Meditation

Meditation

2011-01-13 13:20 #0 av: Tride

Något om Vipassana, den klassiska buddhistiska meditationstekniken, som anses ha rötter i Buddhas undervisning.

Meditation

Kap 1

Vipassana –

Klassisk buddhitisk meditation, ”insiktsträning” att se saker o ting som de är.

sri_lanka_tand_tempel.jpg 

-Följ andningen!

Det var den första meditationsanvisning jag fick från Syster Amita, buddhistnunnan på Etografiska Muséet i Stockholm. Vi satt framför henne, en liten skara entusiaster i det Kinsesiska Tempelrummet, där hon bedrev sin undervisning.

Följ andningen? Men det gick ju inte! Tankarna kom och gick. Det gjorde ont i knäna. Magen kurrade. Fötterna domnade.

-Följ den dominerande tendensen!

Vipassana lär vara den teknik som Buddha använde för att uppnå Nirvana och därmed befrielse från återfödelse. Den är enkel men svår. I asiatisk tradition tillämpas den mest i kloster eller speciella meditationscenter, långt borta från vardaglivets krav. Syster Amita hade tillbragt ett år i retreat i Burma.

Under mina resor i bla Sri Lanka, har jag sett  munkar försvinna in i djungeln till platser, som ingen annan än de själva får se. De lever bikkhuns (buddhistmunkens) strikta liv och följer 10 etiska huvudregler, samt 200 mer detaljerade regler. De viktigaste handlar om att inte döda eller skada, inte ljuga, inte stjäla, avstå från alla slag av sexuella aktiviteter, avstå från att hantera pengar (guld eller silver enligt den klassiska regeln), avstå från personliga utsmyckningar, som eleganta kläder eller ringar, avstå från bekväma sängar, avstå från alla typer av berusningsmedel, avstå från att äta på fel tider etc. En bikkhu intar inte fast föda efter klockan 11:00, fm.

För oss, som satt där på  etnografiska muséet, var betingelserna helt annorlunda. Trots att hon var svenska föreföll hon mycket exotisk – eller kanske just därför. Några av deltagarna hade visserligen haft förmånen att vistas i Japan och Kina, men för de flesta av oss var den delen av världen mer som en oåtkomlig dröm.

Själv gick jag hem och satte äggklockan på ringning. Jag minns hur hon skrattade när jag berättade det för henne. Till att börja med försökte jag sitta en halvtimma. Jo, jag satt ju visserligen, men alla möjliga trivialiteter trängde sig på. Allt sådant som hade att göra med maten och tvätten, pengarna och/eller bristen på sådana.

Med tiden gick det bättre, och jag hade alla möjliga intressanta upplevelser. Enligt hennes anvisningar lärde vi oss att uppmärksamma en sak i taget. Vi kunde träffas hemma hos henne eller, vid något tillfälle, tillbringa en helg i någons sommarstuga där vi kunde träna i lugn och ro. Särskilt minns jag de gående meditationerna, då vi lärde oss gå i djup koncentration. Vid varje steg skulle vi uppmärksamma alla små rörelser och tankeimpulser. Detta gjorde att vi började röra oss i ultra-rapid. Ibland kunde vi stanna upp mitt i steget bara för att släppa förbi en tanke. Så där beter vi ju oss inte i vardagsslag, men jag tycker att jag har haft stor nytta av dessa övningar i långsamhet, också i ett hektiskt vardagsliv.

Så småningom kom jag själv iväg till Asien – till den ”oåtkomliga drömmen”, där jag på plats kunde uppleva de buddhistiska traditionerna och hur de praktiserades. Buddhismen är långt ifrån någon enhetlig kultur. Den har, tvärtom, många förgreningar i sekter och uppfattningar.

När jag var på Sri Lanka fick jag en viss insikt i relationen lekmän-bikkhu. En bikkhu ”lämnar hemmet för hemlösheten”, dvs familjelivet för klosterlivet. Han lever på de gåvor lekmännen ger. Detta är ett viktigt moment i den buddhistiska kulturen, och kallas att ”ge dana.”  I gengäld skall bikkhun leva ett andligt liv, vara ett gott föredöme, inte bryta sina löften och dessutom vara tillgänglig om lekmännen behöver undervisning. En del lekmän mediterar, andra gör det inte. Men varje buddhistisk lekman/kvinna bör ägna några minuter varje dag framför sitt husaltare.

Medan en bikkhu har 10 huvudregler, förutom de 200 speciella reglerna som jag förut nämnt, kan en lekman välja att leva enligt 5 etiska regler. Dessa fem regler kan han/hon upprepa framför husaltaret. Lekmannen lovar då att uppföra sig väl, dvs inte ljuga, inte stjäla, inte ha tillfälliga sexuella förbindelser, inte berusa sig, inte döda eller skada någon.

En lekman kan också tillfälligt ta vissa klosterregler, och tillfälligt prova på munklivet, tex vid de stora buddhistiska helgerna. Han/hon kan också tillfälligt tillbringa några dagar i tillbakadragenhet för att öva meditation. Vid varje sådant tillfälle kan hon få hjälp av en bikkhu eller bikkhuni.

Kvinnor har länge haft en underordnad ställning i de buddhistiska traditionerna.

De har intehaft tillgång till de högsta ordinnationerna, och om de väljer att leva som nunnor – bikkhunis – har de ca 90 regler mer än munkarna. Dessa 90 regler går ut på hur de mest skall betjäna munkarna!

Detta har lett till en del kontroverser inom de olika traditionerna, inte minst sedan västerländska kvinnor börjat intressera sig för buddhismen. Det finns också bikkhus som inser att det här är dåligt, och arbetar för att kvinnor skall få en bättre status.

Bikkhun/bikkhunis skall leva ett enkelt och disciplinerat liv. Inte alla av dem mediterar, och inte alla av dem anses ha så stora kunskaper, att de kan undervisa i meditation.

Om du mediterar länge enligt Vipassana når du så småningom ett djupare medvetande. Du kan sitta med korslagde ben och rak rygg utan att ens veta att du gör det. Om någon nyper dig eller sticker dig med en nål känner du det inte.

Vipassana avser att genomskåda den illusoriska tillvaron, Samsara, för att uppnå Nirvana och undgå återfödelse och det lidande som följer med en fysisk existens. Den kan ge verktyg att analysera allt det som händer i kroppen, i tanken, i känslan. Enligt läran nås inte denna befrielse från återfödelse under endast ett jordeliv. Det krävs flera återkomster för att uppnå det slutgiltiga Nirvana. De etiska reglerna är till för att stödja beslutet om frigörelse och lösa upp begären.

På senare tid har det utvecklats en metod ”mindfulness” som bygger på kunskap om Vipassana. Mindfulness har utvecklats i USA av en amerikansk läkare. Hans metod lär människor att, kort sagt, varva ned genom att iaktta det som finns här och nu och ta en sak i taget. Ett slags vipassana i vardagen utanför religionens dogmer och klosterlivets stränghet. Jag tycker det är intressant, även om frigörelsen från de religiösa auktoriteterna innebär en viss bundenhet till västerlandets vetenskapliga auktoriteter. Lite synd tycker jag att det är att skönheten i traditionen går förlorad. Berättelsen om Buddha och hans uppvaknande under trädet, relationen mellan lekmän och bikkhus/bikkhunis, gåvo-traditionen och själva den religiösa vördnaden, som kan ge människor styrka och trygghet.

Enligt min uppfattning innehåller de buddhistiska traditionerna en hel del av värde för människor i största allmänhet, även om de också innebär dogmatiska låsningar och tvång. Kärnan utgörs av meditationen. Det viktiga är, enligt mig, hur vi kan tillgodogöra oss denna kärna.

 

Planerade kommande kapitel:

2/: Tibetansk meditation – visualiseringar och mantras

3/:  Meditation i den moderna världen

 

 

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-13 15:29 #1 av: MaMaMade

Jätteintressant! Tack Tride, ser fram emot kapitl 2 o 3! Kyss

Anmäl
2011-01-13 15:53 #2 av: Ians

Samma här! Glad mycket intressant läsning! Tack!

Anmäl
2011-01-13 17:12 #3 av: Tride

Kul att i gillar det. Tack för er uppmärksamhetGlad tyvärr glömde jag att illustrera med templet från Sri Lanka, som fick sin egen tråd i efterhand.Flört

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-13 20:03 #4 av: gummimamma

Kul och intressant att läsa!

Anmäl
2011-01-13 20:09 #5 av: Pagan

Mycket bra Tride. Du skriver mycket levande och det blir väldigt intressant och trevligt. Ser fram emot kommande artiklar.

Anmäl
2011-01-13 20:55 #6 av: Tride

GladOskyldig

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-13 22:55 #7 av: Tuva-Lena

Jag håller med er, vad intressant att få veta lite om hur de lever munkar och nunnorna! Och som sagt, du skriver väldigt levande Tride, det blir så lättläst! Tungan ute

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-13 23:59 #8 av: Tride

Tack för att du flyttat bilden! FörvånadFör det är väl du, Tuvan, som varit framme? Glad

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-14 12:05 #9 av: MonikaS

Mycket intressant, ser fram emot resten :)

Ha en fortsatt bra dag!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.