Meditation

Meditation i väst

2011-01-16 14:09 #0 av: Tride

Lite reflexioner kring hur meditation kan tillämpas i västvärlden i dag.


tall i snö 2010.jpg

Också västvärlden har sina meditativa traditioner – något vi kanske i ännu mindre grad är medvetna om en de österländska.

De är svåra att skriva om, eftersom de ofta är otydliga och dolda. Jag tänker både på kristna och för-kristna traditioner i vår del av världen Jag tänker också på tex indianska traditioner i såväl nord- som sydamerika. Av någon anledning har vi kommit att ägna dessa traditioner mindre intresse än de österländska. Jag tror att det beror på att i Asien finns det obrutna traditioner med kunniga och entusiastiska representanter. I såväl syd-amerika som i USA och Canada har respektive kulturer gått under genom våldsamma angrepp utifrån. I Asien har de lyckats överleva, trots våldsamma angrepp utifrån. Vad detta beror på kan man ju spekulera i. Jag har inga svar, men tror att det kan vara nyttigt att fundera lite över det här.

Jag vet att det i USA, Canada o England förekommer västligt orienterade grupper kring andlighet och meditation. Ofta handlar det om att ha kontakt med naturväsen och samarbeta med dessa.

I dagens värld stiger ju intresset för meditation med raketfart. För många blir meditationen ett behov för att kunna klara av vardagen. Det verkar ha kommit som en reaktion på en värld där allting går allt snabbare. På grund av de splittrade traditionerna i väst har vi blivit mer eller mindre beroende av asiatiska traditioner och vad de har att förmedla. Jag tror att många av oss har mediterat utan att vi egentligen har förstått det: på skogpromenader, simturer, skidfärder mm. Jag minns att det tidigare fanns ett begrepp som hette ”kura skymning” , och som handlade om en stilla stund på eftermiddagen, innan kvällsmörkret. Också att utföra ett hantverk kan betraktas som en form av meditation: allt från snickerier till virkning.

Visualiseringar

Mycket i de moderna meditatiosteknikerna handlar om att bygga upp självkänsla och självförtroende, att våga tro på sig själv. Att dra till sig pengar, välstånd, kärlek, hälsa. Ja, det är ju inte så modernt, förstår. Jag skulle kalla det urgammalt. Människor lär alltid ha bett eller offrat till gudarna för att få något som de önskar. Människor behöver kraft, energi och inspiration för att kunna utföra de uppdrag livet ger dem. Då som nu.

Vi kan lära oss att visualisera det vi önskar. Det är helt okej och det finns en mängd olika tekniker i det sammanhanget. Jag tror att den största boven i det här dramat är att vi har lärt oss någonstans på vägen att vi inte förtjänar att ha det bra. Vi har rätt att dra till oss livets förnödenheter, och vi har rätt att dra till oss glädje, kärlek, och till och med en guldkant på vardagen!

En visualisering kan gå till så, att vi helt enkelt föreställer oss det vi önskar. Vi föreställer oss tex färgen på ett önskat hus,eller storleken på en önskad penningsumma, eller egenskaperna hos en vän. Vi gör det här på allvar, dvs i stillhet och vädjar till universum om att vår önskan skall bli uppfylld. Det finns en mängd stödande tekniker i det här sammanhanget. Kärnan är: Tro att du är något! Tro att du förtjänar det bästa!

 

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-16 15:47 #1 av: Pagan

Intressant artikel Tride, tänkvärt som vanligt. Jantelagen kommer ju direkt i huvudet när jag läser mellan partiet i sista stycket.Men intressant det där för det är ju LoA tänket igen.

Får fundera vidare ang hur det kommer sig att Asien har kvar sitt tänk genom urminnes tider, medans vi andra tappat bort oss på vägen. Har det varit mer uppifrån styrt tro, medans vi andra fått sköta det på egen hand...liksom, typObestämd

Anmäl
2011-01-16 16:27 #2 av: Tride

Javisst tål det att tänka på. Pagan. Tänkte på de traditioner som finns i Indien i dag. Bara att bestämma sig för vilket ashram som kan vara intressant att besöka, åka dit, stanna en stund, o trivs du inte på ashramet är det bara att prova nästa. Ja, även om du trivs kan du ju förstår prova nästa, och fixa en liten ashram-turné, om du är på det humöret. OskyldigCool

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-16 20:39 #3 av: Pagan

Jag har ju själv inte vuxit upp i dessa miljöer så jag har ju haft svårt att orientera mig i det som blir så annorlunda. Det jag inte vetat om har jag alltså inte funderat kring, eller sökt information om. Det som jag funderar kring - gällande detta med de asiatiska traditionerna är väl om det är något som är vida känt för hela allmänheten och var de kan söka informationen de anser sig sakna sas. Då blir det väl ett naturligt inslag i deras liv. När det gäller den andliga biten i min uppväxt så handlade det ju i bästa fall om  kyrkans/herrens tukt o förmaning och var således ingenting en tuff förortsbrud sökte sig till. Det är ju först under senare år jag inte tycker att meditation är rent flum som utförs under drogpåverkan. Eller utförs av malkuledoftande invandrare på arbetsförmedlingen.  Så du fattar hur lite insatt jag är. Så tragiskt ligger  det till med mina förkunskaperSkäms

Anmäl
2011-01-16 21:55 #4 av: Tride

I Indien är de andliga traditionerna ett inslag i vardagen. Det är inte alltid bra, eftersom det binder upp människor vid dogmer och sociala roller. Kvinnor kommer inte till sin rätt, minst sagt. Så det har sin baksida . . . .Obestämd Det där med kyrkan kan vi ju också avvara utan större problem, tycker jag.CoolMeditationen däremot bör ju inte utövas under drogpåverkan, så det är ju bra att du kommit på bättre tankar. Malkulor har väl heller inte så mkt med saken att göra? Flört

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-17 21:37 #5 av: MaMaMade

Jag gillar verkligen slutet på första stycket! Har alltid ansett att en omtyckt syssla är en form av meditation. För mig är det att laga mat, sticka...särskilt ngt som "löper"...plantera o rensa ogräs. Själva handarbetet går av sig själv o man kan låta tankarna flyga o fara.

Men eftersom jante råder så tänker man sedan att "nää, meditation är ngt man måste lära sig...det klarar inte vem som helst..." osv.

Tackelitack Tride! Glad

Anmäl
2011-01-18 00:16 #6 av: Tride

Mama, Kyssdet förekommer maktmissbruk också i de andliga hierarkierna!Skrikandes

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-18 08:24 #7 av: MaMaMade

Överallt där människan har ett finger med i spelet, Tride...

Alla vill väl "vara" ngt...men fattar inte att det räcker med att vara sig själv o en god medmänniska, för en "bra" person får ju respekt per automatik.

Anmäl
2011-01-18 11:22 #8 av: Tride

Ja. Det handlar ju också om pengar. Det är inte länge sedan som bara de välbärgade hade rösträtt, tex. Där har det trots allt gått framåt. Men ibland kan man bli  otålig.Oskyldig.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2011-01-18 19:17 #9 av: MaMaMade

Nähä...menar du det!? Se otålighet är ngt jag inte känner till öht... Oskyldig Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.