Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Avslappning/Återhämtning

Slow-rörelsen..

2011-01-05 01:43 #0 av: Tuva-Lena

Starten av den s k Slow-rörelsen kan dateras till mitten av 1980-talet då journalisten Carlo Petrini och några vänner till honom upprördes av att snabbmaten etablerade sig allt mer i Italien.

För att skapa en motpol till "fast food" och allt det den står för startade de något som de kallade "slow food".
Petrinis inititiativ har nu vuxit till en etablerad internationell rörelse med hundratusentals engagerade människor, mässor, tidskrifter, utbildningar och en mängd andra aktiviteter. I Västra Götalandsregionen är det Falköping som nått längst på det här området och under 2006 räknar kommunen med att vara mogen för att ansöka om medlemskap i det så kallade Citta Slow, som helt enkelt är principerna för Slow Food applicerade på livet i en småstad.


Men det stannar inte vid mat eller stadsplanering. Begreppet "långsamhet" kan användas för en bred diskussion om vår kultur, vårt sätt att leva och våra värderingar. Liknande tankar växer fram på en rad andra områden - det finns de som talar om till exempel Slow Art, Slow Business, Slow Thinking och Slow Sex. Allt det här handlar om att det verkar finnas allt fler människor som ser ett värde i att sakta ner.
Långsamt kan vara bättre
Trots vårt samhälles höga tempo tycks det långsamma alltså ligga i tiden. Kanske är det till och med så att det förra föder det senare. När tempot är högt ökar också behovet av fickor av långsamhet i tillvaron. Människor söker nya värden, nya sätt att leva, nya strategier för att förhålla sig till kaoset omkring dem. 

Tänker man efter lite inser man snabbt (!) att livets finare nyanser går förlorade om man lever "för snabbt". Många saker blir helt enkelt inte bättre utan sämre av att man ökar hastigheten på dem.
Men det är också viktigt att påpeka att slow inte handlar om att göra allt långsammare. Fart och fläkt har också sin charm och betydelse. Kärnan är snarare att hitta det rätta tempot - tempo giusto, med en term hämtad från musiken.  
"Långsam" och "snabb" ska i det här sammanhanget inte heller förstås bokstavligt utan snarare som uttryck för olika sätt att se på livet. Att förespråka ett "långsamt" förhållningssätt betyder inte att man vill vrida klockan tillbaka, säga nej till ny teknologi eller aldrig längta till storstadens puls, bara om att försöka hitta en balans mellan snabb och långsam tid.
Kanske är den balansen rent av en ödesfråga för samhället.

Kravet på ständig snabbhet hotar vår miljö, våra relationer, vår hälsa och våra demokratier.
Kanske är det inte för sent att tänka om. Kanske finns det fortfarande tid för oss att sakta ner. För frågan är om vi har råd att fortsätta att ha bråttom.

Text av David Björklund

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-05 10:42 #1 av: MaMaMade

*Löööv it*...efter att snabbt ha ögnat igenom inlägget! Tyst Skäms Skrattande

På väg till jobbet...svårt att ta det långsamt då...

Anmäl
2011-01-05 11:11 #2 av: Tuva-Lena

Ja det var just det ja MaMa, svårigheten med att få ta det lite långsamt. Foten i munnen

En av upphovsmännen till den här rörelsen fick sig en tankeställare en kväll när han läste sagor för barnen. Omedvetet tänkte han i sitt stilla sinne; "tänk om det fanns snabbversioner av sagorna, så att det gick lite snabbare att avverka sagostunden på kvällarna.."

Då klack det till i honom! Men vad gör jag tänkte han? Här sitter jag med det dyrbaraste jag har, mina barn, och önskar att stunden med dem skall bli mer rationell för att jag skall kunna smita undan snabbare...?! SkämsFörvånad På det sättet fick det honom att gå med i rörelsen och dessutom utöka syftet med den till omfatta det sätt vi lever på också. Ja, en riktig tankeställare borde det åstadkomma..

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-05 11:23 #3 av: Elpida

Ja, det här med tid för eftertanke är det inge många som värdesätter längre. Jag kan tycka det är så otroligt skönt att ha tid för att bara göra ..ingenting... reflektera, läsa och vårda sitt inre. Samtidigt vill man ju inte ha det så jämt... allt har ju sin tid och charm. Tänk vad vi rusar på i samhället och missar mycket i mänskliga kontakter och möten!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-01-05 11:32 #4 av: Tuva-Lena

Att känna av omgivningen är nästan omöjligt om man rusar fram i tillvaron dessutom. Inte minst viktigt att tänka på för dem som är andligt intresserade. Rusar man fram så stänger man samtidigt av sina tentakler mot omvärlden - och mot andevärlden. Medkänslan mot andra får flytta på sig eftersom man inte tar sig tid att känna av dem. Risken är att man gör det som förväntas av en, inte vad den man vill hjälpa egentligen behöver. Vår "rationella" sjukvård är ett bra exempel på det.

Men jag håller med dig Elpida, lite "go" vill man ju också ha! Tungan ute "Var sak har sin tid" heter ett bra ordspråk från bibeln.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-05 11:40 #5 av: szirius

Jag tycker att många vänner vill ha kvällsläggningarna gjorda snabbtObestämd, det bråkas o skriks...och det beror ju på att de själva är så trötta och vill hinna få lite egen tid på kvällen. Men jag tycker själv att kvällsläggningen är den mysigaste stunden på dagen.Då blir det fina samtal, mycket bättre än vid middagen faktiskt,  o så gos i sängen o bokläsningGlad.och jag tror att min son faktiskt aldrig bråkat kring läggning just för att jag tar det med roFlört ( det gör jag sällan annarsTyst)

 

Jag tror att ALLA skulle få ut något av att lära sig om mindfulness, att vara närvarande mer i stunden....

 

Jag läste något klokt i går som jag skrev upp:

Bär inte gårdagens tankar eller framtidens planering. Bär bara på denna stund och din börda blir lätt.

Lättare sagt än gjort, men väl värt att öva på Flört

Anmäl
2011-01-05 11:44 #6 av: szirius

Jag är urusel på att låta matlagning ta tidTyst.Jag gör helst snabba pastor med wok.Och det beror på blodsockerfallet tror jag, jag börjar för sent, när jag redan är hungrigObestämd. Jag tycker att det är svårt att börja planera lördagslunchen redan vid 10 tex...men det där är ju en vanesak.

När svärmor är här har hon lagat både lunch o middag när vi andra kliver uppFörvånad.Det är lyxFlört

Anmäl
2011-01-05 11:46 #7 av: Tuva-Lena

Vilken tillfällighet Szirius! jag satt just och läste om Mindfulness igår kväll också! Glad

Skulle vara roligt, om du får tid vill säga, om du kan skriva ihop en liten text om just mindfulness. Det är en av de saker jag skulle vilja fördjupa mig i här på sajten. Tungan ute

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-05 11:51 #8 av: szirius

#7 Så fort jag har tid, ja...FlörtSkrattande hahahhaa.

Jag har gått kurs i mindfulness och har flera böcker och cd-skivor i ämnet, så något har jag kanske att komma medOskyldig.

Rötterna finns ju hämtade ur buddismen , vilket legat mig varmt om hjärtat i många, många år.En klok inställning som handlar om att lägga egot åt sidan och se på livet ur ett annat perspektiv.

Anmäl
2011-01-05 12:46 #9 av: Tuva-Lena

Det låter som ett bra sätt att möta vardagen på tycker jag, Tungan ute Såg just att en kurs startar i stan efter jul. 8 tillfällen á 2 timmar. Kostar 1900:-

Ta det när du får tid, långsamhetens lov du vet.. Flört VI har massor att ta itu med på forumet nu efter jul. Jätteroligft att hitta nya vägar.. Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2011-01-05 12:51 #10 av: szirius

Jag hjälper gärna till, jag tycker ju att sånt här är roligtGlad, men som sagt, vardagens ruljans rullar på, så tiden finns inte alltid - men viljan kommer man långt medFlört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.