Övrigt

Avfärda myten om mättat fett och hjärtsjukdom!

2013-10-23 21:23 #0 av: Magi-cat

Rädslan för mättat fett har gjort mer skada än nytta, skriver en hjärtspecialist i British Medical Journal, eftersom livsmedelsindustrin ersatt det med socker och stärkelse.

Det är dags att avfärda myten om det mättade fettets roll i hjärtsjukdom.

"It is time to bust the myth of the role of saturated fat in heart disease and wind back the harms of dietary advice that has contributed to obesity."

Att äta medelhavsdiet efter en hjärtattack kan vara nästan 3 ggr bättre för att reducera mortaliteten än att ta statiner.

http://www.kostdoktorn.se/dags-att-lagga-ned-kriget-mattat-fett

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6340

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2013-10-23 23:09 #1 av: Ians

Bra Ts Magi-cat !
Hur visste du att jag gick och funderade på detta? ;)

Anmäl
2013-10-24 08:08 #2 av: Magi-cat

s y n k r o n i c i  t e t, Ians! Skrattar Tummen upp  Kul att du tyckte om den.

(Fick också en synk igår, kanske återkommer om den...)

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2013-10-26 11:54 #3 av: I-I-I

Sen, att gå från att säga att det inte föreligger någon ökad risk för hjärtsjukdom av att äta mättat fett, till att påstå att alla egentligen borde sluta äta kolhydrater och ersätta denna energi med massa fett (LCHF) är ett sjujävla långt kliv, tycker du inte?

Vi vet ändå att ett högt fettintag leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Ändå är det de växlarna som Andreas Eenfaldt och andra drar på, att det skulle vara nyttigt att just äta MYCKET fett. 

Anmäl
2013-11-01 09:19 #4 av: Magi-cat

Kolesterolsänkande läkemedel - en stor skandal, en ballong som nu spricker!

40 miljoner tar kolesterolsänkande medel! Vilken kassako! Tyvärr finns det inga belägg för att det är särskilt bra, speciellt inte för kvinnor....Men biverkningarna avskräcker.

http://www.kostdemokrati.se/midi/2013/11/01/kolesterolsankande-lakemedel-en-ballong-nu-som-spricker/

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2013-11-01 10:26 #5 av: Ians

Finns många fördelar med att äta mer fett, bla att man håller sig mätt längre och äter mindre i slutänden.

Bra inlägg Magi-Cat #4

Anmäl
2013-11-02 10:03 #6 av: Tuva-Lena

Håller med, har aldrig dragit in på fettkonsumtionen, mår gott som en prinsessa och har inget högt kolesterol heller - hemligheten: MOTION, som betyder "rörelse". Vill man inte göra av med sitt fettintag så kan man ju välja omättat fett då och fortsätta käka kolestreolsänkande när det blir så dags.

När ska det gå in i folks huvud, att ett överskott av mat och fett/socker samlas som depåer i kroppen om man inte gör sig av med samma mängd som man tar in? En enkel ekvation men som väldigt få har tagit till sig. Ger du en motor för mycket bränsle så går den inte heller snabbare eller blir starkare, den kvävs p g a syrebristen..

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2013-11-02 12:15 #7 av: Magi-cat

Boktips: "Fettskrämd" av Lars-Erik Litsfelt.

Provkapitel här.

Den är LCHF-inriktad, men även om man inte följer den dieten kan man ha nytta av det boken tar upp om hur metabolismen fungerar och hur fettmyten uppstod bl.a.

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2013-11-02 13:03 #8 av: aekitsune

Jag tror att alla människor är olika, och har olika behov av näringsämnen av olika slag. Vissa mår bra av fett, medan andra mår mindre bra. Det viktigaste tror jag är att man hittar den typ av kost som passar en bäst och sedan hålla sig till det. Dock är jag 100% säker på att den största boven till dagens ohälsa beror på alla jäkla kemikalier som hälls i produkterna vi äter. 

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2013-11-06 16:00 #9 av: I-I-I

#8

Utan kemikalier i maten så har du ingenting! Sluta hata kemikalier, det är helt onödigt.

Anmäl
2013-11-06 16:41 #10 av: silversol35

#9 Hur menar du nu?

Anmäl
2013-11-07 08:54 #11 av: Magi-cat

Vi äter allt mer smör - ändå (eller tack vare det?) går kurvan för hjärtinfarkter ner:

http://www.kostdoktorn.se/mer-smor-annu-farre-hjartinfarkter-i-sverige

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2013-11-07 15:47 #12 av: Ians

Följer denna tråd, även om jag inte skriver så mycket. Vill att du skall veta detta Magi-Cat Blomma

Anmäl
2013-11-08 07:20 #13 av: aekitsune

#9 Ja, men det är skillnad på kemikalier och kemikalier. Mycket prylar vi har i maten är rent av giftiga, och dem vill jag undvika. Framför allt de kemikalier som används vid odling. De kanske inte orsakar OSS så stor fara direkt när vi äter, men människorna som odlar maten, och som bor i närheten. 

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2013-11-08 08:01 #14 av: Magi-cat

I-I-I brukar dyka upp på sajter där Starman har skrivförbud.

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2013-11-08 11:32 #15 av: Ians

#14 Skämtar

Anmäl
2013-12-06 17:23 #16 av: Magi-cat

Fett påverkar hjärncellers beslut!

Det finns anledning att nyansera bilden av kolesterol som något "farligt" och skadligt för vår kropp. Det är faktiskt livsviktigt och inblandat i nybildningen av nervceller. 

"- Vi är vana vid att betrakta kolesterol som ett bränsle för cellerna, och att det är skadligt för människor att få i sig för mycket kolesterol, säger Ernest Arenas, professor i stamcellsneurobiologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, som lett studien. Det vi nu har visat är att kolesterolet har flera funktioner och är inblandat i extremt viktiga beslut för nervcellerna. Kolesterolderivat styr själva signaleringen när nybildningen av nervceller behöver ske, och när det beslutet väl är fattat hjälper kolesterolet till med själva konstruktionen av dessa nya nervceller och med deras överlevnad. Kolesterolet är alltså extremt viktigt för våra kroppar, speciellt för hjärnans utveckling."

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=155857&l=sv

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2013-12-06 18:13 #17 av: Ians

Tack Magi-Cat för du fortsätter gräva och delar med dig av det nya som sägs och upptäcks inom området.

Anmäl
2013-12-06 18:19 #18 av: Magi-cat

Tack själv Ians! Blomma

Det kommer mer...Glad

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-01-20 09:42 #19 av: Magi-cat

Minnesmästaren Mattias Ribbing delar med sig av sina erfarenheter om kostens betydelse för att vara klar-i-knoppen. Blodsockersvängningar gör hjärnan seg. Minskar man kolhydraterna och lägger till fett blir blodsockret jämnare vilket är bra för kroppen. Hjärnan och minnet likaså.

Man har ofta hört att lågkolhydratkost skulle vara dåligt för hjärnan. Så här säger han, trefaldige mästaren i minne:

"Alla mina bästa tävlingsresultat är presterade på strikt LCHF"

http://www.kostdoktorn.se/hur-du-maxar-dina-betyg-med-lchf

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-01-25 02:18 #20 av: aekitsune

Fattar fortfarande inte varför folk måste lägga sig i andra folks dieter.
DÄREMOT, avfärda myten om att vegetarisk/vegansk mat inte innehåller protein! Det kött med mest protein är (enligt mina källor) rostbiff (heter det så?), och det innehåller ändå mindre protein än en sojaböna. Rädda djuren istället för att ha meningslösa diskussioner om vad ni tycker om andras matvanor?

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-01-25 09:00 #21 av: Magi-cat

#20 Tycker du det är meningslöst att ta upp studier om och erfarenheter av hur olika fetter påverkar kroppen? Glad

Kanske du vill göra en tråd om den jätteviktiga djur/kött/proteinfrågan? 

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-01-26 11:43 #22 av: [KosmosBill]

Kolesterol är nödvändigt för hjärnan.

Statiner har hemska biverkningar.

Gå inte på myten om samband mellan mättat fett och hjärtproblem.


Anmäl
2014-01-26 16:19 #23 av: rara

Men medelhavsdieten består ju av mer enkelomättat fett än av mättat fett. T.e.x äter man mer olivolja och nötter med medelhavsdieten, men inte mycket kött och smör. Själv mår jag mycket bättre sedan jag slutade med kött och smör.

Anmäl
2014-01-28 18:32 #24 av: Tant Grön

#19 Men världsmästaren i minne är vegan. http://vegomassan.org/2013/12/varldsmastare-i-minne-pa-vegomassan/

Anmäl
2014-03-19 21:30 #25 av: Magi-cat

Nu så...

Inget nytt kan man tycka men, men...

Fritt fram för mättat fett! Inget samband med hjärtsjukdom!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18568074.ab

Fast måtta med allt förstås....

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-04-07 09:50 #26 av: Magi-cat

"Nu äter jag ihjäl mig" sade Sten Sture Skaldeman när han följde kostråden och vågen ändå bara pekade uppåt. Men han åt inte ihjäl sig när han struntade i de felaktiga kostråden, han blev normalviktig och arg på svenska kostråd!

Debattartikel:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article10549822.ab

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-04-07 10:44 #27 av: Magi-cat

Margarin - en smörimitation!

Ännu en debattartikel där frågan ställs om redlighetsprincipen utmanas av margarinindustrin.
Böljande rapsfält? Nja, snarare symaskinsolja! Farlighet - oklar, men hur aptitligt låter det?

"Handlarna borde sluta placera margarinprodukterna i smörkylen och i stället någonstans i trakterna av Klorin på den kemtekniska avdelningen."

http://www.dn.se/ledare/signerat/margarin-nar-det-finns-smor/

min kommentar:

Ät smör - kossan vet hur man gör en naturlig produkt!
Margarinindustrin vet bara hur man tjänar pengar!

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-06-14 09:28 #28 av: Magi-cat

Lättmargarin återkallas - för mycket lösningsmedel!

Varför skulle man någonsin äta skräpet?

http://www.kostdoktorn.se/margarin-med-losningsmedel-aterkallas

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19053580.ab

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-06-17 06:51 #29 av: Ians

Lite funderar jag på hur de tillverkar smör i dagens moderna produktion, kanske är inte heller det så naturligt som man tror?
Efter at ha läst de sista länkarna om margarin, där man använder lösningsmedel för att få ut så mycket fett som möjligt ur växterna, så undrar jag lite mer faktiskt!
Hur gör de för att få ut så mycket som möjligt av mjölken när de gör smör????

Anmäl
2014-06-17 07:31 #30 av: Magi-cat

#29 Bra fråga!

Hemlige kocken nämner också smör någonstans, hur allt smör numera smakar exakt lika, det som vi betraktar som "smör". I gamla recept står ofta att man ska ta ett "gott smör". Det kunde alltså vara olika smak, medan vi nu är så likriktade att vi inte ens förstår uppmaningen....

Så här tillverkas smör: (Det låter inte alltför upprörande.)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%B6r

http://arlafoodservice.se/utbildning/smor-och-bregott/smor-ger-smak-och-kvalitet-i-koket/sa-har-tillverkas-smor/

T.o.m. Matfusket.com kallar det "naturlig produkt":Glad

http://matfusket.wordpress.com/2010/05/23/vad-ar-skillnaden-pa-smor-och-margarin/

På somrarna brukar vi handla Ålandssmör, enligt uppgift en ren och hantverksmässigt framställd produkt. Vi inbillar oss att det är godare.

Så smör kan vi nog hålla till godo med! Få av oss lär vara beredda att cykla till bonden, köpa mjölk, skumma av grädden och kärna själva...

Såg ni förresten Ralf Sandberg i ett nyhetsinslag på morgonen? Han talade så bra om fettmyten och forskningsfusket och att man ska äta äkta fett, som smör...Det är bra för cellerna och man blir inte fet.


Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-07-22 11:49 #31 av: Magi-cat

Michael Mosley, 5:2-dietens grundare, gör en pudel om sina värdelösa fettråd!

Det är inte animaliskt fett eller ägg som grundar för hjärtsjukdom!

Det är istället socker, transfetter, stillasittande man ska akta sig för...

"Orsaken är att allt fler stora studier har visat att de gamla "sanningarna" inte stämmer. Ägg orsakar inte hjärtsjukdomar, och det gör inte mättat fett heller:

"Enligt en undersökning beställd av British Heart Association 2013, baserad på 72 tidigare studier finns det inga tecken på att mättade fetter orsakar hjärtsjukdom", skriver han."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mosley-for-alla-vardelosa-rad-jag-har-gett_3764984.svd

Bra, Mosley! Tummen upp

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2014-07-23 08:16 #32 av: Ians

Såg också detta lappkast! Det kallar jag för en bra läkare som kan inse när han gjort fel o erkänna det !

Anmäl
2014-07-23 08:28 #33 av: Magi-cat

Visst är det föredömligt!!

Så tragiskt det är att dessa felaktiga kostråd levt kvar i 50 år (trots att det så länge varit uppenbart att de varit felaktiga!)

Desto bättre att en som har så stor genomslagskraft ger uppmärksamhet åt detta. 

Men Henrik Ennart är inte imponerad:

"BBC-doktorn Michael Mosley - bokbranschens kelgris och 5:2-dietens frontfigur - har gjort avbön för sin syn på mättat fett. Lovvärt, visst, men sent och onyanserat. Själv börjar jag bli grundligt trött på alla boksäljande doktorer med förenklade budskap som talar om vad vi ska äta."

Kan så vara och som vanligt måste man tänka själv. Men ändå, Mosley får tummen upp...Tummen upp

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/senkommen-ursakt-fran-52-guru-om-fettet_3767030.svd

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2015-02-27 10:43 #34 av: Magi-cat

Det där med kolesterolsänkning är nog inte så lyckat...som sagt...

"Dr. Steven Nissen, chairman of cardiovascular medicine at the Cleveland Clinic, told CNN: "The idea we need to limit saturated fat and cholesterol shifted Americans from a well-balanced diet to high-sugar diets, which made people eat more and get fatter.""

http://edition.cnn.com/2015/02/19/health/dietary-guidelines/

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2015-03-01 13:01 #35 av: rara

På tal om den här metaanalysen som det tas upp ett par gånger vill jag bara citera vad professorerna på Harvard säger om saken.

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/03/19/dietary-fat-and-heart-disease-study-is-seriously-misleading/

" The journal Annals of Internal Medicine recently published a paper suggesting there is no evidence supporting the longstanding recommendation to limit saturated fat consumption. Media reporting on the paper included headlines such as “No link found between saturated fat and heart disease” and articles saying “Saturated fat shouldn’t be demonized” springing up on social media.

However, Walter Willett, chair of the Department of Nutrition at Harvard School of Public Health, warns that the conclusions are seriously misleading, as the analysis contains major errors and omissions.

This paper is bound to cause confusion A central issue is what replaces saturated fat if someone reduces the amount of saturated fat in their diet. If it is replaced with refined starch or sugar, which are the largest sources of calories in the U.S. diet, then the risk of heart disease remains the same. However, if saturated fat is replaced with polyunsaturated fat or monounsaturated fat in the form of olive oil, nuts and probably other plant oils, we have much evidence that risk will be reduced."

I själva metaanalysen kan man dessutom läsa om dens begränsningar:

"Limitation: Potential biases from preferential publication and selective reporting"  Detta kallas cherry picking.

Anmäl
2015-03-01 13:15 #36 av: rara

När det handlar om kolesterolet är det väl heller ingen som påstår att kolesterol i sig skulle vara farligt, utan det är det förhöjda kolesterolet som inte är bra. Precis så är det också med socker. För lågt blodsocker kan leda till koma och till och med till döden, men för högt blodsocker blir man sjuk utav.

Med samma argument som kolesterolet försvaras med (med tanke på  #16) skulle man kunna få sockret att framstå som något nyttigt utan att ta hänsyn till mängden.

Anmäl
2015-03-02 21:46 #37 av: Inkanyezi

#36 Ditt resonemang innehåller ett felslut som inte är oväsentligt.

Du behandlsar i ditt inlägg kolesterol som om det skulle kunna vara en fara vid förtäring, men något sådant samband har aldrig visats, inte ens för ofantliga mängder. Man kan helt enkelt inte jämföra högt intag av kolesterol med exempelvis högt intag av socker - eller vatten. Man kan faktiskt också dö av vattenförgiftning.

Det finns helt enkelt inga livsmedel med så höga halter av kolesterol att vi skulle kunna få förhöjda kolesterolvärden genom vad vi äter. I själva verket regleras vår produktion av kolesterol ner när vi får det i dieten på ett sätt som kroppen kan tillgodogöra sig. Man får alltså inte förhöjt kolesterol genom att äta mycket kolesterol, och livsmedel innehåller inte så höga halter av kolesterol att det skulle kunna leda till förhöjda värden. Vi vet heller inte om förhöjda värden i sig skulle kunna vara skadliga. Det enda vi relativt sannolikt misstänker är att kolesterolet är en markör, och mycket tyder på att det som markeras är inflammation.

Orsakssambandet kan förmodas vara omvänt. Alltså inte att kolesterol är en orsak, utan att inflammationen är en orsak till att kroppen behöver mer kolesterol, för att reparera skadan som inflammationen orsakar. När mer kolesterol behövs, så produceras det, och lösningen på det ursprungliga problemet, det som skapar behovet, är inte att ta bort substansen som används för att reparera skadan.

Så jämförelsen med socker, och att socker skulle kunna framställas som nyttigt med samma argument faller platt.

Anmäl
2015-03-03 12:16 #38 av: rara

#37

Du får lära att läsa rätt, jag skrev varken om intag av kolesterol eller intag av socker utan jag jämförde höga kolesterolvärden med höga blodsockervärden.  Men om du redan har ett högt kolesterolvärde t.ex för att du konsumerar för mycket mättat fett är det förstås lika dåligt att ösa på med mat som innehåller mycket kolesterol som det är för en insulinresistent person att äta socker.

Att ett förhöjt ldl kolesterol är skadligt vet vi däremot eftersom det kan oxidera och orsaka plack och inflammationer i blodkärlen. Det har du fått helt om bakfoten att ldl kolesterolet skulle vara det som reparerar skadorna som det orsakar och det kan du heller inte backa upp med vetenskaplig evidens.

Speciellt kombinationen rött kött och mättat fett katalyserar oxidationen av ldl kolesterol och skapar inflammationer.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24437974

"However, in a Western diet, their most important source is red meat, a food stuff rich in heme iron which can catalyze oxidative reactions."

 "High n6PUFA, PUFA/SFA and n6/n3 ratios, and low SFA and MUFA were all associated with reduced levels of oxLDLlipids, oxLDLprot, and CRP. These findings at the population level suggest that PUFAs are negatively and SFAs and MUFAs positively related with LDL oxidation and inflammation; these conclusions are in line with previous observations linking PUFAs, particularly n6PUFAs, with lower CVD risk, and SFAs with increased risk."

Och visst kan man få socker att framstå som nyttigt om man skulle använda sig av samma sorts argumentation som ni när ni tolkar artikeln om kolesterolet i inlägg 16.

Citerar ur artikeln: "Vi är vana vid att betrakta kolesterol som ett bränsle för cellerna, och att det är skadligt för människor att få i sig för mycket kolesterol, säger Ernest Arenas, professor i stamcellsneurobiologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, som lett studien. Det vi nu har visat är att kolesterolet har flera funktioner och är inblandat i extremt viktiga beslut för nervcellerna."

Och nu använder vi det för socker:

"Vi är vana vid att betrakta glukos som ett bränsle för cellerna och hjärnan, och att det är skadligt för människor att få i sig för mycket socker, säger ..........

Det vi nu har visat är att glukosen har flera funktioner och är inblandat i extremt viktiga beslut för att motverka hypoglykemi."

Anmäl
2015-03-03 12:25 #39 av: Inkanyezi

#38 Kliv gärna ner från dina höga hästar och diskutera rumsrent i stället för att komma med uppmaningar om sådant som du inte känner till.

Anmäl
2015-03-03 12:54 #40 av: rara

#39

Kanske du har missat att det var du som skrev  "Ditt resonemang innehåller ett felslut som inte är oväsentligt"  för att du inte kunde läsa vad jag skrev och att det är du som inte diskuterar rumsrent.  Du fortsätter med att tillskriva mig att inte känna till vad jag pratar om, vad som inte är så värst "rumsrent", speciellt för att avsaknaden av argument i ditt inlägg är helt uppenbart.

Så du kan ju börja med att svara på det som jag skriver och inte på det som jag inte skrev.  Annars måste jag anta att det beror på att du inte kan svara på det som jag skrev. Du kan gärna återkomma när du kan svara på mina argument och när du kan backa upp vad  du själv skriver.

Anmäl
2015-03-03 13:23 #41 av: Inkanyezi

#40 Ok. Ditt felslut är att det inte finns något påvisat kausalt samband av det slag som du antyder. Det finns inte en enda sådan studie. Det är inget jag behöver backa upp, utan det är du som ska fram med bevis för dina påståenden. 

Eller för att använda din argumentationsteknik. Du har inte backat upp vad du skriver.

Anmäl
2015-03-03 14:40 #42 av: Ians

Får jag be samtliga att sansa sig lite så att inte diskussionen spårar ur. Ser att det börjar hetta till lite här Skämtarvi har olika åsikter om mycket, men det går att diskutera dem utan att märka ord och börja bli otrevlig mot varandra. Respekt med andra ord! 

För den som nu vill märka ord i det Jag skriver så vill jag säga att det inte spårat ut ännu men det finns tendenser Cool och det är dem jag vill stävja!

Anmäl
2015-03-04 12:04 #43 av: rara

#41

Förlåt... men det är ju du som hävdar saker som du inte kan backa upp:

"Orsakssambandet kan förmodas vara omvänt. Alltså inte att kolesterol är en orsak, utan att inflammationen är en orsak till att kroppen behöver mer kolesterol, för att reparera skadan som inflammationen orsakar."

Enligt dig skulle förhöjt kolesterol alltså inte orsaka skador, utan reparera skador. Det må gälla för det nyttiga HDL kolesterolet (som inte brukar att vara förhöjt) i förebyggande syfte, eftersom det kan transportera bort oxiderat kolesterol från skumcellerna och förhindra att de lagrar in kalciumfosfater och att det bildas plack som gör kärlväggarna stela.  Men när det är på tal om förhöjda kolesterolvärden är det alltid LDL kolesterolet som är problemet. Därför tar jag det som givet att det är LDL som vi talar om när vi diskuterar om skadliga effekter pga förhöjda värden. Jag refererade till en studie som visade att mättade fetter kan få LDL att oxidera, speciellt i kombination med rött kött och ju högre LDL värden man har, ju mer LDL kan förstås oxidera.  Det finns förstås fler anledningar till varför LDL kan oxidera, men det är bra utforskat att hem järn (i rött kött) och andra metalioner katalyserar oxidation. Här är en till studie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20816951

 "LDL oxidation is catalyzed by transition metal ions"

 Med andra ord, om LDL är förhöjt oxideras det mer kolesterol, speciellt i kombination med rött kött och HDL kolesterolets kapacitet räcker inte till att transportera bort allt som oxideras från skumcellerna. Därför bildas det plack, vad som orsakar smalare blodkärl och att kärlväggarna blir stela. Resultatet av detta är nedsatt funktion av endotelcellerna och inflammationer i blodkärlen. Här är en studie som visar ett direkt samband till mättat fett:

http://atvb.ahajournals.org/content/25/6/1274.long

Conclusion— High SFA caused deterioration in FMD compared with high PUFA, MUFA, or CARB diets. Inflammatory responses may also be increased on this diet.

Lågt intag av mättat fett förbättrar däremot endotelcellernas funktion:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11412051

CONCLUSION:

In hypercholesterolemic men, diets low in fat (especially saturated fat) and diets rich in monounsaturated fats improve endothelial function

Är det tillräckligt tydligt för dig att endotelcellernas funktion försämras om man ökar mättat fett och att funktionen förbättras om man minskar mättat fett? Vill du ha fler studier? Jag har ett tiotal till som jag kan visa dig.

Men det är inte allt! Mättat fett minskar den anti inflammatoriska effekten av det goda HDL kolesterolet:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109706013386

"Consumption of a saturated fat reduces the anti-inflammatory potential of HDL and impairs arterial endothelial function"

Vem som redan har ett förhöjt LDL förvärrar så klart saken om han äter mat som är rik på kolesterol. Värst är mat som är rik på mättat fett, kolesterol och rött kött i kombination.

Du ser att den vetenskapliga evidensen talar emot din "teori", men man kan inte ens kalla det för en teori, eftersom en vetenskaplig teori kräver att ha den största sannolikhbetsgraden som kan kan nås inom vetenskapen. Vi kan inte ens kalla det som du hävdar att vara en hypotes, eftersom en hypotes är ett kvalificerat  antagande om verkligheten , vad man inte kan kalla ett påstående som talar emot evidensbaserad vetenskap.

Du påstår saker som du inte kan backa upp och kräver att det ska betraktas som verklighet ända tills det motbevisas. Men när man visar dig studier verkar de att gå förbi dig.

Anmäl
2015-03-04 19:49 #44 av: Inkanyezi

#43 Nu har jag läst igenom det som man fick läsa utan att betala, och för att inte smutsa ner diskussionen med mer "hetta" föreslår jag att du citerar de stycken i dina länkade dokument som pekar på att mättat fett skulle vara skadligt. Jag har inte hittat någonting som visar att försöken skulle ha utformats för att påvisa skadlighet hos dietärt mättat fett. 

Eftersom den här debatten har nära anknytning till det som ofta framförs vara en modediet, LCHF, så kanske man skulle försöka hitta någon relevans i anknytning till ett kosthåll med omkring sextio procent av energin i form av fett. Det försök som låg närmast till att visa på nytta med att byta ut mättat fett mot fleromättat hade 72 % av energin från andra källor, och man minskade det mättade fettet ungefär 11 %, med tre procentenheter från 28 % och ersatte det med fleromättat fett.

Någon provokation där man tog bort energin från kolhydrater hittar jag inte bland länkarna.

Så det skulle vara klädsamt om du pekar ut vilka kriterier för utformning av studierna som avses påvisa skada med mättat fett, och citerar de stycken där sådan skada påvisas, hellre än textväggar med länkar utan anknytning till ämnet.

Anmäl
2015-03-05 05:55 #45 av: Ians

Nu är det en bra diskussion! Tummen upp

Anmäl
2015-03-05 17:05 #46 av: rara

#44

Alla studierna som jag refererade till fick man läsa utan att betala.  Det finns full text buttons som du kan klicka på. De här studiern handlade inte konkret om lchf, utan om mättat fett. Därför fanns det inte med studier med 60 % fett, men man undersökte vad som händer om man har med mer eller mindre kolhydrater eller mättat eller omättat fett i kosten.  Lchf kan ju ätas i olika variationer, även vegetarisk lchf eller lchf med mest omättade fetter och man kan inte dra alla variationer över samma kam. En liberal lchf diet, med lite mer kolhydrater och med mest omättade fettsyror har inte samma skadliga effekt som en strikt lchf diet med mest mättade animaliska fetter. Det som vi diskuterar om är mättat fett och kolesterol och studierna visar en bra bild vad som händer om man äter mer eller mindre av antingen kolhydrater, omättade eller mättade fetter.

 

Här är fulltexten till en av studierna: http://atvb.ahajournals.org/content/25/6/1274.full.pdf+html

 

Ökade man på kolhydrater, fleromättade eller enkelomättade fetter försämrades inga hälsoparameter. Men om man ökade på mättade fetter försämrades flera hälsoparameter.  Jag citerar gärna en gång till vad som pekar på att mättat fett är skadligt, eftersom du (med tanke på attt du föreslog att jag skulle citera) verkar att ha missat att jag faktiskt citerade ur studierna:

 

"Conclusion— High SFA caused deterioration in FMD compared with high PUFA, MUFA, or CARB diets. Inflammatory responses may also be increased on this diet."

 

FMD mätningarna visade nedsatt funktion av endotelcellerna funktion i gruppen som fick mest mättat fett och att deltagarna fick smalare blodkärl om de ökade mättat fett, men inte om de ökade andra fetter eller kolhydrater. Om du inte vet vad FMD mätningar är, kan du läsa den här artikeln: http://sahlgrenska.gu.se/digitalAssets/794/794320_wendelhag.pdf

 

FMD är en markör för tidig utveckling av arterioskleros och det här är inte den enda studien. Det finns fler studier av samma sort:

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25052545

"These results indicate that the capacity of the endothelium to release t-PA is lower in middle-aged and older adults who habitually consume a diet high in saturated fat. In conclusion, endothelial fibrinolytic dysfunction may underlie the increased atherothrombotic disease risk with a diet high in saturated fat. "

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317

"These findings suggest that a dietary pattern characterised by a low amount of carbohydrate, but high amounts of protein and fat, is associated with a poorer small artery vascular reactivity in patients with increased CV risk."

 

Fetterna och kolhydraternas kvalitet spelar en mycket större roll än kvotienten. Om du vill ha studier om det ena eller andra kan jag gärna leta fram ett par, men forskningen är så känd att det inte skulle behövas. Alla mättade fettsyror har inte samma skadliga effekt. Medellånga mättade fettsyror (de mest förekommande i kokosolja) är nyttiga. Just nu forskas det vilka av de långa kedjorna som är ansvariga för de negativa effekterna och den första fettsyran som identifierades var palmitinsyran som är den mest förekommande fettsyran i palmolja och i alla animaliska fetter utom i fisk och skaldjur som innehåller mer omättade fettsyror, speciellt omega 3.

 

Här är en studie: http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(09)00717-5/abstract

 

Stearinsyran är också en mättad fettsyra men den kan kroppen bygga om till oljesyra (en enkelomättad fettsyra) i levern medan palmitinsyran forstätter att cirkulera som mättad fettsyra i blodet.

 

Om man lägger ihop den sammanlagda forskning kan man konstatera att palmolja och animaliska fetter utom fetterna i fisk och i skaldjur är skadliga fetter, medan olivolja, kokosolja, nötter och fisk är bra fettkällor. Man kan konstatera att alla raffinerade kolhydrater (vitt mjöl, socker) är skadliga men att komplexa naturliga kolhydrater (potatis, alla sorts grönsaker och rotfrukter, fullkorn) ger bra resultat i studier.  Om man jämför högfett med lågfettdieter är det kvaliteten av fetterna och kolhydraterna som avgör vilket resultat som man får.

 

Tills nu har vi ju bara diskuterat om mättat fett och kolesterol i samband med hjärt-kärlsjukdom, men eftersom du just skrev att jag skulle citera vad som pekar på att mättat fett är skadligt skulle jag kunna referera till hundratals andra studier. Det här är bara ett fåtal. Lägg märke till att jag citerar ur studierna, så att du inte missar det igen:

 

Det här är en stor genomgång:  http://www.medscape.com/viewarticle/466037_2

 

"High intake of saturated fat doubled the risk of Alzheimer's disease"

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19780047

"Palmitic and stearic acids impaired mitochondrial function as demonstrated by decrease of both mitochondrial hyperpolarization and ATP generation. These FFA also decreased Akt activation by insulin"

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1140705/

"In contrast, saturated fatty acid exposure caused insulin resistance, reducing PI3K (phosphoinositide 3-kinase) and ERK (extracellular-signal-regulated kinase) activation while increasing activation of stress kinases JNK (c-Jun N-terminal kinase) and p38. Fatty acids reduced oxygen consumption and mitochondrial membrane potential while up-regulating the expression of mitochondrial ETC (electron chain complex) protein subunits and UCP proteins"

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25280420

"CONCLUSIONS: RBC SFAs, which represent longer-term dietary intake, are positively associated with inflammation. In particular, palmitic acid was associated with IL-6, and stearic acid was associated with CRP after multivariable adjustment."

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23078640

".These results demonstrate that low concentrations of palmitate activate autonomous inflammation in muscle cells to release factors that turn macrophages pro-inflammatory. We hypothesize that saturated fat-induced, low-grade muscle cell inflammation may trigger resident skeletal muscle macrophage polarization, possibly contributing to insulin resistance in vivo."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.