Avslappning/Återhämtning

Finansiell Hälsa

2011-01-14 00:01 #0 av: Tuva-Lena

Precis som vi har en fysisk, emotionell, mental och andlig/sprituell hälsa, så har vi även en finansiell hälsa.

Då vi även är holistiska varelser, alltså att allt är en enhet, så har denna finansiella hälsa, eller ohälsa, oftast djup inverkan på vår övriga hälsa. Vill vi så ha en finansiell hälsa gäller som med skapande av fysisk hälsa, att vi med engagemang, disciplin och "rätt för ändamålet"-agerande, kan skapa finansiell hälsa.

Vi definierar här finansiell hälsa som dels psykiskt välbefinnade i relation till allt runt pengar, samt att ha mer än tillräckligt med pengar för att leva den livsstil vi vill ha. I kronor och ören är det olika för alla, men inom oss är det detsamma: Inre frid, harmoni och tillfredsställelse.

Medvetenhet; vem är du - nu?

1. I relation till pengar: Är du för det mesta, avslappnad och fridfull eller stressad och oroad? Nöjd och tillfreds eller upplever du brist? - känner du frihet och möjligheter eller känner du dig fast ocj´h med alltför många begränsningar? Samtliga inre uppplevelser i relation till yttre omständigheter.

2. Hur skall din ekomiska situation se ut, d v s hur mycket pengar har och tjänar du, för att du skall kunna leva den livsstil du vill leva? Gradera dig på en skala från 1-10 hur du upplever din finansiella hälsa vara idag. Hur påverkar den ditt övriga liv? Vad kan du göra för att höja den?

Klarhet

Vad är viktigt för dig? Att känna dig rik? Fri? Trygg? Vad krävs, både i pengar och omständigheter för att du skall känna dig och ha det så?

Dessa frågor behöver vi komma till klarhet med för att skapa finansiell hälsa och framgång, därför att klarhet är en av de mest grundläggande faktorerna för allt framgångsrikt skapande och av att uppnå resultat.

Vi, du, jag är färdmeldet genom vilket allt i våra liv tar form, och vi behöver se till både de inre och de yttre faktorerna i våra liv och vårt skapande. De yttre faktorerna kan vara sånt som kunskap om börsen, aktier, fastigheter, säljande, att vara skicklig på sitt jobb, kunna skapa och samordna relatioenr, men ändå inte det helt avgörande. Det avgörande är vem du är!

Text: Daniel Ekholm, www.svenskahalsoteamet.se

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-16 00:32 #1 av: [Jeremina]

Tuvan, jag har en svärdotter som bara har pratat pengar förut. Nu har hon äntligen fått ett heltidsjobb och nu pratar hon aldrig pengar.

En person sa till mig för ett tag sedan att om du oroar dig för pengar så går blodtrycket upp.

Anmäl
2011-01-16 00:49 #2 av: abbis

Min äldsta son skulle alltid ha märkeskläder när han va 12-13 .när han fick själv hushålla med barnbidraget då handlades det plötsligt helt andra kläder..nyttigt!

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2011-01-16 01:31 #3 av: Tuva-Lena

Ja det handlar ofta om mognad då det gäller ungdomar, och att man lär sig att dom primära behoven måste gå först - sedan får (märkes)kläder eller andra sekundära behov sitt.

Man talar inte så ofta - snarare aldrig - om ekonomi när det gäller hälsa, men en trygg ekonomi är nästan grundförutsättningen för att man skall kunna må bra i övrigt. Dålig ekonomi skapar oro och brist på trygghet, och hur det kan påverka kroppen vet vi ju alla. Man ser istället till sättet att sköta kroppen som orsaken till dålig hälsa, alltså man rationaliserar orsakerna till saker vi kan påverka som motion, kost, sömn o s v. Visst är dom viktiga ingredienser också, men att känna trygghet och slippa oroa sig är nästan det viktigaste.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-16 01:36 #4 av: [Jeremina]

Det är så sant att vi måste känna denna trygghet med att ha så att det går runt som jag brukar säga Glad

Anmäl
2011-01-16 13:30 #5 av: MaMaMade

Som Jeremina säger...så sant som det var sagt!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.