Örtmedicin & terapi

Örtmediciner

2010-02-20 10:39 #0 av: [Spanaren]

Denna text är skriven i nästan sin helhet av Li Hillker från Naturens Egen Hälsobok

 

Hur ofta har du inte stått på en sommaräng och känt dofterna från vajande blomster, andats in och njutit? Men har du tänkt på att du stått mitt i ett blommande hav av läkekonst?

 

Vissa växter har en speciell lyskraft, Kungsljuset till exempel, det syns att det är en betydelsefull växt. Andra är mer anspråkslösa, de kanske rent av kallas ogräs, som Kvickroten, men besitter ändå stora krafter. Ibland kryddar du din mat med läkeväxter.

 

När vi går in i specialbutiker eller vanliga hälsokostaffärer, tittar vi på burkar och läser latinska namn samt vad det innehållet i burken är bra för. Den verkliga fascinationen kommer när man gör kopplingen till sommarängen, eller kryddburken i skafferiet.

 

Naturmedicin förr var en självklarhet, det kanske helt inte fanns något annat att lita på.

 

Naturmedicinen i dag är en vetenskap som stundtals konkurrerar med skolmedicinen. Förmodligen är detta en följd av att man under de senaste decennierna börjat titta på vad mycket av skolmedicinen härstammar ifrån.

 

Det är naturligtvis ingen slump att Valium har fått heta just så. Namnet är direkt kopplat till Valeriana (Valeriana officinalis), som har en bevisat sedativ verkan framförallt på mellanhjärnan och hjärnbarken.

 

Personligen anser jag inte att naturmedicinen är ett självklart alternativ till skolmedicinen.

 

Allvarliga sjukdomar ska i första hand behandlas av läkare. Vill patienten själv pröva en behandling med naturmediciner är det ett personligt ställningstagande som bör respekteras, men tyvärr är alltför många läkare negativa till alternativ.

 

De två vetenskaperna skulle kunna komplettera varandra i betydligt större utsträckning än vad som sker idag.

 

Naturmedicinen kan vid första anblick framstå som enkel och harmlös, men vi får inte glömma bort att några av de starkaste droger människor brukat genom åren härstammar från växtriket.

 

Jag vill därför passa på att råda läsaren att följa recepten noggrant, det finns stora krafter i naturmedicin, och de bör respekteras.

 

                                                           Spanaren/Jeremina!

© Spanarens bild

Anmäl
2010-02-20 11:01 #1 av: Tuva-Lena

Valerianan skriver du om, så träffande! Ni har väl läst Jereminas artikel om Vänderot/valeriana..? Flört

Jag har intresserat mig för örtmediciner i många år. Jag minns en diskussion med en receptarie en gång, som påstod att naturläkemedel var "profitörernas" nya sätt att tjäna pengar - det var på 80-talet, inte konstigt att hon fällde en sån okunnig kommentar. Då upplyste jag henne om att de flesta s k läkemedel som hon säljer på apoteket, från början var naturliga substanser tagna ur växter, men att man sedan framställt samma substanser inom läkemedelsindustrin, på syntetisk väg. Det fick henne att fundera på ett o annat.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-02-20 11:12 #2 av: [Spanaren]

#1 Där hade du verkligen rätt Tuvan för du ser att i denna artikel tas det också upp vad som finns i våra skolmediciner Flört 

/kram Spanaren

Anmäl
2010-03-02 18:10 #3 av: [Jeremina]

Angående Gunillas undran om att dricka björkte i tråden "Gammal örtbok" då hon är allergisk mot just björk ska du Gunilla kanske läsa det här! I all välmening!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.