Avslappning/Återhämtning

Musik som smärtlindring

2011-01-27 01:22 #0 av: Tuva-Lena

Enligt flera undersökningar kan musik vara ett betydelsefullt redskap i fysiska behandlingar

Ny forskning visar att musik har ännu fler positiva effekter på vår kropp än vad man tidigare trott och kan användas för att uppnå effektivare resultat vid smärtlindring.

Vid studier av människor som lider av svåra kroppsliga smärtor, från exempelvis brännskador, har man funnit att musiken stimulerar en lugn, jämn andning, skapar positiva känslor och fungerar som distraktion. Man har också funnit att musiken har en positiv inverkan på puls, blodtryck och sömnmönster. En teori är att musiken producerar endorfiner i hjärnan som maskerar smärtupplevelsen.

En annan studie som gjorts vid Montreals Neurologiska Institut tyder också på att musik har en inverkan på grundläggande motvations-och belöningssystem i hjärnan. Isåfall betyder det att våra hjärnor tolkar musik som ett lika basalt behov som hunger och törst.

Helt klart visar resultaten att musik kan spela en ännu vikigare roll än vad vi tidigare har förstått, och att ljudupplevelsen kan ha lika stor betydelse för det kroppsliga välbefinnandet som fysisk beröring.

Kopplingen mellan rätt sorts musik och välbefinnande är självklar för kompositören och musikproducenten Bjön Melander.

- Kroppen och sinnet tenderar gärna att härma det vi upplever med öronen, säger han. Om vi omger oss med ljudkulisser som har ett lägre tempo och upplevs som mer harmoniska blir vi oftast mer harmoniska själva.

Ett av ledorden är att musiken skall ha ett syfte, och genom mjuka, ibland svävande toner leda lyssnaren mot specifika tillstånd. Den meditativa musiken saknar en tydlig puls och melodi för att inte sätta igång den högra analytiska hjärnhalvan. I sammandrag kan man säga att den traditionella avslappningsmusiken följer hjärtats vilopuls, medan den inspirerande, upplyftande musiken har mer puls och melodi.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-27 02:19 #1 av: attvaraellerintevara

Jag tror stenhårt på att musik är läkande för själ och kropp! Kram! Därför gillar jag yogan med svag svag musik under tiden !

Anmäl
2011-01-27 08:40 #2 av: Ians

Men jösses har "sjukvården" kommit på det NU!

Det som alla reklam makare har vetat sen urminnestider....att vi kan styras av ljud upplevelser!

Man har använt sig hur länge som helst av musik för att få folk att handla på ett visst sätt...ex vet man att viss musik får oss att köpa mer...man spelar ofta marsch musik när man stänger köp centrum för dagen...för att folk taktfast skall gå mot utgången och inte dröja sig kvar längre....

Hamburgerkedjorna spelar musik som får oss att äta fortare och lämna plats till nästa inte sitta kvar o mysa där inte!  Eller är det bara jag som känner mig stressad i sådana situationer Flört troligen inte!

Kor mjölkar bättre med musik.....

Så visst påverkar musiken oss.....Jag brukar ha mycket låg lugnande musik i bakgrunden när jag ger healing....det gör det lättare att slappna av...fortare.....annars ligger man och funderar på hur det känns o koncentrerar sig på det istället för att slappna av. Och det tar då längre tid att komma ner i djupavslappning..som är målet och det som är läkande...

Så det borde väll ha slagit dem tidigare att musik kan påverka även förnimmelsen av smärta...tycker jag Oskyldig men Sverige är en riktig motvalls kärring när det gäller alternativa synsätt...och det är väll det som stoppar all forskning etc på allt som inte går att svälja ner med ett litet piller......

Mycket intressant läsning Tuva! Äntligen börjar de uppdatera sig !!

 

Anmäl
2011-01-27 09:08 #3 av: MaMaMade

Självklart! Har alltid gillat musik...all slags musik...men i början på 90-talet fick jag min tinnitus o efter det är alla ljud mer el mindre jobbiga. Minns att jag ofta satte på Enya på lägsta volym o la mig på soffan i vardagsrummet, utan lampor o bara njöt av "tystnaden". Det larmar på ganska bra med jämna mellanrum på skolor ni vet...märkte av min hörselnedsättning efter att jag slutade jobba där.

Har några favoritskivor med lugn o fin musik som är det jag främst väljer när jag vill lyssna på ngt. Ska jag däremot städa el göra storkok o hålla många bollar i luften satsar jag på lite mer fartig musik.

Sedan har vi ju associationsminnet, vissa låtar känns positiva för de påminner oss om en trevlig händelse o det får oss att må mysigt. Vissa personers röster ger oss mer än andras...min o Gubens låt, den spelades nästan alltid när vi bjöd upp varandra på "Versan".

Bette är mysig o har en lite speciell röst...bra städar-låt! Skrattande

Annars blir det mkt sådant här...min favorit av Secret Garden.

Anmäl
2011-01-27 09:17 #4 av: Ians

Tack MaMaMade...underbar musik Secret Garden .....Nu fick jag en favorit till!

Anmäl
2011-01-27 11:38 #5 av: szirius

Måste bara berätta om att min morfar har släktforskat, och i vår släkt har vi en kvinna som det finns en bok om, Elisabeth Målares. Hon var bygdens barnmorska och kunnig med hälsoväxter etc. Hon sjöng för sina kor, och fick mer mjölk än andra. Då blev hon dömd som häxa och bränd på bål! Förvånad

Jag vet att det finns undersökningar om detta, att kor som får lyssna på klassisk musik mjölkar bättre och håller sig allmänt friskare.Glad

Musikterapi används ju på Vidarkliniken, det antroposofiska sjukhuset i Järna. Där får man spela lyra och flöjt för att bli frisk från sina krämporFlört

Tydligen är tonen "a" en vibration som läker bäst.Jag älskar såna här undersökningarTungan ute Åh, nu får jag lust att spela piano, hahahaSkrattande

Anmäl
2011-01-28 01:51 #6 av: Tuva-Lena

Jag har alltid svag bakgrundsmusik på när jag gör mina behandlingar också. Just nu Cosmica och "Rosegarden" där favoriten är "Madre Tierra". Blev såå förvånad härom sistens när en klient frågar om jag kunde stänga av musiken, för hon var ljudkänslig och ville hellre ha tyst - så smaken är väl delad antar jag..Tyst

Här kommer i alla fall ett under av örongodis... Oskyldig

Angels

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-28 12:39 #7 av: Tride

Jag gick flera kurser i sk musikmedicin hos en man som hette Henry Soludde. Det handlar inte om ljuv musik, utan vi fick lära oss att använda rösten för att hela våra och andras inre organ. Han drev något som han kallade ton-akademin.Om inte annat så var det röst-befriande och kunde visa på sambandet mellan tonerna och organens sätt att fungera.Glad

#0 Jag tycker teorin att musiken skulle "maskera smärtupplevelsen" låter lite underskattande. Som att musiken inte skulle kunna vara direkt helande. Alla ljud är ju vibrationer, och det är väl rätt naturligt att vi påverkas. Antagligen krävs det rätt mycket kunskap för att vi skall kunna tillämpa det.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-12-26 18:29 #8 av: attvaraellerintevara

Musik har hjälpt mig,att somna,,så även Karlavagnen,gillar programmet och tänker då ej på mina problem,alls...utan kan slappna av helt! Tack för bra råd Tuvan/ Hoppas på ett bra år 2012/ Gittan

Anmäl
2011-12-27 22:59 #9 av: Pagan

Så klart att musik är helande. Jag vet då jag skulle föda barn nr2, var fortfarande helt skräckslagen efter första förlossningen 5 år tidigare och krävde kejsarsnitt, men det behövdes inte då jag fann avslappningsmusik som hjälpte mig vääääldigt mycket, så till den milda grad att jag var helt utan smärtlindring så även med trean 5 år senare.

Sz så tragiskt med din släkting. En syster som gick allt för tidigt. Kunde inte avhålla mig från att Googla henne;

Elisabeth Målares född 1614, död 1674, var en svensk som avrättades för häxeri. Hon tillhör de mer kända offren under det stora oväsendet 1668-76. Hon var mor till Laurentius Christophori Hornaeus.

Elisabeth var änka efter den välbärgade målaren och borgaren Christoffer Larsson i Härnösand, som dött 1671, och hade två söner som båda läst i Uppsala och blivit präster 1672 : Lars i Torsåker och Petrus (som adjunkt) i Säbrå. Då det stora oväsendet nådde Härnösand 1673 var "Hustru Elisabeth Christoffer Målares" och hennes ogifta syster Mosis Britta bland de första som pekades ut som häxor. Mosis Britta anklagades främst för att hon ofta svor och hade ett hett temperament.

Systrarna utpekades av 28 barn för kidnappning till Blåkulla. Elisabeth utpekades av pojken Jöns Jönsson som hävdade att hon red till Blåkulla med honom på repslagaren Per Mårtensson som spelade cittra och fiol i Blåkulla och slickade Satans hund i ändan och att hon gav honom stryk varje natt medan han vittnade, Karin Jönsdotter (11 år) att hon kom och hämtade henne genom att öppna väggen med en nål ridande på en överviktig man. Ett vittne berättade om att frigående boskap ofta gick nära hennes fönster, ett tecken på att hon mjölkade dem med bjära. En vuxen, Margareta, berättade hur hon funnit en växt, bjäreskarn, växande vid trösklarna. Sådana växter ansågs tyda på att boskapen mjölkades med bjära, och då man brände dem, framkallade man genast den häxa som ägde bjäran: Margareta och hennes piga hade bränt växterna, och Elisabeth hade då kommit dit, spottat tre gånger och dragit ut växterna ur elden.

Elisabeth framhöll att hon hade två söner som var präster, men domstolen konstaterade att likväl som en "god" människa kan få "onda" barn kan det vara tvärtom. Dessutom hade ingen av hennes prästsöner kommit till hennes försvar. Hon dömdes till döden. Vid avrättningsplatsen bekände hon och fick motta nattvarden innan hon halshöggs och brändes med sin syster. Efteråt intygade barnen att de nu sov lugnt om nätterna.

 

Anmäl
2011-12-27 23:11 #10 av: szirius

Aaaah, visste inte att hon gick att googla. Tack Glad

Enligt boken som finns om henne så vittnade tom hennes egna söner att hon var häxa. Rynkar på näsan

Ja, hon finns i vår släkttavla...och Elisabeth är ett namn som gått som andranamn sedan dess, både jag, min mor och mormor heter det i andranamn.

Anmäl
2011-12-28 10:05 #11 av: Pagan

En mycket ärande benämning i dag - Häxa - känn dig stolt med sådana anor SZ. Jäkla söner hon hade, de fick det nog hett om öronen på andra sidan får vi hoppas. Intressant kvinna.

Elisabeth betyder för övrigt "Gud är fullkomlighet" tänkvärt vaFlört

Anmäl
2011-12-28 11:19 #12 av: Tride

ja, hur man än ser på saken, andra sidan eller karma, så lär väl sönerna ha haft det tufft ett tag i evighet. Hoppas de utvecklats och kunnat sona sina synder.

Hon, däremot, fick änglarnas hjälp att komma vidare.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.