Övrigt

Sanningen om bomull

2011-01-30 02:01 #0 av: Tuva-Lena

Visst är de härligt att svepa in sig i en nytvättad frottéhandduk eller bädda fint med rena nyinköpta lakan? Bomull är ju en ren naturprodukt - tror vi..

Sanningen om bomull börjar uppdagas. Ren bomull är inte alls särskilt ren. Vanliga konventionellt odlade bomullsplagg är giftbomber, som förbrukar mängder av naturresurser och miljögifter!

Något som många inte är medvetna om är att bekämpningsmedel som används under produktionen inte bara spridert toxingifter i naturen utan också i kroppen. När vi använder vanliga bomullskläder tas toxinerna upp av huden och kan skapa svåra störningar, till exempel inkontinensbesvär, höga kolesterolvärden samt sköldkörtelstörningar.

Saken blir inte bättre av att produktionen sker långt ifrån Sverige, för det mesta i Asien, vilket gör det svårt att bevaka produktionsprocessen.

Det är bomullsodingen som är den stora boven i sammanhanget. Det krävs enorma mängder vatten och bekämpningsmedel. Efterfrågan på textilier har ökat mycket och det har lett till att bomullsodlingen flyttar till ställen som inte lämpar sig för denna typ av odling - med ännu mer gifter som följd.

Bomullsplanta vid Aralsjön. De enorma vattendragen, Aralsjön samt Indusfloden är numera tömda på sitt vatten. Vattnet i Aralsjön har minskat med 85%. Det som återstår är saltöken och förgiftat vatten - en av de värsta miljökatastroferna i vår tid som just bomullsodlingen har lett till.

Giftanvändningen slutar inte vid odlingen. Varje steg i bearbetningen kräver nya kemikalier. Det behövs spinnoljor vid spinningen, klister vid vid vävningen och tensider vid tvättningen - ämnen som är cancerogena, allergiframkallande och hormonstörande. Till detta kommer långa transportsträckor.

Det är lätt att tappa modet, men gör inte det. Som konsumenter har vi möjlighet att påverka, och våra politiska makthavare håller också på att vakna upp. Överallt pågår arbetet mot mer ekologiska kläder och efterfrågan på ekologisk bomull har ökat dramatiskt.

Generellt kan sägas att stickade tyger, som till exempel jersey och trikå är snällare mot miljön än vävda tyger som kräver mer kemikalier. Välj ekologiskt när det går och köp inte textilier som luktar starkt.

  • Till ett kilo tyg används ett kilo kemikalier och det enbart i textilfabriken
  • Det krävs 350 liter vatten för att bereda ett kilo tyg från textilfibrer
  • I Sverige köper vi 24 kilo textilier per person och år. 1994 var det 15 kilo.
  • 2006 importerades 305 535 ton textil till Sverige från omvärlden

Text av Ann-Charlott Snickars

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-30 08:46 #1 av: Ians

Obestämd det där lät ju inte så trevligt precis! Där går man och tror att man är både mer snäll mot djur och natur om man använder bomull...

De blir till att omvärdera det och bara köpa ekologiskbomull i såfall Flört

Och framför allt köpa mer klassiska modeller av bättre kvalité som håller länge. För det är väll det det handlar om att vi köper mycket kläder av sämre kvalité idag som är slit och släng varor.

Förr köpte man saker som höll i evigheter...och det måste ju påverka miljön mindre, logiskt sett iaf.

Anmäl
2011-01-30 11:29 #2 av: abbis

usch..mår illa av att läsa sånt här..Nog för man visste lite grann ,men usch.. Jag köper max 10 nya plagg / år så jag skulle verkligen kunna välja bort detta!Obestämd

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2011-01-30 14:06 #3 av: Tuva-Lena

Jag beställde kläder från Ellos-rean nu i dagarna, och det som gladde mig var att man hade valt ekologisk bomull i tygerna.Tungan ute Jag trodde inte heller att det var så här illa, fy jag mår illa när jag tänker på hur man odlar denna bomull, och att man offrar hela sjöar som dör p g a framställningen - och gifterna sen!! Skrikandes

Har ni känt lukten av lakan eller frottéhanddukar ibland, som man kan köpa billigt..? Dom luktar faktiskt gift, nästan som balsameringsvätska om jag skall jämföra med nåt - fy farao! Köp inte bomull som luktar!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-30 20:37 #4 av: Tride

Det finns butiker som jag inte kan vistas i många minuter innan jag måste gå ut, eftersom jag börjar få känning av kräk-reflexer eller diarré.Skrikandes Så fort jag lämnar butiken släpper känslan. Det kan gälla Åhlens, H+M, Lindex, Kappahl mfl. Kan också gälla tex köttdisken i vårt lokala Konsum. En halsduk som jag köpte på Åhlens för inte så länge sedan, blev jag tvungen att tvätta för att alls kunna använda den, eftersom den gjorde mig illamående. Rynkar på näsanNär skall människor vakna upp i sådan utsträckning, att dessa produkter inte längre går att sälja? Snart, hoppas jag. Jag såg också en TVdokumentär om hur vatten behandlas i USA, och att flaskorna av plast, som vattnet sälj i, kan göra folk sjuka. Är det detta som är den bästa av världar? Obestämd

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-30 21:02 #5 av: Pagan

Nämen jösses. Förvånad Hade ingen aning om att det var så illa. Skäms ju för mina nya handdukar nu. De luktade iofs inte illa, men ska ju tvättas innan användning ändå så... Däremot har jag märkt att barnkläder stinker nåt förfärligt. De får man ju verkligen hoppas att de får en tvätt innan användning. Då blir det till att leta ekologiskt även på denna front i fortsättningen.

Anmäl
2011-01-30 21:12 #6 av: Tride

Jag tänker oxå på dem som jobbar i fabrikerna där varorna framställs. Kan inte vara speciellt nyttigt.Rynkar på näsan

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 00:16 #7 av: Tuva-Lena

Nej verkligen inte, det är väl därför man förlägger framställningen i de fattiga delarna av världen - antar jag.

Jag undrar om vår ängsull är en släkting till bomullen? Ni vet dom där söta bomullsbollarna som växer på myrar och blötmarker, här i norr i alla fall - vet inte hur det är söderut..Obestämd kan man inte använda sånt..? fast odlat då under mer kontrollerade former.. Obestämd

Den här bilden tog jag under en eftermiddagspromenad i närheten.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-31 00:28 #8 av: Tride

Vacker bild. Men vad jag har hört om ängsull så har de inte tillräckligt starka fibrer.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 09:57 #9 av: Elpida

Ja herregud, det är mycket man inte vet!!!

När min 16-åring var liten försökte vi hitta ekologiska bomullskläder eftersom hon hade så  mycket eksem - det kostade därefter oxå.... Det var ändå det bästa för huden.

Tänk vad äckligt en del kläder luktar, jag kan hålla med Tride om att man nästan blir illamående ibland.

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-01-31 10:23 #10 av: Tride

Från början har bomullen använts av  människor för att spinna o väva av till husbehov, i de länder där bomullen växer.Cool När jag var i Indien, plockade jag en liten vildvuxen bomullstuss från en planta och tvinnade en liten tråd. Bomullen var ljust grå. Men industrin bleker den, och blekmedlet är ofta giftigt. Skrikandes

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 11:21 #11 av: Mairi

Som tur är börjar alternativen vinna allt större mark.

Jag tror mycket på bambu-textilier. De görs av en snabbväxande odlad bambusort (inte samma som pandor äter) som ej behöver besprutas, själv skjuter nya skott efter att de tidigare skördats, motverkar jorderosion, och växer glatt i flera skilda odlingszoner... inte bara miljövänligt alltså, utan även ekonomiskt - vilket bidrar till min tro på att detta kommer att slå igenom. Flört

Bambufibern påminner om lin tycker jag, den kallas ibland för vegansilke pga glansen. Bambu absorberar fukt i ännu högre grad  än bomull och är naturligt lätt antiseptisk och ska alltså inte lukta svett lika lätt.

Jag har provat att sticka strumpor i ett garn som består av en blandning av ull och bambu. Resultatet väger mycket mindre än ren ull, känns torrare och ser glansigare ut.

Anmäl
2011-01-31 11:34 #12 av: Tride

Var hittar vi såna produkter, Mairi?

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 12:04 #13 av: Mairi

Mestadels nätbutiker än så länge tror jag.
Prova att söka på "bambutextil" eller "bambuviskos" och du får upp rätt många sökträffar på sidor som säljer allt från träningskläder till handdukar.

Anmäl
2011-01-31 13:01 #14 av: Tride

Tack!

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 13:20 #15 av: Ians

#13 kollade bambutextil...och hittade garn...nu blir jag sugen på o sticka sockar i Bambu/soya garn...

Anmäl
2011-01-31 15:33 #16 av: Tride

Har oxå kollat. Det finns ju en del produkter. Men på tal om bomull, så är det ju inte råvarans fel att den har blivit missbrukad och behandlad så att den ger sjukdomar. Risken finns ju att också bambun hamnar där, menar jag. Men, förhoppningsvis, med ökad miljö-medvetenhet så skall väl denna utveckling vända till något bättre. Tungan ute

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 16:08 #17 av: Mairi

Inte vet jag om bomull skapar sjukdomar?
Däremot tycker jag att det är intressant med bambuns naturligt antiseptiska egenskaper med tanke på senare års trend med antiseptiska textilier i t ex träningskläder, där det handlat om tillsatta kemikalier eller silver som kan skada både människa och natur.

Jag är heller ingen expert på bambu eller miljö, det är bara någontin jag vet finns och är intresserad av att följa utvecklingen av. Hoppas på fler exempel på miljö- och hälsovänliga alternativ!

Sen, om det visar sig att bambun tar över hela bomullsmarknaden rakt av i framtiden (drastiskt och högst hypotetiskt exempel), så hoppas jag att det det är en omställning som sker över en längre tid med tanke på alla människor som nu jobbar på bomullsplantager. Bambun behöver inte en bråkdel så mycket arbetskraft.

Anmäl
2011-01-31 16:42 #18 av: Tride

Bomullen ger i sig inte sjukdomar. Det är kemikalierna som bomuillen behandlas med som är farliga. Om man verkligen börjar odla bomull på giftfria jordar liksom avstår från vissa kemiska behandlingar av den, kan bomullen bli en bra produkt att göra kläder av.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 17:00 #19 av: Mairi

Ja, men precis. Då håller vi med varandra!Glad
Jag hade nog lite för lågt blodsocker för att vara med...

Anmäl
2011-01-31 17:11 #20 av: Tride

Skrattande

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 17:38 #21 av: Farwuq

Vilka grisar.

Hampa är betydligt renare än bomull och skulle duga till de flesta textilier. Då skulle det gå åt mycket minde och nära nog ingen bekämpning skulle behöva ske.

Rynkar på näsan

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-01-31 19:22 #22 av: Tride

Ja, det handlar ju inte bara om råvaran, utan om hur människorna behandlar den. Om girigheten får styra över förnuftet, tex.Glad Eller förnuftet över girigheten.Cool

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-31 19:26 #23 av: Farwuq

Kunde vi döda girigheten så skulle vi leva i den bästa av världar.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-01-31 20:44 #24 av: EsotericChrist

Det förekommer ännu naturliga bomullsplantor - som inte är vita - i Ecuador t.ex, och en kompis har en filt av en sån odling, helt gudomlig! Skyddar mot elektromagnetisk strålning typ el-allergi t.ex. Men eftersom männniskorna i vårtsamhället röstar fram det som älskar kemikalier och hatar det naturliga, på alla upptänkliga plan, så blir det så här. Konsumtionsextas4en är den mest framträdande egenskapen på den här planeten.

Ekologiska varor är dyrare för att samhället är uppbygt på att vi ska köpa förgiftat gods, som gör oss sjuka och sedan ska vi gå till 'Vård'-centralen och betala för att skydda oss mot det som skadar oss. Men 80% av folk vill ha detta samhälle och då får vi andra leva i det.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.