Avslappning/Återhämtning

Våga Leva..

2010-08-04 22:10 #0 av: Tuva-Lena

som du verkligen vill! Har du tappat fart och inriktning? Har du tröttnat på att höra dig själv säga "en vacker dag ska jag..."

..saknar du ett engagemang som uppslukar dig, suddar ut tid och rum och ger en stark upplevelse av mål och mening? Då är det PASSION som saknas i ditt liv.

Målet är att kunna ge sig hän åt något som fyller på de mentala och andliga energidepåerna och alstrar en lyckokänsla. Det kan handla om den där glädjen man kännner vid blotta tanken på att måla akvarell, lära sig ett nytt språk, byta till drömjobbet eller helt enkelt att bara odla penséer. Tungan ute

Men hur hittar man det man brinner för..? Obestämd

- Först behöver man identifiera sina drömmar och intressen. Ofta har de fallit i glömska på grund av vuxenlivets plikter och förväntningar på hur man ska leva, menar passionscoach Mette Baerentzen. Men det finns tekniker. Man kan t ex försöka hitta tillbaka till den glädje man upplevde som barn när man upppslukades av en lek. För att nå dit måste man titta på hela livshistorien.

Vad lekte jag med när jag var barn? Vad drömde jag om som tonåring? Vilka rädslor och hinder kom i vägen? Vilka är ljusglimtarna i mitt liv?

När man ställer frågor växer en bild fram som tydligt illustrerar personens essens, den innersta kärnan.

Här redovisas tio olika punkter som hjälper dig att hitta ditt "drömliv".

  • Sök efter passionsledtrådar. Vilka tecken på passion har du i din omgivning? Vilka böcker i bokhyllan? Vilka TV-program missar du aldrig? Vad pratar du ofta entusiastiskt om?
  • Hitta din förebild. Skaffa en idol. De egenskaper du beundrar hos den personen är ofta sidor av dig själv som du längtar efter att få uttrycka i ditt liv. Vad kan du göra för att själv vara lite mer av det som du beundrar i din förebild?
  • Gör ett tankeexperiment. Vad skulle du älska att göra om du inte behövde ta hänsyn till något annat? Vilka tre drömmar skulle du förverkliga om du vann 20 miljoner?
  • Skriv ner dina drömmar. Köp en fin anteckningsbok och skriv ner alla drömmar, stora som små, som du skulle vilja leva ut. Genom att skriva ner dem förverkligas de lättare och snabbare än om man bara pratar om dem.
  • Var specifik. Gör klart för dig precis vad det är du vill. Det räcker inte med att ha en dröm om att  t ex måla. Fråga dig själv vad och hur du vill måla: akvarell, akryl, olja, abstrakt, stilleben, stort o ch smått..?
  • Ta första steget. Inget är viktigare än handling. Drömmer du till exempel om att resa jorden runt så köp en världskarta. Drömmer du om att skriva en bok, skapa en mapp som du döper till "Min bestseller" o s v..
  • Visualisera. Se framför dig hur du förverkligar din passion. Känn hur det känns i kroppen att ägna sig åt den. Iaktta hur du gör det och hur du mår när du gör det. Visualisera flera gånger om dagen.
  • Manifestera. Berätta för vänner om din passion och att du nu vill leva ut den. Då förankrar du den i verkligheten. Samla inspirerande urklipp, ritningar, skisser, idéer i en pärm. Avsätt en viss tid till din passion varje vecka eller varje dag.
  • Sätt upp en handlingsplan. Vad behöver göras för att komma igång? Vad ska köpas? Vilka nya vanor behöver du? Ta ett steg i taget - och inte för stora steg.
  • Be om hjälp. Vad behöver du hjälp med? Vem kan hjälpa? Istället för att försöka lösa allt själv och riskera att bli uttröttad, så be om hjälp. Människor vill hjälpa till. Ingen är bäst på allt eller har tid till allt.

Självklart redovisar ni er passion och hur det går för er, i den här tråden..? Lycka till! Glad

 

Artikeln är hämtad ur tidningen MåBra Nr 8-2010

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-08-04 22:26 #1 av: SaJo123

Har verkligen börjat få jobb-ångest. Sista veckan på semestern och VILL INTE gå tillbaka till jobbet...

Anmäl
2010-08-04 22:41 #2 av: [GunillaF]

Tack för en jättebra artikel Tuva-Lena!Glad

Jag skjuter sällan upp något jag vill göra. Jag är mer så att jag försöker göra på en gång - "hals över huvud"! Det är ju inte så bra alla gånger men så länge ingen annan blir lidande så...

Jag älskar att flyga... och har ju flygit ganska mycket. T.om själv. Nu är ju det historia men jag tar alla tillfällen som ges till att få sitta i ett plan och sväva över molnenSkrattande Jag fick ju aldrig tillfälle att följa med i en rymdraket så jag får hålla mig till vanliga plan. På Fredag bär det iväg igen!Kyss

Sedan så tror jag att även de små ideerna/drömmarna vi har, går för det mesta att uppfylla. Det är bara att försöka. Försöker man inte det så får man aldrig reda på om det skulle gått ... Det är inte så hemskt att misslyckas heller..Flört

Anmäl
2010-08-04 22:51 #3 av: Pagan

Bra tuvan! Ofta är det nog så att drömmarna läggs på hyllan för ex.vis jobb, ekonomi, barn och familj tog plats och man ska ju ta tag i det där sedan...det är bara det att sedan kom ju aldrig. Allt föll i glömska och sedan tror man att man är för gammal, för fet, för ful mm. Jag har en arbetskamrat som har det precis så. Hon ville jobba med make up, pluggade, gjorde arbetsprov mm och gick in för det seriöst. Ett av barnen blev långvarit sjuk och hon lade studierna på hyllan. Ofta pratar hon om hur hon skulle vilja återuppta studierna, men det är för dyrt, det tar ju sådan tid, jag är för gammal (hon är 33årObestämd) jag ska skriva ut denna artikel och ge till henne.

Anmäl
2010-08-05 00:16 #4 av: MaMaMade

Exactamente, Tuvan! Precis vad jag försökte få fram när jag talade med min jobbcoach i tisdags! Men men...det är ju som Pagan säger; oftast kommer så mkt annat ivägen. För mig var det så *plus* att jag alltid varit "feg".

Just nu är jag så himla beroende av att ha ekonomisk trygghet...

Punkten "tankeexperiment" är en av mina favoritfunderingar. "Vad skulle jag göra om jag blev helt ekonomiskt oberoende"?  Skrattande

Pagan; säg åt din väninna att jag leder för jag är hela 46 år ung! Flört

Anmäl
2010-08-05 10:09 #5 av: Elpida

Tack Tuvan! Har grämt mig lite de senaste dagarna att jag alltid tänker på hur det påverkar resten av familjen om jag ska ta mig för något - medans alla andra planerar efter sig själva. Dags att ta tag i den där drömmen att gå en utbildning till hösten!!! Ska affirmera och manifestera den!!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-08-05 10:50 #6 av: MaMaMade

Hmm, du är tuff du Elpida! Jag skulle iofs kunna jobba på dagarna o sedan plugga på kvällstid...el dra en termin ner till Stockholm men jag pallar inte att vara ifrån de små *så* mkt. Det är skönt att komma ifrån men jag saknar Minstan så mkt...just för att hon är minst förmodar jag. En slags sorg i att småbarnstiden nu är över, förmodar jag.

Vill inte heller lägga allt på Guben för han har *alltid* ställt upp o många ggr tagit mer än hälften här hemma fast han har jobbat heltid. Jag har fått ägna mig åt mina "hobbies" i stort sett så mkt jag har velat. Tyvärr genererar de ju inte ngn inkomst, inte när man är amatör som inte vågar satsa fullt ut pga ekonomin. Hade jag utbildningar hade jag ju kunnat jobba med det.

Nu ska jag iaf köra på med kurs till beröringspedagog-kursen...!

Anmäl
2010-08-05 10:56 #7 av: Tuva-Lena

Jag tror att "kvinnosyndromet är en orsakande handbroms för oss kvinnor. Vi "känner efter" alldeles för mycket hur andra mår eller vad dom behöver, sedan glömmer vi bort oss själva. Ändå är det ju faktiskt på det viset, att mår vi bra själva så gör vi en så mycket bättre insats då det gäller andra också, för då kommer även engagemanget in i bilden. Risken är annars att man gör en massa för andra "för det är vår uppgift" - och hur roligt är det egentligen?

Jag har en hemlig passion, eller hemlig, men en passion sen ungdomen - keramik.. Min idol är abbi Flört som jag tycker har gjort ett otroligt arbete genom att bli en så duktig keramiker - självlärd som hon är!

Så, till hösten har jag bestämt mig för att gå en keramikkurs - sedan skall jag komma till dig abbi - som praktikant - och då behöver du aldrig oroa dig för att praktikanten är sjuk heller.GladTungan ute

Vad har ni andra för passioner..? Tungan ute

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-08-05 11:37 #8 av: abbis

GladSkrattandeFlörtCool Självklart ska du gå en kurs, tuvan !!! Hos mig får du lära dig att bli företagare oxå*L*

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2010-08-05 12:03 #9 av: Tride

Såg en rubrik i Aftonbladet om att "Det heliga arbetet stjäl vårt enda liv." Har inte läst artikeln ännu.Men visst är det tänkvärt!

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2010-08-05 15:42 #10 av: Elpida

#6 Tja, utbildning kanske var att ta i, jag får nog hålla mig till kurser. Pluggade för några år sedan och reste 18 mil om dagen, tor. Det slet oerhört på familjen som inte var van vid att mamma/maka inte fanns i närheten hela tiden. Ändå var jag inte hemma senare då än jag är nu + att jag hade skollov.... Hos mig är det verkligen svårt att bara få en helg att åka ifrån på kurs, skulle vara lättare en kväll/em i veckan under en tid...kanske...Just det, affirmera var det ja!!!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-08-05 19:50 #11 av: MaMaMade

Den ultimata passionen måste väl vara att få leva för stunden, uppskatta nuet o göra precis det som faller en in när man känner för det! Sedan behövs det naturligtvis grejor till vissa av sakerna o det är där det börjar strula till sig...

Vet ni vad...jag tror att jag skulle bli en bra terapeut till utbrända eller de  som är på väg dit. Inte för att jag är perfekt själv utan därför att jag är operfekt när det kommer till att släppa saker som borde släppas. Dock vet jag mina fel o brister numer o hur man borde göra. Är också expert på att ägna mig åt vad andra kallar för "fel" saker under fel tidpunkt. Fattar ni vad jag menar?

Tänk att ha ett ställe dit folk kunde komma o bara vara. Några st åt gången, lite gruppsamtal på vänskaplig nivå om de känner för det. Tillgång till symaterial/tekniker, en liten trä- o mekverkstad, trädgård, sjö/älv med båt till fiske el bara en tur etc. Ge olika sköna behandlingar, laga god mat...tillsammans om de vill. Tyst o lugnt överallt, bara naturens ljud, möjligen en liten välisolerad stuga där man kan lyssna på musik om man vill. Vore inte så dumt...

Anmäl
2010-08-05 19:58 #12 av: Elpida

#11 Jeeesus, säg till när du öppnar så kommer jag på direkten!!!!!Skrattande

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-08-05 20:55 #13 av: MaMaMade

Vilohem...för husmödrar? :) Du är välkommen Elpida!

Anmäl
2010-08-05 21:39 #14 av: [GunillaR]

Jag är 63 år gammal och drömmer fortfarande om att kunna få måla och teckna så mycket som jag vill. Och jag gör mitt bästa. Det jag drömmer om nu är att få till en utställning så att jag får ett namn.

Jag ger inte upp min dröm, aldrig!

Om jag hade fått så mycket pengar att jag hade blivit oberoende så hade jag köpt ett litet hus på landet, kanske i Frankrike. Kanske någon stans i Danmark, kanske i Sverige nära kusten någonstans.. Där skulle jag ha min atelje där jag kunde ha mina arbeten stående och där skulle jag experimentera med olika material. Och så skulle jag skulptera också, i lera. För det där var himla roligt.

 

Anmäl
2010-08-05 22:52 #15 av: gummimamma

Om jag fick precis så som jag drömt om, så skulle jag bo vid en sjö, i en skog. En bastu vill jag ha vid sjön! Vedeldad!!! Jag skulle jobba mycket med en massa hantverk. Kanske ha kurser? Jag skulle ha rum att hyra ut, Bed and Breakfast. Jag skulle gå kurs själv och lära mig massage, så jag kan ge massage till mina gäster, släkt och vänner.

Anmäl
2010-08-06 00:11 #16 av: Tuva-Lena

Härligt att läsa alla positiva inlägg om era passioner! Glad Jag drar därav slutsatsen att vi inte var helt fel ute i vår "drömtråd" heller, ni vet Frankrike på vintern, behandlingar, hantverk, musik och god mat som Elpida lagat. På sommaren återvänder vi till Sverige och g-mamma, och intar hennes paradis i skogen.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-08-06 10:09 #17 av: Elpida

#14 Är du verkligen 63 år?? Jag har föreställt mig att du är så där 45-50 =).

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-08-06 11:19 #18 av: Tuva-Lena

#17 Vet du vad jag tror att det beror på, att Gilla har bevarat sin ungdom? Jo, hon bejakar sin "barnsliga" sida och lever ut sina drömmar - lyssnar till själen istället för till omgivningen.. Flört Jag håller med dig Elpida, det är otroligt att Gilla är så ung när hon har levt så pass länge. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-08-06 14:07 #19 av: [GunillaR]

# 17 - Jajjemän, och jag tänker hänga fast här minst 15 år till. Jag vägrar lämna in innan jag haft min utställning och fått igång min konst.

# 18 - Jag tillåter mig själv vara väldigt barnslig men är vuxen då det krävs.

Själen är alltid ung Flört

Anmäl
2010-08-06 15:20 #20 av: Elpida

Japp, där slog du nog huvudet på spiken. Att kunna vara ung i själen med den äldres visdom! =)

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-09-08 19:49 #21 av: szirius

åååh, jag har så många drömmar.Våga dela med mig av min musik som jag gör...hålla mer danskurser...jaa, kunna leva på det jag älskar att göra.

En sak jag och mina vänner ofta har pratat om är att ordna helgkurser.Liknande Mamamade skrev, man samlas på en fin plats,alla delar med sig av vad de kan - man håller små workshops för varandra.Och så massage....och god mat såklartGlad Men vi har alla barn, jobbar heltid, bor i olika länderTungan uteså det är svårt att få till.

Men håller man drömmen vid liv så blir den av.Även om det kan ta många årFlört. Och så ska man ha pengarna också...Oskyldig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.