Enligt flera undersökningar kan musik vara ett betydelsefullt redskap i fysiska behandlingar
Ny forskning visar att musik har ännu fler positiva effekter på vår kropp än vad man tidigare trott och kan användas för att uppnå effektivare resultat vid smärtlindring.
Vid studier av människor som lider av svåra kroppsliga smärtor, från exempelvis brännskador, har man funnit att musiken stimulerar en lugn, jämn andning, skapar positiva känslor och fungerar som distraktion. Man har också funnit att musiken har en positiv inverkan på puls, blodtryck och sömnmönster. En teori är att musiken producerar endorfiner i hjärnan som maskerar smärtupplevelsen.
En annan studie som gjorts vid Montreals Neurologiska Institut tyder också på att musik har en inverkan på grundläggande motvations-och belöningssystem i hjärnan. Isåfall betyder det att våra hjärnor tolkar musik som ett lika basalt behov som hunger och törst.
Helt klart visar resultaten att musik kan spela en ännu vikigare roll än vad vi tidigare har förstått, och att ljudupplevelsen kan ha lika stor betydelse för det kroppsliga välbefinnandet som fysisk beröring.
Kopplingen mellan rätt sorts musik och välbefinnande är självklar för kompositören och musikproducenten Bjön Melander.
- Kroppen och sinnet tenderar gärna att härma det vi upplever med öronen, säger han. Om vi omger oss med ljudkulisser som har ett lägre tempo och upplevs som mer harmoniska blir vi oftast mer harmoniska själva.
Ett av ledorden är att musiken skall ha ett syfte, och genom mjuka, ibland svävande toner leda lyssnaren mot specifika tillstånd. Den meditativa musiken saknar en tydlig puls och melodi för att inte sätta igång den högra analytiska hjärnhalvan. I sammandrag kan man säga att den traditionella avslappningsmusiken följer hjärtats vilopuls, medan den inspirerande, upplyftande musiken har mer puls och melodi.