Övrigt

Vitlök

2010-02-11 10:53 #0 av: shigne

Sägner, Myter och Folklore

 Vitlöken intar en särskild plats i folkloren. Genom tidsåldrarna har många kulturer tillskrivit den både helande förmågan och magiska kraft. Den sägs beskydda sin bärare från demoner och hålla både sjukdom och ondska borta.

Betänker man helvetets svavelosande rykte är det inte underligt att denna förunderliga grönska har förbundits med stanken av ondska. När allt kommer omkring står det odör av svavel kring vitlök - i form av instabila beståndsämnen som, väl ute i luften, förvandlar sig till aromatiska knockoutdroppar! Här följer några myter, sägner och folklore om vitlök.

 VAMPYRER, TAG ER I AKT!

Enligt traditionen finns det inget bättre bekämpningsmedel mot vampyrer än vitlök. Ett par klyftor kring halsen och du åtnjuter säkert beskydd mot alla blodsugande otyg som stryker omkring i grannskapet.

 Skulle du vilja hindra en vampyr från att lämna sin grav om natten, kan vitlök hjälpa. Det är bara att stoppa in en färsk vitlök i munnen på vampyren och han ligger där han ligger hela natten.

 Sägnerna varnar för att vampyrer inte är lätta att döda - de bara kommer tillbaka från graven hela tiden. Men du kan försäkra dig om att en vampyrs begravda kropp kommer att ruttna bort bara genom att lägga ett par vitlökar i kistan.

 VITLÖK OCH UNDERJORD

Det berättas om en gång i Etrurien (låg i centrala Italien) när en underjordisk, mäktig ande, vit namn Mania, ställde till problem för befolkningen. Folket höll Mania på gott humör genom att med jämna mellanrum offra henne sina unga pojkar.

 Lyckligtvis uppstod en duktig tjänsteman vid namn Junius Brutus. Han övertalade folket att upphöra med sina människooffer. Därefter blidkades Mania med ett offer bestående av vallmoknoppar och vitlökar.

 Det sägs att Muhammed kopplade vitlök till Satans utdrivande från Edens lustgård. I hans fotspår sköt de första skotten av löken och vitlöken upp. Löken kom upp där hans högra fot vidrörde marken, vitlöken sköt upp i spåren efter hans vänsterfot.

 ETT MAGISKT ELIXIR

För länge, länge sedan uppstod en strid i Indien, mellan ljusets gudar och mörkrets och illviljans demoner. Efter ett tag slöt de fördrag och arbetade tillsammans för att röra upp den stora oceanens vatten. Ur denna stora turbulens föddes solen, månen och drycken som gav odödlighet.

 Då stal Rahu, de illvilliga demonernas konung, kristallvasen som innehöll den förunderligt livgivande vätska och flydde med den. Den mäktiga Vishnu jagade efter och fick honom fast, men Rahu hann dricka den dyrbara drycken. Vishnu högg då av Rahus huvud, varpå några droppar av odödlighetens dryck föll från hans kapade hals. Till marken föll de och där förvandlades de till vitlöken.

  GREKER OCH ROMARE AV FORDOM

I den gamla grekiska myten vördades vitlöken som en ört med övernaturliga krafter. Sina bärare gav den beskydd mot all ondska. Det sades också att några få vitlökar skulle hålla kringstrykande demoner borta från hemmet.

 Vitlök sades kunna förändra människohjärtan och påstods vara ett säkert botemedel för obesvarad kärlek.

 Homeros (episk diktare i det gamla Grekland) stödde tesen att vitlöken hade mystiska krafter när han beskrev hur den användes av Odysseus, för att försvara sig mot Kirke. Odysseus män förvandlades till svin när de kom under Kirkes trollmakt. Odysseus, däremot, räddades från samma öde, eftersom han följde Hermes råd och använde vitlök.

 Kybele, en gammal grekisk modergudinna, sades ogilla vitlöken så kraftigt att de som förtärt den inte tilläts komma in i hennes tempel.

 VITLÖK FÖR FARAO

I egyptiska myter är vitlöken en kraftfull ört med övernaturlig förmåga. Den som använde den var säker från all skada.

 När kung Tutanchamons makalösa, gyllene grav öppnades fann man vitlök bland de skatter som gravlagts med honom. Vitlöken skulle nära honom på hans långa resa och krydda maten i den nya värld dit han for.

 OCH FÖR KATTEN

Europeisk folklore har en hästkur (förlåt) för hästar med mardrömmar. Ett par vitlöksklyftor i fodret och Gamle Svarten drömmer sött.

 Sedan finns det en gammal folksaga som ger råd om hur man gör en vinnare av din kapplöpningshäst. Smörj in mulen på kusen med en nyskuren vitlöksklyfta bara. Ingen annan häst kommer att vilja springa om!

 Kråkor har inom vidskepelsen tillskrivits förmågan att förutse framtiden. Först måste man dock fånga en av dessa högljudda fåglar. Lyckligtvis kan vitlöken hjälpa till. En kråka som landar i närheten av en särskild sorts vitlök blir enligt uppgift omedelbart bedövad.

 För att skydda korna från alla troll som kryper ut ur hålorna nattetid, bind lite vitlök om halsen på dem. Det hindrar trollen från att stjäla deras mjölk.

 Se till att binda en vitlök om halsen på hästar som lämnas ensamma om natten. De håller borta alla trolltyg som kommer ner från bergen för att skada dem.

 För att hindra en orm från att komma ut ur sin håla, lägg en klyfta vitlök i mynningen.

 Sägnernas, myternas och folklorens vitlök är hos oss än i dag. Numera vet vi att vitlöken är synnerligen nyttig mat. Vetenskapen talar om för oss att den kan beskydda dem som äter den regelbundet. I den bemärkelsen hade sägnerna rätt, vitlöken håller sjukdom och olycka borta. (Och kanske rent av vampyrer!)

 Taget ur boken "Boken om vitlök" av Emily Thacker

 

 

Anmäl
2010-02-11 11:09 #1 av: Tuva-Lena

VIlken intressant artikel shigne och vad roligt att få läsa om vitlöken ur ett historiskt perspektiv! Tänk ändå vilken hållbarhet våra gamla huskurer har! Här skriver du om antiken till och med, och de gamla egyptierna, som också förstod vitlökens goda egenskaper och läkande förmåga! Jättebra artikel shigne - tack snälla! Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-02-11 11:09 #2 av: chik

Vampyrer o annat otygSkrattande

Jag tycker vitlöken är så bra o äta i en dos.När man börjar känna sig dålig..

Så tack shigne för en bra artikell.Lena

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2010-02-11 11:15 #3 av: Clary

Det här var jättekul att läsa, tack Shigne.

Vitlök är ju så gott också Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-02-11 11:17 #4 av: [Spanaren]

Kul med nya spännande och intressanta saker att läsa om våra fina gröna saker som vi odlar i vår jord Skrattande

Jättekul Signe och denna artikel trollband mig verkligen   /kram Spanaren

Anmäl
2010-02-11 12:08 #5 av: MaMaMade

Så intressant o roligt att veta att vitlöken varit omhuldad så länge o på så många platser här i världen!

Tack shigne! Glad

Anmäl
2010-02-14 01:07 #6 av: [Jeremina]

Mycket intressant Shigne säger en som inte gillar vitlök men det var kul att läsa.....tack! Tungan ute

Anmäl
2010-08-17 22:15 #7 av: Pagan

Jätteintressant Artikel Shigne. kul med olika perspektiv oxå.Skrattande

Anmäl
2010-08-18 00:57 #8 av: Tuva-Lena

Ja, jag läste om den och den trollband mig även den här gången. Tungan ute Hmmm, undrar om vitlök hjälper mot mygg också, släktingar till vampyrerna..? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-08-18 20:28 #9 av: Elpida

Vilken bra artikel Shigne! Här sitter en riktigt vitlöksälskare, även om jag får ta den lugnt pga maggen!

Sedan får man inte glömma att vitlöken kan vara bra när man vill hålla trånsjuka friare  borta, det är ju bara att käka lite tzatziki och andas på dem...Tyst

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-08-18 20:37 #10 av: MaMaMade

Vitlök är namnam...har den i allt...nästan! Tungan ute Ska precis göra ett "kok" då jag köpte på mig en jätteladdning med färska vitlökar. Det kanske är snällare mot din magge, Elpida? Men då måste du fixa olja. Man sjuder vitlöksklyftorna sakta i olja, konfiterar dem. De blir väldigt milda i smaken, jättegoda som tillbehör till nästan allting; fisk, kött, på mackan!

Anmäl
2010-08-18 20:56 #11 av: shigne

Mmmm jag älskar vitlök. Har alltid en burk örtmarinerad vitlök i kylen;

Lägg vitlöksklyftorna i kallt vatten med skalen på (ca 5-6 hela vitlökar), koka upp och låt sjuda 2-3 minuter.

Gör som när man kokar ägg, häll på kallt vatten så kokningen avstannar, sen skalar du vitlöksklyftorna och lägger ner dessa i en glasburk. Häll på vinäger (själv brukar jag ta äppelcidervinäger). Låt stå ca 3 dagar i kylen.

Häll upp klyftorna i en kastrull, men vinägern o allt, koka upp och låt sjuda 2-3 min. Sila av vinägern. Lägg tillbaka klyftorna i burken igen, men rengör burken först. Blanda olja (gärna olivolja), olika örtkryddor (rosmarin, timjan, basilika etc.) och lite salt. Häll blandningen över vitlöksklyftorna. Sätt på locket och in i kylen igen, låt de stå 2-3 veckor. Mums mums!

Men jag kan aldrig låta de stå så länge som 2 veckor! Vet inte varför de hittat på så mycket dumt Rynkar på näsan

 

 

Anmäl
2010-08-18 21:05 #12 av: MaMaMade

 

Mjölkkokta vitlökar

24 vitlöksklyftor (skalade)
saltat vatten
2-3 dl mjölk

Koka vitlöksklyftorna först i rikligt med saltat vatten i ca 2 minuter.

Häll av vattnet och koka klyftorna i mjölk i ca 5-8 minuter eller tills dem är mjuka. Sila av, men spara mjölken till t ex potatispuré.

De här vitlöksklyftorna är mycket omtyckta hos mina gäster, jag brukar servera dem slungade tillsammans med en liten bit smältande getost och pyttelite honung samt en klick smör. De matchar lammrätter mycket bra eller så mosar jag ihop dem med potatis och gör en god potatispuré med dem.

Kommer inte ihåg var jag hittade receptet. Har inte provat det men det låter himmelskt gott iaf! Tungan ute

 

Anmäl
2010-08-18 21:07 #13 av: MaMaMade

 

Rostad vitlöksolja

En användbar och sinnlig olja. Alla ingredienser får koka först, så att de blir sterila. Om man sedan låter bli att stoppa ner verktyg eller fingrar i oljekruset så håller oljan länge. Använd en vanlig olivolja till kokningen och en fin jungfruolja till själva inläggningen.

 

Till en trelitersburk:
8-10 hela vitlökar
1 dl vitt vin
5 kvistar färsk rosmarin
1 bunt färsk timjan
lite färsk kyndel
ev. 1 msk fänkålsfrö
1 liten pepparfrukt
1-2 dl ordinär olivolja
ca 2 l olivolja extra vergine

Skär topparna av de hela vitlökarna och ställ dem på en plåt. Droppa ner vitt vin i varje klyfta. Rosta vitlökarna, 200° i 20 minuter. Tag ut dem och låt dem svalna.

Lägg örter och hel pepparfrukt i en gryta. Slå på 1-2 dl olivolja och koka allt i 10 minuter utan lock. Rör om ibland.

Bottna en stor glasburk (eller två mindre), gärna konserveringsglas, med de hela vitlökarna. Slå på de kokta örterna och pepparfrukten tillsammans med oljan de kokat i. Fyll upp burken med jungfruoljan. Sätt på lock och ställ krukan ljust i 2-3 veckor, gärna i ett fönster. Skaka den då och då.

Sila oljan så att den blir klar, men släng inte vitlöken (se nedan).

Använd oljan till dressing, marinera i den, stek i den, baka med den ...

De marinerade vitlökarna som blir kvar är goda som tillbehör. Enklast är att rosta lantbröd och breda över den mjuka vitlöken. Strö på lite grovt salt och mal lite peppar över och njut av den fylliga smaken, eller gör en rostad vitlöksaioli.

Också ett recept jag gärna gluttar på men aldrig har kommit mig för att göra. Kanske ngt för hösten, bra med vitlök mot de kommande höst- o vinterförkylningarna.

 

Anmäl
2010-08-18 21:08 #14 av: MaMaMade

Vitlöksconfit

Väldigt enkelt. Du behöver ett antal vitlöksklyftor, skalade. Sisådär 20-30 stycken. Lägg i en liten kastrull. Häll på en god olivolja, så att det precis täcker. Värm försiktigt, och låt småsjuda i ca en halvtimme. Låt svalna helt, och häll på burk. Förvara svalt.

Anmäl
2010-08-18 21:24 #15 av: Pagan

Skrattande här är flera som vill hoppa i grytan

Anmäl
2010-08-18 21:39 #16 av: MaMaMade

Ajajaj! Skrattande

Anmäl
2010-08-18 22:28 #17 av: shigne

Hihihi Pagan - den var kul!

 

 

Anmäl
2010-08-18 22:29 #18 av: Pagan

ja, se hur kul DE harSkrattande

Anmäl
2010-08-18 22:41 #19 av: Elpida

Nu har jag bokmärkt sidan! Tack för recepten, det lät inte värre än att jag ska klara avGlad

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-08-19 01:35 #20 av: [GunillaR]

Något som är väldigt bra vid början av förkylning är att blanda en pressad vitlöksklyfta med en tsk honung.

Lägg denna röra på ett tunnbröd, till exempel.

Drick ett litet glas mjölk till.

 

Anmäl
2015-11-01 07:53 #21 av: Magi-cat

Om hälsofördelarna med vitlök:

http://www.medicaldaily.com/garlic-good-you-7-surprising-benefits-garlic-optimal-health-324114

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.