Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Tävlingar

Vinn en Pilates-DVD!

2009-09-30 02:16 #0 av: Tuva-Lena

Nu drar vi igång hösten på AB med en tävling som är lite klurigare .. Var med du också och vinn en DVD som första pris!

Tävlingen går ut på att jag beskriver ett gammalt hantverksyrke, där jag har utelämnat vissa ord som direkt beskriver det yrke vi letar efter. Läs igenom texten och försök lista ut vilka ord som har utelämnats. Hittar du orden så kommer du också på vilket yrke det handlar om.

Tävlingen pågår fram till fredag den 9 okt kl 00.00. Pm:a svaren till mig, och sedan jag letat fram de rätta svaren drar vi lott om vinnaren. På måndag meddelar jag den lyckliga vinnaren.

Eftersom endast jag vet svaret så kan alla, även medarbetare, vara med i tävlingen. Glad

Det kan tyckas självklart att en ...... är den som hänger upp ... och att därför ......s verktyg är klisterpenslar, skärklossar och sockelskärare. Men så är inte alls fallet. En .......re - ordet kommer av franskans ..pisseri, som betecknar bildvävnad och broderi är nämligen den hantverkare som stoppar, .........., tillverkar dynor och madrasser, ordnar gardinuppsättningar med mera. Därför är verktygen bland annat speciella hammare, tänger, häftpistoler, saxar, knivar och nålverktyg av skilda slag, så kallade t...pisseri eller ......erarverktyg.

Vinn en Pilates DVD!

På 1600-talet började våra förfäder tröttna på att sitta på kuddar och dynor som aldrig låg stilla och som tämligen snabbt plattades till och blev knöliga. Följden blev att man började byta ut de lösa kuddarna mot fasta .......gar. Därmed föddes också en ny hantverkstradition, ........s, som under de närmast följande århundradena skapade boendekomfort för herremän och andra burgna folkgrupper.

Som alltid ökade kravet på lyx. ........smaterial som renhår, ormbunkar, hö och vitmossa byttes ut mot halm och tagel, som i sin tur ersattes av modernare och ännu mjukare material. Under slutet av 1800-talet blommade ..pisserikonsten som aldrig tidigare. Man stoppade och klädde in elegantare ....... så att bara ...benen syntes. Till och med dessa doldes ofta av vackra fransar.

På den tiden var ....... också ett mycket ansett hantverksskrå. Det är det i och för sig fortfarande, även om det i sin traditionella roll endast finns kvar som en rest från en gången tid. Såväl m...stoppning som bland annat tillverkning av madrasser och heltäckningsmattor har ju tagits över av industrin.

Lycka Till!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-09-30 10:40 #1 av: Tiia

oj,skrev det svaret jag trodde här,tar ni bort mitt inlägg sorry

Anmäl
2009-09-30 11:11 #2 av: [Spanaren]

Du har fått ditt pmsvar från mig ... hoppas på god tur med att vinna, gör jag också Flört /kram Spanaren

Anmäl
2009-09-30 11:41 #3 av: Tuva-Lena

Ha ha Tiia så kan det gå, men som tur är så är våra medisar morgonpigga och kan fixa till misstaget! Kyss

Tack Spanaren! Vi får se hur det går.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-09-30 12:17 #4 av: Hoppfull

Kul! Det blir spännande!

Anmäl
2009-09-30 12:27 #5 av: Indiania

Har skickat pm! Kul tävling Glad Kram

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2009-09-30 12:35 #6 av: nillanb

Har skickat pm , tidigare. Glad

Anmäl
2009-09-30 20:12 #7 av: Tuva-Lena

Jag har läst era pm och alla svar är riktiga - då blir det alltså lotten som får avgöra, men vi väntar på de andra också. Va duktiga ni är! Glad Var den för lätt..? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.