Vitamin B1 0.02 mg
Vitamin B2 0.04 mg
Niacinekvivalenter 0.3 mg
Vitamin B6 0.02 mg
Vitamin B9 16 μg
Vitamin B12 0.26 μg
D-vitamin 0.26 μg
E-vitamin 21.3 mg
K-vitamin 6 μg

Mineraler

NäringsämneMängd
Fosfor 40 mg
Jod 20 μg
Järn 0.26 mg
Kalcium 12 mg
Kalium 14 mg
Magnesium 4 mg
Natrium 134 mg
Selen 4.1 μg
Zink 0.25 mg

Källa: Svenska Livsmedelsverket

Så då behöver man inte känna sig sunkig om man äter lite majonäs på sin smörgås...eller i den kalla såsen till grillat eller salladen.

Och Ketchupen...kan faktiskt ingå i kostcirkeln utan dåligt samvete!

Dock bör man nog tänka som alltid ...Lagom doser är bäst!

För en viss mån ....ganska stor faktiskt...dolt socker finns det i ketchup o liknande varor...

Men Inget är bra i överdriven mängd.......Flört inte ens spenat!

Men håller man sig bara till lagom mängder så kan det tom förlänga livet...och det tackar vi för....Att vi numera med ny forskning Både kan äta gott och få längre liv! Skrattande Vilken fantastisk kombination Flört

 

 

Anmäl
2011-08-04 15:41 #1 av: szirius

Chili tror jag starkt på ( hihihi), det äter min make väldigt mkt och han har varit sjuk kanske 3 gånger under våra 12 år. Själv kan jag inte äta pga magen, mer än mindre doser i mat , och då den svagare varianten.

Majonäs lät ju bra - sååå gott med potatissallad med mkt majonäs tycker jag.

Ketchup gillar jag inte, men sonen såklart, som alla andra barn.Väljer dock den med låg sockerhaltFlört

Anmäl
2011-08-05 09:42 #2 av: Elpida

Vi äter inte heller så mycket ketchup här hemma men jag försöker välja den med låg sockerhalt.

Majonnäs är vi inte heller storkonsumenter av så när vi väl använder det så kan det göras ordentligt! De få gånger vi gör räkmackor snålas det inte!Flört

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-08-06 08:42 #3 av: chik

Det har jag med läst o den här artiken var ju bra-Gilla.

Felix Ketchup är ju bra. Inga konstig heter i ..

Men Kavli Majonnäs har ju mycket extra i

E-202.Kaliumsorbat är ett konserveringsmedel med E-nummer E 202 som hindrar jäst- och mögeltillväxt. Kaliumsorbat är neutraliserad sorbinsyra och finns naturligt i många frukter och bär. För industriellt bruk framställs det på kemisk väg.

E415.

E 415 - Xantangummi (övriga tillsatser)

E-nummer Övriga. 25 okt 2008.

FUNKTION
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Framställs från socker genom bakteriell jäsning.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t.ex. fryst pizza, kryddsåser, konditorivaror och glass.


KÄNDA HÄLSORISK

E412.

Guarkärnmjöl, guargummi eller guarmjöl är en kolhydrat som utvinns ur guarväxten Cyamopsis tetragonolobas frön. Växten är en baljväxt liknande sojabönan.

Tillsatsen har E-numret E412

 

 

E160a

E-nummer Färgämnen. 27 okt 2008.

FUNKTION

Färgämne som ger gul-orange kulör.


FRAMSTÄLLNING

Oftast syntetiskt framställt men kan också extraheras ur t. ex. morötter och gröna bladgrönsaker. Kallas också provitamin A.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i t. ex. margarin, yoghurt, sockerkaka och såser.

 

KÄNDA HÄLSORISKER

 

Det som jag tycker är lite jobbigt är det som är syntetiskt.

 

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2011-08-06 08:43 #4 av: Volito

Om man vill ha den goda från tomater - kan göra ketchup/tomatsås själv i den köpta (ock med låg sockerhallt) endå sockermängd som i sylt...

Anmäl
2011-08-06 10:26 #5 av: Elpida

Använder Findus majonnäs och när jag tittar nu ser jag att den oxå har en hel del E-nummerObestämd. Får nog kolla lite extra nästa gång jag ska handla...

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-08-06 10:51 #6 av: Ians

#4...

Faktiskt är det mest lycopen i Tomat pasta.....men det smakar ju inte så gott Obestämd

så absolut en egenhändigt gjor ketchup/ tomatsås...är inte alls dumt.Tungan ute

Men orkar man inte det så ville jag bara ta fram att ...det vi trodde var helt förkastligt faktiskt inte är SÅ sunkigt som vi fått lära oss Flört

Egen majonäs är riktigt god....också....om man hinner med att göra det!

Anmäl