Kulturer

Religiös fest i Sarnath, Indien

2011-02-20 12:42 #0 av: Tride

Nu kommer jästen in i ugnen i efterhand. Bilden visar elefantparaden i Sarnath till dr Ambedkars ära, och texten föregår, egentligen, stycket om den gudomliga teatern.

DR AMBEDKAR

År 1956, 6e december, avled en av buddhismens mest ivriga förespråkare, dr Ambedkar. Han föddes 14e april 1891 i en fattig och oberörbar familj, lyckades ändå bli politisk ledare och fick inflytande på den första indiska institutionen efter befrielsen. För att hjälpa både sig själv och andra oberörbara att frigöra sig från den hinduiska diskrimineringen, antog han Buddhas Lära. Många följde hans exempel. Trots visst motstånd från Kongresspartiet, som var det första att bilda regering, erbjöds han så småningom posten som Indiens första justitieminister, vilket han accepterade.

I Sarnath arrangeras årligen fester för honom. 14 oktober 1956 antog han, formellt, Buddhas Lära vid en ceremoni i Nagpur. En halv miljon anhängare följde hans exempel.

Vi är här för att Syster Amita har velat komma hit och närvara i det årliga firandet av hans konvertering.

Det blir en, i mitt tycke, mycket indisk tillställning. Den 14e oktober paraderar de praktfullt utstyrda elefanterna mellan höga gladiolus framför den svartannde tegelstupan, som sägs utmärka platsen för Buddhas första predikan. Högt över paraden håller någon ett stort svartvitt porträtt av dr Ambedkar. Musiker spelar på trummor och blåsinstrument, medan folk av olika kategorier bildar såväl förtrupper som eftertrupper. Där går bikkhus i sina oranga dräkter, barfota med nyrakade hjässor dagen till ära, arrangörer och administratörer, politiker, medlemmar ur hans familj och en stor grupp barn i lysande gula jackor.

Syster Amita går till templet för att närvara vid en puja till dr Ambedkars ära. Säkert har han förtjänat det, men jag börjar få nog av den sortens tillställningar, så jag går upp till vårt rum. Efter ett par timmar kommer Syster Amita och visar upp en belåten och förväntansfull min. Hon nämner ingenting om pujan, men säger:

-Det är teaterföreställning i parken. Jag måste gå dit och titta på den, för jag vill se de indiska ridåerna. De brukar alltid ramla ned.

Hon går alltså, och återvänder med ett uttryck av triumf:

-Vad var det jag sa! Nog ramlade de, alltid!

Med talande kroppsrörelser ger hon sig på att härma de indiska ridåerna.

-De kom på sned och trekvart. Först föll den ena ridån och blev hängande på en krok i taket. Sen – när de försökte pillra den på plats – föll den andra. Sedan föll den tredje med ett brak mitt på scenen.

Hon har också med sig en inbjudan till ytterligare en föreställning, som skall äga rum om några dagar längre bort.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-05-06 01:16 #1 av: JereMina

Puttar upp bra läsning!Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-05-06 08:28 #2 av: Elpida

Glad

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-05-06 11:08 #3 av: Tride

Tack! Jag håller just på att putsa på boken där avsnittet är med. Kallar boken: "Andlighet, en kunskapsresa." Vet inte om jag skall ändra titeln. Vad tycker ni? Väcker det intresse, tror ni? Den skall ut som e-bok, samt en pappersupplaga som jag tänker skall presenteras på bokmässan i Gbg till hösten.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-05-06 11:57 #4 av: Tride

Kanske "Andlighet - en insiktsresa" - är bättre?

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.