Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Övrigt

Kvinnor tänker efter/män reagerar

2011-02-16 01:18 #0 av: Tuva-Lena

I studien såg man att olika delar av mäns och kvinnors hjärna aktiveras i olika stor utsträckning på bilder med positiv respektive negativ känslomässig "betydelse". En skillnad var bl.a. att män på bilder med negativ betydelse i större utsträckning aktiverar delar av hjärnan associerade till att träda i handling.

Till studien rekryterade forskarna 40 högerhänta frivilliga, 21 män och 19 kvinnor, mellan 18 och 36 år. Forskarna avbildade aktiviteten i deltagarnas hjärna med fMRI medan de visades bilder av olika objekt skapade för att inducera olika känslor. Bilderna visades först i en omgång där endast negativa bilder visades medan uteslutande positiva visades i den andra.

 

Vid fara träder män till handling

Medan deltagarna tittade på de negativa bilderna reagerade kvinnorna kraftigare med större aktivering i vänster thalamus. Thalamus har bl.a. till uppgift att överföra sensorisk information till och från cerebral cortex. Män reagerade istället med större aktivering i vänster insula och en av de funktioner den har och som forskarna pekar på är att den är involverad i skapandet av de "subjektiva" känslor som hjälper oss att träda till handling vilka också förändrar kroppens fysiologiska tillstånd. Vid fara kan det handla om att hjärtat slår snabbare med en samtidig upplevelse av rädsla eller aggressivitet.

man_och_kvinna.jpg

En möjlig tolkning av resultaten forskarna pekar på är att män i situationer som upplevs riskabla är mer troliga att aktivt försöka förändra situationen genom att handla. På samma sätt verkar det troligt (även om det inte sägs i tillgänglig information) att män oftare kommer reagera "spontant" med mindre eftertanke. Att thamalus i större utsträckning aktiveras hos kvinnor bör nämligen betyda att cerebral cortex i större utsträckning kommer fatta beslut hur man ska reagera på händelsen. Cerebral cortex är den mer avancerade delen av hjärnan som mest skiljer oss från djuren. Här fattas beslut byggda på reflektion. Hos män aktiverades istället delar av hjärnan som ökar risken för spontana beslut utan eftertanke.

Kvinnor upplever positiva bilder med gårdagens minnen

Väljer man att tolka resultaten väldigt fritt kan reaktionerna både på positiva och negativa bilder ses som exempel på samma skillnad mellan kvinnor och män. I båda fallen reagerar män kraftigare i de delar av hjärnan med en ökad känslomässig upplevelse av den omedelbara situationen. Hos kvinnor aktiveras istället hjärnan för en känslomässiga upplevelse i större utsträckning kopplas till erfarenhet och reflektion. Kvinnor tänker oftare efter medan män inte sällan först agerar.

Texten hämtad från www.nyfikenvital.org

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-02-16 09:01 #1 av: MaMaMade

Och därmed torde det ju föreligga en utmärkt utgångspunkt för ett fantastiskt samarbete...sålänge män o kvinnor respekterar o lyssnar på varandra, tyvärr verkar vi inte ha den förmågan fullt ut. Obestämd

Anmäl
2011-02-16 10:54 #2 av: Tuva-Lena

Nää, för männen inbillar sig att dom har både-och.. Flört men om kvinnan har tankeförmågan och männen har styrkan, ja då borde ju kvinnan ha den beslutande makten och männen den verkställande, eller hur..? Skrattande ha ha..

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-02-16 11:32 #3 av: Tride

Men om karlarna är starka men korkade, hur skall de kunna förstå vad vi pratar om, efter det vi tänkt och förstått sammanhangen? Obestämd

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-02-16 18:46 #4 av: MaMaMade

Glad

Tjejer, tjejer...nu ska vi inte bli mansförtryckare här! Vi sänker oss *inte* till den nivån, el hur!?

Anmäl
2011-02-16 20:14 #5 av: abbis

#4 gör vi inteCool

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2011-02-16 20:17 #6 av: Tuva-Lena

Dom behöver inte förstå kära Tride, det räcker med att dom har arbetslust. Vi fattar ju besluten och dom ser till att besluten får verkställighet. Cool ha ha..

 Girls Rule 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-02-16 20:38 #7 av: Tride

Okej, tuvan. Karlar är inte dumma blondiner, de är dumma muskelknuttar? Detta handlar inte om förtryck, tjejer, utan att välden går framåt i rätt riktning!SkrattandeCoolOskyldigEller: de är för dumma för sitt eget bästa, tur att de har oss!Förvånad

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-02-16 20:56 #8 av: Tuva-Lena

#7 Nja, dom behöver ju inte vara dumma direkt, men eftersom dom har en tendens att vilja gå till handling lite för snabbt så är det bättre om vi sköter tankeverksamheten, eller hur? Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.