Annons:
Etiketthälsokost-kosttillskott
Läst 869 ggr
Ians
10/15/14, 6:07 PM

Dags att börja ta D-vitamnin!?!

Så  närmar vi oss vintern och många som inte äter fet fisk tex regelbundet behöver boosta med D-vitamin under den mörka årstiden.

D-vitamin är viktigt för flera funktioner för kroppen, och förekommer naturligt i fetfisk, svamp, mjölkprodukter och ägg. Obs att förekomsten av D-vitamin i odlad svamp är näst intill obefintlig, då de odlas i mörker.

D-vitamin brist är vanlig hos stora delar av befolkningen här i norden under vinterhalvåret, men tex  Mörkhyade, gravida, äldre och vegetarianer (särskilt veganer), bör tänka på D-vitaminet året runt.

Varför mörkhyade personer får brist, är för att de har ett naturligt skydd mot solen inbyggt i sin hy, sas. Och det krävs starkare och längre exponering av solen för att de skall tillgodogöra sig den naturliga källan som solensstrålar innebär, än vad man normalt får här på våra breddgrader. För en ljushyad person krävs det normalt ca 15 min exponering av solen en sommardag, medan en mörkhyad person behöver vistas ca 1.5 timme i solen för att få samma effekt.

Många äldre vistas inte ute i den utsträckning som behövs, för att man skall få tillräckligt med D-vitamin, ens på sommaren. Dessutom så gör vissa mediciner att man inte kan exponera sig i tillräcklig utsträckning för solen, utan att få hudproblem, något som man bör tänka på i alla åldrar faktiskt, om man äter mediciner som gör att man inte bör vistas i solen mer än korta stunder. Men med stigande ålder så försämras även förmågan att omforma Solensstrålar till D-vitamin, vilket gör att äldre som dessutom sällan vistas i solen pga olika orsaker, oftare har kronisk brist på D-vitamin. Även solkrämer hämmar upptaget av D-vitamin.

Under sommarhalvåret får du normalt i dig tillräckligt med D-vitamin genom solen. Försök att så ofta som möjligt gå ut i solen på lunchen under tidig vår och höst. Solen måste stå i ca 45 grader eller mer för att du ska kunna bilda D-vitamin utav solen, då UVB-strålningen som behövs för att bilda D-vitamin annars filtreras bort av atmosfären. Detta innebär att f.o.m. okt - mars kan du i princip inte bilda D-vitamin utav solen. Kroppen lagrar D-vitamin i ca 1 - 3 mån, sammantaget innebär detta att D-vitaminbrist kan förekomma från okt/nov - mar/apr om du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin genom kosten eller genom tillskott.__

Finland tex har ändrat sina rekommendationer när det gäller tillskott av D-vitamin för barn och ungdomar, och rekommenderar nu att man bör ta tillskott året runt, om man är från 0-18 år.

Via kosten får vi i oss väldigt lite D-vitamin, 100 g Lax eller 500g kantareller tex innehåller i snitt 500 I.E, jämfört med 30 min i solen mitt på dagen en solig sommar dag, då vi kan få en dos motsvarande 10 000- 20 000 I.E ,via huden.

Vad gör då D-vitaminet för kroppen?

D-vitamin behövs för cellernas tillväxt och nervsystemet. Vitamin D är bra för skelettbildningen då det reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna, något som motverkar benskörhet (osteoporos) och karies. D-vitamin motverkar muskelsvaghet ochhjärt-och kärlsjukdomar och är bra även för hud och hår.

D-vitamin förbättrar upptaget av mineraler. D-vitamin behövs för upptagandet avkalcium och fosfor i tarmen och anses vara bra för fettförbränningen då det hjälper kroppen att ta upp kalcium.

D-vitamin reglerar även hormonbalansen, ökar produktionen av testosteron, höjer sexlusten och är bra för fertiliteten. D-vitamin har en förstärkande effekt på dopamin ochnoradrenalin. D-vitamin tillhör även kategorin hormoner eftersom det kan självbildas i kroppen.

D-vitamin är bakteriedödande och bra för immunförsvaret, det motverkar trötthetoch depression. D-vitamin motverkar även förkylning och influensa. D-vitamin är bra motreumatism, akne, eksem och psoriasis. D-vitamin reglerar immunförsvaret (behövs för T-cellerna en typ av vita blodkroppar) och motverkar inflammationer och cancer. D-vitamin anses kunna hämma tumörtillväxt (bl.a. tjocktarmscancer) och utvecklande av MS (multipel skleros), Alzheimers, Parkinsson m.fl.

D-vitamin är även bra mot leverproblem, förstoppning och närsynthet och förbättrar insulinkänsligheten och minskar risken för diabetes typ 2, se även Insulin.

D-vitamin förbättrar resultaten vid fysisk träning.

Annons:
Zepp
10/15/14, 6:36 PM
#1

Glöm inte K2 i hop med D-vitamin!

D ökar kalciumomsättningen, K2 ser till att det hamnar på rätt ställe!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen
Annons: