Örtterapi

Läkeörter

2009-11-14 16:04 #0 av: [Jeremina]

Den tid vi nu lever i har gjort att en del av mänskligheten kommit längre ifrån ett naturligt levnadssätt. Genom en felaktig livsinställning har vi utsatt oss för en del sjukdomar. Vi borde då söka oss tillbaka till naturens egna läkeörter som finns överallt omkring oss. För varje sjukdom finns en läkeört. Vi kan själva förbättra vår hälsa genom att använda oss av dessa örter. På våren och sommaren kan vi själva plocka och tillbereda dem. De finns att köpa i Hälsokostfackhandeln.

När man väl beslutat sig för att prova läkeörter bör man då börja med de blodrenande örterna vilka är: Ramslök, brännässla, ärenpris, maskros och groblad. Sådana kurer som när de används enligt rekommendation aldrig gör någon skada.

Man kan genom läkekraften och verkan av vissa speciella läkeörter som finns tillgängliga för sjuka människor tillfriskna om de intas rätt. Det gäller att söka sig ur hopplösheten vilken ofta är orsakad av sjukdomen och då av egen kraft och vilja ta sig ur den negativa spiral man hamnat i. Dessa kan ge stor hjälp vid de tillfällena.

Brännässla (Utrica diocia)

Brännässlan har sin läkekraft i roten, stjälken, bladen och blommorna. Denna ört skulle för längesedan ha varit utrotad om den inte hade haft sin förmåga att brännas. Både insekter och andra djur skulle annars ha utrotat den för längesedan.

Brännässlan sägs kunna hjälpa vid eksem, huvudvärk, grusbildning i njurarna och i blåsan. Den sägs vara blodrenande och används med stor glädje på våren för att rena hela kroppen och nå ett gott välbefinnande.

Nässlan är också blodbildande och mycket effektiv vid anemi  (blodbrist) den sägs sänka blodsocker, hjälpa vid andra sjukdomar i urinvägar och är urindrivande. Vid förstoppning och andra matsmältningsproblem kan den också göra nytta.

Dricker man the eller tar droppar i vatten så kan gallbesvär, slembildning i magen och luftrören, magsår, magkramp samt vissa virussjukdomar och bakteriella angrepp i kroppen minska eller helt gå tillbaka.

Lider man av allergi och hösnuva kan den även ha viss verkan. Vid förkylninggikt samt reumatiska sjukdomar kan den även hjälpa till. Om man får sk nässelutslag är nässlan också en bra ört att ta till.

Brännässlan kan även hjälpa vid hår som växer dåligt om du tvättar håret med kokta brännässlerötter och om du även har färska blad är det ett plus.

Köper man the eller tinktur i affär eller skickar efter så står det där hur man använder och doserar detta.

Närmare våren kan vi ta upp hur man plockar och tillbereder örter som finns att plocka i vår Gud Natur!

 På bilden är det som växer som en stor häck enbart brännässlor!

Anmäl
2009-11-14 16:17 #1 av: [Spanaren]

Tack för intressant artikel!

Brännässlan kan också kokas i vatten och sedan silas och hällas upp i flaskor och sedan ställas kallt. Detta är mycket bra för att spraya blommorna mot ohyra både ute och inne.

/kram Spanaren

Anmäl
2009-11-14 16:21 #2 av: [Jeremina]

#1 Tack....det känns lite pirrigt när det var första artikeln. Och jag som jobbat som lärare i ett antal år borde inte vara nervös, eller hur?

Bra tips det med att spraya mot ohyra, det har jag gjort ett par gånger Glad

Kram tillbaka/Jeremina! 

Anmäl
2009-11-14 18:08 #3 av: dolfen

Det är gott med nässelsoppa. Glad

 

Serien "trädgårdsapoteket" började igår (SVT).

Jag missade gårdagens, men det går ju i repris.

 Det kan ju vara intressant.

 

Anmäl
2009-11-14 19:23 #4 av: JILE

Bra Jeremina, detta ska jag läsa igenom ordentligt. Kul att få lite råd och fakta.

Kram Jile

Anmäl
2009-11-14 19:37 #5 av: Tuva-Lena

Vilken jättefin artikel Jeremina! Grattis till din lyckade första artikel!Och va spännande att läsa om brännässlan - inte min favorit här på gården, erkännes, men nu får jag kanske tänka om då? Skäms

Jag brukar i alla fall lägga nässlor i vatten och låta dem stå där någon vecka i solen. Luktar urrrk men är ett jättefint gödningsmedel, och som spanaren säger, jättebra att ta bort ohyra med! Tack Jeremina! Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-11-14 20:59 #6 av: [Jeremina]

#3 Nässelsoppa är mycket gott att göra på de första späda nässlorna som kommer på våren. Jag brukar blanda mixade nässlor med t ex sparrissoppa. Det var bra tips med tv-programmet Glad

#4 Tack Jile och stor kram Kyss

#5 Tack för det Tuvan Flört Hihi..visst luktar det just urrrk när det stått ett tag i solen Tungan ute

 

Anmäl
2009-11-14 21:02 #7 av: mayolica

Grattis till din först artikel Jeremina,den lev jättebra Glad Jag blir glad när jag läser om Brännässlan,den är en av mina favoriter som jag har plockat och använt mycket förr. Tyvärr bor jag inte så nu att det finns så fina nässlor i nrheten,så det lir inte lika offta längre.

Det var så roligt att läsa din artikel,för jag blev påmind om en massa olika saker som tex skölja håret,gödningsmedel,och mot ohyra som jag brukade använda nässlor till men hadde glömt av.

Nässla är för mej en lyx,särskilt färsk nässla. Jag har torkad hemma i skåpet som jag använder som te i matlagning eller strör på maten ibland.

Tack för en bra artikel.

Glad

~ mayolica ~

Anmäl
2009-11-14 21:06 #8 av: [Jeremina]

#7 Tusen tack mayolica, vad glad jag blir att du gillade den. Kyss

Jag funderade på när jag har så mycket brännässlor kanske jag nästa år ska torka en massa så kan jag kanske skicka till en del av er?

Om man gör tinktur av dem så räcker dessa droppar hur länge som helst men det kostar ju lite att köpa brännvinet förstås ObestämdFlört

Som ni ser på bilden så är det mycket nässlor runt och mellan våra två tomter och hus. Detta är bara en bråkdel som syns på bilden!

Anmäl
2009-11-15 00:16 #9 av: OleaViola

Tack Jeremina uppskattar din artikel mycket har ett stort läkeväxt intresse själv har börjat att odla en del på min Balkong just nu är jag mest spänd på vad som kommer att överleva vintern och vilka plantor som kommer att försvinna........

Kommer att gladeligen fortsätta läsa det du har att lära ut.......Glad

Anmäl
2009-11-15 02:47 #10 av: [Jeremina]

#9 Mången tack och jag ska göra mitt bästa framöver Glad

Anmäl
2009-11-15 08:32 #11 av: Tiia

Kanon artikel,Jeremina.Det här är nåt som intresserar mig väldigt mycket.

Jag har plockat och torkat nässlor i år,så nu har jag ett ok förråd av dem.Kokar te på dem

Anmäl
2009-11-15 10:12 #12 av: OleaViola

I dag ska jag hämta en ny bok lite av detta ämne  mina Magiska Trädgård ska bli underbart att läsa...................

Anmäl
2009-11-15 11:04 #13 av: nillanb

Tack Jeremina för ett jättefin artikel...

Hur använder man brännäslan till eksem ?

Anmäl
2009-11-15 12:08 #14 av: Clary

Jattebra artikel Jeremina, det har du gjort bra. Kramisen

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-11-15 14:12 #15 av: [GunillaR]

Tack för en intressant artikel Jeremina!

Detta kan bli väldigt intressant. Kanske vi kan få lite tips om vad vi själva kan odla på balkongen när det börjar våras *blink*

Anmäl
2009-11-15 20:35 #16 av: [Jeremina]

Tack än en gång mina vänner!

När det gäller eksem så ska man inta det som the eller i tinktur så att det läker inifrån.

Visst kan ni odla lite i balkongen till våren Morgaine Flört

Anmäl
2009-11-15 20:39 #17 av: nillanb

Tack Jermina Kyss

Jag är väldig intresserad av örter jag kan odla och ta hand själv, så att du skriver om läkeörter gör mig överlycklig !

Anmäl
2009-11-15 23:37 #18 av: MaMaMade

Tack Jeremina! Blir lätt avundsjuk på din fina nässelhäck! "Mitt" nässelställe har hallonsnåren tagit över numer...o i trädgårdslandet...nja, går ju jämt barfota/barbent där.

Man kanske skulle göra tinktur. Jag älskar nässelsoppa, paj, stuvade men usch vad jobbigt det är att plocka! Min rygg tycker *inte* om det! Mamma torkade nässlor o drack te på dem, minns det som riktigt gott...fast jag tror att det var björklöv i också.

Anmäl
2009-11-16 00:47 #19 av: [GunillaR]

# 16 - Ja det blir jag jätteglad åt, för jag vill gärna ha lite lavendel, salvia, rosmarin och timjan. Plus annat som jag inte själv vet än att jag vill ha Cool

Jag har en balkong i västerläge vilket innebär sol från 13.30 till den går ner. Har dessutom inglasat så att jag kan stänga ute eventuella oväder. Förra sommaren köpte jag en zinkhylla på IkEA för att jag skulle ha mina örter där, men så visste jag inte vad jag skulle ha och göra, så det bidde inget.

Men har vi nu samlad kunskap här så kan vi väl hjälpas åt med råd och tips.

Det ser jag fram emot!

Se där - nu fick vi någonting att se fram emot - våren och vad vi ska göra då SkrattandeSkrattande

 

Anmäl
2010-01-05 11:32 #20 av: Tuva-Lena

Puttar upp Jereminas intressanta artikel för nya medlemmar!

Morgaine! Vilka vackra örter du har på din balkong! Förvånad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-01-05 11:55 #21 av: chik

Tuva.Tack.

Jag har letat lite lätt efter den.Viste att den fans.Men inte var..

-O jag är en lat mäniska...Nuuuu

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2010-01-05 13:51 #22 av: diaz55

Tack Jeremina för jättebra artikel, jag blir så glad att läsa om brännässlan, jag vårdar den faktiskt ömt i min trädgård och pratar med den:) talar om hur nyttig den är!! Äter den som soppa på våren, torkar den och har den som extra energi på vintern, min pappa hade den som gödselvatten, ska nog prova rötterna, på gubbens begynnande flint, det borde vara bra när allt annat växer så bra av denFlört

Kram Jeremina du är jätteduktigKyss läste just om pirr i magen, fick det av att läsa om vårens första brännässkor, läääääängtar efter dem. kram Lena

Anmäl
2010-01-05 13:51 #23 av: [Jeremina]

Jag ska snart skriva en ny artikel om en annan ört....Jeremina!!

Anmäl
2010-01-05 14:07 #24 av: diaz55

Åh vad bra, Tack vännenSkrattande

Anmäl
2010-01-05 14:42 #25 av: [Jeremina]

Några önskemål?? Glad

Anmäl
2010-01-05 23:44 #26 av: JILE

Ja Salvia som jag har hört ska vara bra för oss kvinnor....

Kram Jile

Anmäl
2010-01-06 01:33 #27 av: Tuva-Lena

Du är så duktig Jeremina! AB:s egen ört-uppslagsbok! KyssTungan ute

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-01-07 01:33 #28 av: [Jeremina]

#26 Då tar jag Salvia nästa gång då som ju är bra mot PMS Jile Glad

#27 Hihi...Skäms

Anmäl
2010-01-07 15:41 #29 av: JILE

#28 Ja tack goa du....tyckte det var något salvia var bra emot ,som passade mig.Flört

Kram Jile

Anmäl
2010-01-07 16:24 #30 av: [Jeremina]

Jag kan berätta om Salvian "Kryddsalvia"!

Utvärtes är den antiseptisk, alltså bra vid rengöring av sår. Och den dödar svamp. 

Den hämmar nattsvett och är bra när man ska sluta amma och är också galldrivande. Utvärtes kan du använda den till att gurgla munnen och halsen vid inflammationer där. Den ska också vara blodsockersänkande.

**Dock en liten varning:

Ett alltför stort intag av kryddsalvia kan ge förgiftningssymtom för att örten som malörten och renfanan innehåller det giftiga ämnet "Thujon".

Thujon= ett terpentinderivat som är en giftig keton. Brukar förekomma i några växters eteriska oljor.

Det kan vara bra att veta dessa saker då Salvian används ganska flitigt i matlagningen nuförtiden.

Anmäl
2010-02-20 19:33 #31 av: [Jeremina]

Puttar upp!

Anmäl
2010-02-20 19:39 #32 av: Elpida

Vad bra! Tackar Jeremina, har funderat på det där med brännässlor varje vår, men sedan vet jag aldrig riktigt vad jag ska göra med dem. I år ska jag ta mig i kragen!Glad

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2010-02-20 20:10 #33 av: [Jeremina]

#32 Du kommer att få en positiv upplevelse Glad

Anmäl
2010-03-04 10:02 #34 av: [Jeremina]

Jag lyfter fram artikeln då chik skrev en fråga om nässlan i tråden "Försiktighet med örter"

Chik, vet du om du har någon grusbildning så det är därför du får ont om du använder färska blad? Bara en tanke!

Jag kan äta en massa i form av soppa på en gång och mår bara bra!

Anmäl
2010-04-23 00:29 #35 av: [Jeremina]

Jag puttar upp artikeln då det snart är dags att plocka de små finaste brännässlorna när de nu kommer fram på våren. Det vattnas redan i min mun!

Anmäl
2010-04-23 00:37 #36 av: Tuva-Lena

Jättebra att du puttar upp artikeln jerrre! Nu är det dags att planera för sommarens örtliga fröjder! I år skall jag köpa fler örter och sedan skall jag köpa såna där fina krukor som Morgaine har, att sätta dom i! Oj va fint det kommer att bli!

Trivs alla örter i sol..? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-04-23 00:53 #37 av: [Jeremina]

Jag tror inte alla örter vill stå direkt i sol men kan inte säga vilka som inte vill sådär på rak arm Obestämd Vad har Morgaine för krukor? Glad

Anmäl
2010-04-23 02:31 #38 av: Tuva-Lena

Titta på bilderna längre upp.. inlägg #19 var det visst. Så fint det ser ut! Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-04-23 10:18 #39 av: OleaViola

Slänger ut en fråga här om timjan har odlat fram timjan plantor från frö och har fått 5 st fin plantor . Dom växer ju lite långsamt men ser ut att bli fina ..... undrar dock om man ska ha flera plantor i en kruka för vissa örter ska man ju ha det som Basilika exempel någon som vet det här......... Skrattande

Anmäl
2010-04-23 10:28 #40 av: MaMaMade

Jag tror nog att du kan smälla ihop flera i en kruka. Det går ju alltid att dela igen om det blir för trångt.

Den vill inte stå blött men gärna ständig fukt, den får inte torka ut. Timjan är också flerårig o kan övervintras, iaf söderut i vårt land. Själv har jag lyckats övervintra timjan i växthuset i ett par vintrar men den är skrin i början då det mesta fryser ner. Den blir lätt vedartad som äldre o behöver fukt så fort den börjar visa lite grönt. (Den är städsegrön över året vilket gör den lite känsligare för kyla.)

Anmäl
2010-04-23 10:39 #41 av: OleaViola

oh tack för det snabba svaret har, Har försökt att skriva ett inlägg på trädgård för några dagar sen meninte fått något svar än kanske ska vända mig hit i fortsättningen när det gäller frågor om mina örter hahaGlad

Anmäl
2010-04-30 19:31 #42 av: dolfen

Såg att på lördag i 2:an 17:35, går ett program ur en dansk serie som heter "Örter - Naturens eget apotek".

Tyvärr så stod det inte vilken del det var så jag vet inte om det är första eller om det har gått något/några tidigare avsnitt.

 

Om det är samma som jag sett för några år sedan, är det bättre än "Trädgårdsapoteket".

 

Anmäl
2010-05-01 00:48 #43 av: gummimamma

Nässelsoppa nämns flera gånger här, men hur gör man det? Jag har varken smakat eller lagat till det någon gång, men är sugen på att testa. Nässlorna är nog precis lagom att plocka här i Blekinge nu. De största är nog 10-15 cm höga redan!

Anmäl
2010-05-01 00:57 #44 av: MaMaMade

Du tar toppskotten, ev flera bladpar om de är nya o späda. Skölj dem i kallt vatten, det gillar inte kålmaskarna, de flyter upp till ytan. Förväll i ett par min i kokande vatten. Häll av vattnet. (Nässlorna innehåller nitrit precis som spenat så jag brukar inte använda kokvattnet.)Jag finhackar dem o lägger i små, 2 dl burkar o fryser in (det vi inte äter på en gång).  Har hört att man kan äta dem "råa" men jag har inte provat.

Jag kokar en buljong (sparad skinkbuljong + vatten blir bara sååå gott), blandar i nässlor, ca 2 dl förvällda i 5 dl buljong sisådär, späder på rejält med grädde, kokar upp o viola! Örtsalt är gott på om buljongen inte skött om den saken.

Anmäl
2010-05-01 01:02 #45 av: gummimamma

Mmm, låter gott! Känner till ett rätt bra nässelställe som kommer att få besök i morgon!

Anmäl
2010-05-01 01:29 #46 av: MaMaMade

...eller låt dem rinna av ordentligt o blanda ner i äggstanning. Fyll ett pajskal, grädda o ät med gravad/rökt lax, lite rom, rödlök o en klick créme fraîche. Glad

Anmäl
2010-05-02 17:29 #47 av: dolfen

Rynkar på näsan

De plockade, av någon anledning, bort programmet.

 

Anmäl
2010-05-02 23:55 #48 av: gummimamma

Mmmmm! Soppan blev god!!!

Nästa helg blir det paj...

Anmäl
2010-05-05 00:35 #49 av: [Jeremina]

#48 Mmm, va soppan ser god ut! Jag längtar tills våra nässlor kommer här Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.