Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Avslappning/Återhämtning

Legenden om Parsifal

2011-01-09 14:46 #0 av: Tuva-Lena

Parsifal är en liten pojke som lever ensam med sin beskyddande mamma Hjärtesorg. (Passande namn, eller hur?)

 

Hon har redan förlorat sin man och två söner i strid, och hon är rädd att Parsifal skall vilja följa i deras fotspår och bli riddare och dö en lika hemsk död som dom gick till mötes. Hon har därför valt att bo i skogen, långt borta från civilisationen. Hjärtesorg lever för att skydda sin son från livet.

En morgon träffar Parsifal fem riddare när han går i skogen. Dom bär gnistrande rustningar och långa lansar, och Parsifal blir så fängslad av de ståtliga riddarna att han bestämmer sig för att ge sig av hemifrån och bli en riddare han med.

Hans vettskrämda mamma bönar och ber att han inte skall lämna henne, men Parsifal ger sig ändå av för att besöka Kung Arthurs hov och bli en av de legendariska riddarna av Runda Bordet.

Den unge Parsifal får med sig sin mors välsignelse tillsammans med en enkel hemvävd klädnad att bära. Hon säger åt honom att han måste respektera alla kvinnor, att aldrig vara nyfiken och aldrig ställa några frågor. Med de här orden och gåvorna ger sig Parsifal ut i livet för att uppfylla sitt öde.

Väl framme vid kung Arthurs hov blir Parsifal utskrattad när han ber om att få bli dubbad till riddare. Men Parsifal ger sig inte och ber om och om igen om audiens hos kungen. Vid hovet finns en underbar ungmö som inte har skrattat på sex år. Legenden berättar att hon inte kommer att skratta igen förrän den bäste riddaren i världen dyker upp. När hon får syn på Parsifal så överraskar hon alla vid hovet genom att brista ut skratt.

 

Kan den här oprövade unge Parsifal verkligen vara den riddare som alla väntat på?

Kungen säger åt Parsifal, att om han vill vara en riddare av runda bordet så måste han besegra den Röde Riddaren, den mest skräckinjagande krigaren i hela kungariket. Han säger också åt den unge mannen att han kan få den röde ridarens häst och rustning om han lyckas ta dem ifrån honom i strid.

Parsifal utmanar den fruktade riddaren och trots sin brist på stridserfarenhet dödar han honom med ett enda lyckosamt slag. Parsifal dubbas då till riddare av kung Arthur, och får dessutom överta både rustning och häst från den besegrade riddaren. Den hemvävda klädnaden som hans mor gav honom behåller han på, under rustningen.

Röde riddaren

 

Parsifals nästa uppgift är att finna den heliga Graalen, och ta med den hem till kung Arthurs hov. En vis gammal man, Gurnemanz, förser honom med instruktioner som en vägledning i sökandet. Gurnemanz är sträng i sina råd: Om Parsifal någonsin skulle befinna sig i Graalborgen och hitta den heliga graalen, då måste han fråga: "Vem tjänar Graalen?"

 

Innan han ger sig iväg så bestämmer han sig för att hälsa på sin mor för att visa henne vad han har åstadkommit. Men när han kommer fram till hennes hus får han veta att hon dog av sorg när han gav sig av. Plågad av skuldkänslor rider Parsifal vidare och möter Blanche Fleur, en vacker ungmö vars slott är belägrat. Hon bönfaller Parsifal att hjälpa henne, och han stormar ut i strid och besegrar hennes angripare. Efter striden tillbringar han en enda kysk natt med Blanche Fleur, och på morgonen fortsätter han sin jakt efter den heliga graal.

 

En dag när Parsifal söker husrum för natten träffar han på en ensam man som sitter och fiskar i en båt. Fiskaren bjuder in Parsifal till hans hem som ligger alldeles i närheten, och beskriver vägen dit.

Till den unge riddarens förvåning är fiskarens hem i själva verket den berömda Graalborgen. När han korsar vallgraven möter en drömlik och överdådig värld honom, med ett hov på över 400 riddare och damer som omger Fiskarkungen, som ligger och vrider sig av smärta, drabbad av ett otäckt sår i låret som han fått långt tidigare. Den man som han trott var en enkel fiskare var i själva verket Fiskarkungen.

Man förbereder en stor bankett, under vilken Fiskarkungen ger Parsifal ett svärd. Som en del av festligheterna förs den heliga Graal fram och skickas runt bland hovets medlemmar. Alla dricker ur den och får lov att önska sig något, förutom Parsifal och Fiskarkungen, som inte får dricka ur den förrän kungens sår har läkt.

Under hela middagen sitter Parsifal tyst, noga med att följa hans mors varning att inte ställa några frågor. Hela hovet iakttar honom nyfiket eftersom de länge har väntat på att få se sin profetia gå i uppfyllelse - att en naiv ung man en dag skulle komma till borgen och ställa "Graalfrågan", och därigenom äntligen frigöra dess kraft och göra kungen frisk.

Men Parsifal säger ingenting och nästa morgon finner han borgen tom. Han fortsätter vidare med sitt nya svärd och Graalborgen försvinner i fjärran bakom honom..

 

Under de kommande åren gör han många ridderliga bedrifter; dräper drakar, räddar ungmör och besegrar fientliga riddare, och förverkligar den storhet som kung Arthur såg hos honom. Ryktet om hans storhet når slutligen även kung Arthur som bjuder in honom som hedersgäst vid slottet, där han erkänns den högsta prestige någon riddare kan få.

Men vid festligheterna dyker en gammal häxa upp, som inför alla närvarande räknar upp Parsifals många synder, brister och missgärningar, där den mest uppseendeväckande är hans underlåtenhet att ställa Graalfrågan när han hade möjlighet till det.

 

Förödmjukad och förnedrad ger sig Parsifal åter ut för att söka efter Graalborgen, men det enda han finner är fler umbäranden.

En dag när han börjar bli gammal möter han en grupp pilgrimer som läxar upp honom för att han bär sin rustning på en långfredag, en av årets heligaste dagar. Dom leder honom till en gammal man i skogen och som, precis som häxan, skäller ut honom för att han inte ställde Graalfrågan.

När Parsifal tar av sig rustningen och den hemvävda klädnad han fått av sin mor, och som han burit under så många år, leder den gamle mannen honom till Graalborgen. Nu får han möjlighet att bevisa vad han går för i denna hans viktigaste uppgift i livet.

Parsifal finner borgen, och han stiger fram och ställer den magiska frågan: "Vem tjänar Graalen?"

Äntligen kan alla glädjas. Den heliga Graalen skickas runt, Fiskarkungen kan dricka ur den och han blir slutligen frisk.

 

...........................................................................................................

 

Slutet gott allting gott, men vad tror ni att den här legenden vill berätta för oss? Fundera ett tag och skriv ner era funderingar i tråden. Jag skapar en ny tråd för att förklara den sedan.

Texten är förresten hämtad ur boken: Hela din framtid, av Alberto Villoldo

ISBN 978-91-534-3050-6

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-09 18:57 #1 av: [GunillaR]

Min första reaktion är att han hela tiden låter andra styra sina handlingar, att han inte själv tar kontroll över sitt liv.

Men jag får fundera vidare.......

 

Anmäl
2011-01-09 20:49 #2 av: Tuva-Lena

Flört Du är en klok tjej du Gilla! Visst är du på rätt väg! Om jag ger en ledtråd fastän du är så nära sanningen ändå: Graalen är hans själ eller hans högre jag.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-09 21:25 #3 av: [GunillaR]

Ja då är ju frågan självklar - vem tjänar Graalen?

Anmäl
2011-01-10 01:30 #4 av: Tuva-Lena

Bingo! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-10 11:49 #5 av: szirius

Man arbetar mkt med Parsival i waldorfskolan, på gymnasiet.Viktiga frågor att ställa till sig själv under den tiden av livet. Och alltid Flört

Anmäl
2011-01-10 12:07 #6 av: Tuva-Lena

#5 Ja, jag blev väldigt tagen av den här sagan. Den går att applicera nästan på vem som helst. Vad gör man inte för sina föräldrar?! Tyst

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2014-11-11 04:30 #7 av: red.serpent

Tror det det handlar om jesus resa till uppenbarelsen. Fibonacci sekvensen slut och början. Alfa och omega. Vem vet:)

Anmäl
2014-11-11 09:40 #8 av: Tuva-Lena

En annan gissning, ja varför inte? Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.