Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Avslappning/Återhämtning

Fokusera på det som är viktigt

2010-09-26 01:02 #0 av: Tuva-Lena

..så kan du få ut mer av livet. Vill du ägna mer tid åt det som känns utvecklande och meningsfullt? Ta hjälp av sju enkla vanor för att bli mer harmonisk, effektiv - och framgångsrik!:)

Det finns tusentals goda vanor, men Stephen R Covey, som är expert inom personlig utveckling, har identifierat sju goda vanor som gör att människor lyckas nå sina mål.

Vanorna kan användas för att hitta vad som är viktigt för just dig. Utifrån det kan du prioritera och sätta upp egna mål.

Vanorna 1 - 3 handlar om dig själv, vanorna 4 - 6 om hur vi kan utnyttja varandras olikheter och agera tillsammans och vana 7 handlar om hur du kontinuerligt förnyar dig. Glad

Vi kan inte välja våra omständigheter, men vi kan välja hur vi förhåller oss till dem. Vi har alla förmågan att göra val i livet och därför finns det ingen anledning att leva som ett offer.

Vanorna som får dig att leva till 100%

  • Var proaktiv
  • Ha målet i sikte
  • Gör det viktigaste först
  •  Tänk vinna-vinna
  • Försök först förstå - sedan att bli förstådd
  • Sök samverkan
  • Vässa sågen

Så här gör du steg för steg:

1. Var proaktiv: Tänk dig en stor cirkel som inrymmer en mindre likadan cirkel. I den mindra cirkeln finns de saker du kan påverka, och i den yttre de saker du inte kan påverka.

Tänk nu på en situation där du inte är nöjd med vad som hände: Hur reagerade du? Vad hade du kunnat påverka? Vad låg utanför din kontroll? Hade du kunnat möta situationen på ett annat sätt? Om du fokuserar på de situationer där du faktiskt kan påverka så blir du mer effektiv och produktiv, och det du kan påverka kommer att växa. Istället för att beklaga dig över det du inte är nöjd med, fundera på vad du kan göra åt det. Lägg fokus på dina styrkor, inte svagheter, Säg "jag kan" istället för "jag kan inte".

Lägg alltså energin på saker som du vet att du kan påverka, lämna de övriga, de som du vet att du inte har någon makt över - åt sidan.

 

I nästa artikel beskriver jag den andra goda vanan: Ha mål i skte

 

Hela den här artikeln finns att läsa i Tidningen Må Bra 2010/10, och däifrån är också texten hämtad.

Artikel 2 Ha målet i sikte    Artikel 3 Vanorna 3-7

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-09-26 01:58 #1 av: [GunillaF]

Bra skrivet Tuvan!Glad

Allt det där vet man ju, innerst inne, men det är såå lätt att glömma.Flört

 

Anmäl
2010-09-26 02:17 #2 av: Tuva-Lena

Tack Gunilla! Glad

Ja visst är det! Men i den här artikeln följer man med i en utvecklingskedja på ett högst närvarande sätt. Jag tror egentligen inte att någon kan leva på ett sätt så att de gagnar en, om man inte har de här punkterna i åtanke. Därför är det träning, träning och åter träning som ger resultat. Personlig utveckling handlar ju om att utvecklas, det går alltså inte att göra det över en natt.

Den här första punkten är väldigt bra att tänka på innan man får ett utbrott, för tänk vad mycket energi man skulle spara om man inte brydde sig så mycket i allting - i synnerhet sånt som man ändå inte har möjlighet att påverka. Foten i munnen 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-09-26 02:25 #3 av: [GunillaF]

#2 Joo, jag vet. Jag var duktig och behärskade mig för et par timmar sedan....  Tyst Jag tänkte att "det där är inte mitt problem" (fastän jag blir indirekt drabbad men det får va så då..)

 

Anmäl
2010-09-26 09:18 #4 av: Clary

Så bra att du tog upp det här, behöver vi alla påminnas om Flört Ser fram emot fortsättningen Kyss

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-09-26 11:48 #5 av: Tuva-Lena

#4 Tack Clary! Glad

Ja vi vill gärna känna att vi är delaktiga och bryr oss, men ibland går det bara till överdrift, eller hur? Vi vill känna oss "viktiga" och känna att vi räknas, därför engagerar vi oss ofta i saker som vi egenltigen inte borde bry oss i. Går det då i motsatt riktning som vi har tänkt oss, ja då är är det skarpt läge för att bli upprörd - helt i onödan, eller hur? Därför är dom här cirklarna till god hjälp, där vi kan lämna sånt som vi inte kan påverka helt åt sidan. Ta tag i sånt som vi direkt kan påverka istället. Bra va? Tungan ute

#3 Om du blir indirekt påverkad så kan du antagligen påverka förstås, GUnilla. Du kan i alla fall framföra det du tycker borde vara rätt val. Då är det upp till den andra personenes samvete att ta ställning sedan. Ingen vill innerst inne göra sånt som påverkar andra negativt - kanske en kompromiss..? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-09-26 13:56 #6 av: [GunillaF]

#5 Joodå, jag har framfört.

Anmäl
2010-10-10 13:18 #7 av: majlar

Jättebra artikel. Tack för den Tuva.

Nu ska jag vässa sågen!!

Anmäl
2010-10-25 08:19 #8 av: mayolica

Jättebra artikel Glad

~ mayolica ~

Anmäl
2010-10-25 10:11 #9 av: MaMaMade

Kan bara hålla med föregående talare! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.