Annons:
Etiketterörtkosmetikaartikel
Läst 13322 ggr
Tuva-Lena
3/9/12, 12:25 PM

Hudvård från Naturen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

..istället för kemikalier och cancerframkallande ämnen. Huden är en viktig levande del av vår kropp, ja faktum är att det är kroppens största organ. Vegetabiliska oljor och fetter är kärnan i naturlig hudvård och dom har följt oss genom tusentals år. Vi har använt dom som viktiga näringsmedel och som hud-och friskvårdsmedel, d v s dom har en tusenårig tradition bakom sig.

Naturlig hudvård baseras på kallpressade, vitaminrika vegetabiliska oljor och fetter, örter, bivax och eteriska oljor.

Sanna Ehdin skrev i en uppmärksammad artikel i Dagens Industri för några år sen,: ”Varför finns det inte strängare regler som hindrar fabrikanterna från att stoppa billiga bulkkemikalier och cancerframkallande ämnen i hudvårdsprodukter? Räcker det inte med att vi utsätts för avgaser och luftföroreningar? Ska vi också smeta in huden med produkter som tas fram ur råolja? Vi har många regler och förordningar för mycket, men här – liksom när det gäller matens inverkan på hälsan – finns det stora vita fläckar..”

En vanlig ingrediens i traditionell kosmetika är parfym. Forskare vid Nodiska Institutet för luftforskning har visat att syntetisk parfym lagras i kroppen på samma sätt som PCB och DDT.

Råolja.

Mineralolja, paraffinolja, vaselin – liksom bensin och asfalt – framställs ur råolja. Trots att den varken innehåller vitaminer eller fettsyror används den i ansiktskrämer och hudlotioner. Den stör hudens naturliga fettproduktion och gör huden beroende av oljan eller krämen. Mineraloljan blockerar mellan 40-60% av hudens porer, vilket försämrar huden naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av krämer eller lypsyl. Du har väl sett en ”lypsyloman”?

Forskare vid Ak. sjukhuset i Uppsala har visat ett samband mellan mineraloljor i hudkrämer och ledgångsreumatism - många barnoljor består till största delen av paraffinolja..

Professor Sandra Klernau har gjort experiment vid U-sala universitet där hon kunde påvisa att paraffinolja orsakade ledförändringar.

Paraffinoljan tas upp och lagras i kroppen. De normala hudfunktionerna störs och huden blir på sikt torrare och sprödare. Det lömska är att det känns bra för stunden…

Alternativ finns. Den som vill slippa de problem som hudvårdsprodukter med paraffinoljor orsakar, kan istället välja produkter som är gjorda av vegetabiliska oljor. De utvinns ur olika frukter, frön och nötter och innehåller dessutom viktiga fettsyror, linol-och linolensyra, som innebär att dom stimulerar hudens egen funktion och cirkulation.

Ordinära tvålar torkar också ut huden. (Titta på förpackningen om inte paraffin finns medtaget bland ingredienserna..) Torr hud kan vara början till eksem, så välj hellre ett helt vegetabiliskt alternativ!

Alla vegetabiliska oljor ökar cirkulationen i huden och man kan känna det som att det kliar eller kryper i huden om man inte är van att använda vegetabiliska produkter, men det är ett tecken på att blodcirkulationen kommit igång, och att din hud är på väg att få en friskare lyster.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
mayolica
3/16/12, 3:52 PM
#1

Bra artikel.

Det är faktiskt ganska skrämmande om man tänker på vad alla krämer och salvor egentligen innehåller. Själv har jag alltid varit väldigt sparsam med hudvård,använder bara lite tvål och oparfymerat hårchampo o hårbalsam att tvätta mej med, smörjer in mej med olivolja ibland på vintern om huden är väldigt torr.

~ mayolica ~

Ians
3/16/12, 5:20 PM
#2

Själv använder jag Sesamolja och kokosfett som hudkräm och ex hårinpackning…numer.

De dyra krämerna med mkt skit i gör inget större intryck på mig längre. Har prövat det mesta.

Vill tillägga att om man ex har torr hud så är även insidan viktig…1 msk kokosfett /dag i maten eller hur man nu vill inta det gör susen…samt vätska naturligtvis i tillräcklig mängd. Gärna så mkt varmt som möjligt för att rensa i kroppen….

Det är ju inte en slump att vi känner oss mer sugna på fetmat under vintern tex…då luften är torrare.

abbis
3/16/12, 8:36 PM
#3

Tur jag har sambon som kollar allt åt mig..Flört

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Upp till toppen
Annons: