Övrigt

Resanterapi

2009-07-07 16:00 #0 av: Hoppfull

Frågor och svar om Resan och Resanterapi

Vad är Resan, vad är Resanterapi?

Resanterapins utgångspunkt är att känslominnen har stor betydelse för både psykisk och fysisk hälsa. Terapeuten hjälper klienten med att hitta undangömda känslominnen, arbeta sig igenom dessa känslor och till sist göra upp med de händelser som har med minnena att göra. Förlåtelse är ett nyckelinslag i processen. Läs mera om bakgrunden till denna terapiform här. Tillbaka till frågorna

(På fackspråk kan Resanterapi beskrivas som en introspektiv och integrativ samtalsterapimetod med inslag av bland annat KBT, NLP och visualisering.)

I vilka situationer kan Resanterapi hjälpa mig?

Resanterapi används både vid ohälsa och för personlig utveckling. Depression, utbrändhet, sorg, rädsla, vrede, och även fysiska besvär som kan härledas till en inre obalans är exempel på ohälsoområden. Inom personlig utveckling kan det till exempel handla om att omvandla negativa mönster eller tankar till positiva krafter. NLP-processerna som ingår i terapeutens verktygslåda kan även användas för att komma åt tvångsbeteenden (till exempel rökavvänjning), fobier, beslutsångest och andra till synes hjälplösa beteenden. Tillbaka till frågorna

Hur fungerar Resanmetoden - hur går det till?

Metoden, som bygger på sambandet mellan instängda känslor och ohälsa, handlar om att låta hjärnan vila en stund och fokusera på känslorna. Som klient sitter du ner och blundar. Terapeuten lotsar dig inåt till känslor och till minnen som hör ihop med känslorna. Med en välutvecklad metodik tar du hand om det som kommer upp, reder ut, löser upp, får insikt och samtalar, för att till sist kunna förlåta.

 

Terapeuten lotsar dig hela tiden och du står själv för alla insikter, samtal och handlingar. En seriös terapeut lägger aldrig lösningar eller påståenden i din mun utan du gör jobbet själv, vilket har en stor läkekraft i sig. Tillbaka till frågorna

Materialet är hämtat från resanterapeut där man även kan läsa mera, hitta terapeuter med mera.

Anmäl
2009-07-08 01:41 #1 av: Soffe

Tack för artikeln Hoppis :-)

Anmäl
2009-07-08 01:47 #2 av: Branneli

Min kompis utbildar sig i "resans" värld. Jag var försökskanin...men en bångstyrig sådan !! Min kompis var rena skolexemplaret!!

Boken läste jag för ett par år sedan.

Anmäl
2009-07-08 11:08 #3 av: Hoppfull

#1 Kul att du tyckte om den!

#2 Ja jag med läste boken, för si så där 7-8 år sedan och har gått ett par omgångar hos resanterapeut. Men jag gör resan allra bästa själv i lugn och ro hemma. Har använt mig av processen många gånger själv för att komma vidare i jobbiga situationer. Det fungerar verkligen superbra!

Anmäl
2009-07-08 13:26 #4 av: Qamilla

Själva processen finns även på CD om man vill prova själv hemma. Har gjort den massor med gånger och tycker den fungerar bra.

Anmäl
2009-07-08 13:35 #5 av: mayolica

Bra arikel Glad

Jag tycker att resan terapin verkar vara bra,skulle gärna vilja prova den hos en resanterapeut. Tyvärr så finns det ingen sådan terapeut här,eftersom jag inte har bil så är jag beroende av avstånd och bra förbindelser.

Har försökt göra resan själv efter instruktioner i boken.Det blir ju inte alls samma sak,men jag kände ändå att det gav possitiv effekt.

 

~ mayolica ~

Anmäl
2009-07-08 13:40 #6 av: Hoppfull

Vart bor du egentligen mayolica eftersom det inte finns några duktiga terapeuter alls i dina trakter?

Anmäl
2009-07-08 13:55 #7 av: mayolica

#6 Jag bor i Lysekil.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-07-08 14:17 #8 av: Hoppfull

Aha! Ja det är ju onekligen lite off! Är det svårt att ta sig till Uddevalla eller så?

Jag får oxå åka långt för behandlingar, i helgen var jag ju i Karlstad, 43 mil enkel väg... så det var en bit att ta sig.

Anmäl
2009-07-08 15:27 #9 av: mayolica

Ja till Uddevalla finns det bra förbindelser, om det skulle finnas någon bra terapeut där vore det perfekt.

Göteorg finns oxå bra förbindelser till men det är för stor stad,är rädd för att åka spårvagnarna och går vilse där. Förra gången jag var där höll jag på att missa sista bussen hem för att jag gick fel,taxi har jag inte råd med.

Jag skulle kunna gå till någon i Karlstad,om jag kombinerar det med att hälsa på min son som bor där. Men jag kan ju inte åka fram och tillbaka,om man måste gå flera gånger med någon veckas mellanrum.

 

~ mayolica ~

Anmäl
2009-07-08 15:49 #10 av: Hoppfull

Ja Gårdbäckarna finns ju i Karlstad, till dem går man inte en gång i veckan, behandlingen är alldeles för krävande. För min del är det kanske en gång varannan månad som är max. Behandlingen hos dem är ganska dyr men å andra sidan kanske dubbelt så effektiv som behandlingar hos andra terapeuter. Nu vet inte jag om just deras behandlingar passar dig förstås. I Karlstad finns dock gott om annat tror jag, bland annat naturläkare som jobbar med örtterapier mm. Så reser du dit kan du ju skaffa dig lite kontakter där som är bra.

Resanterapi verkar knepigt i Uddevalla men i Göteborg finns, fast det var ju inte så bra förstås om det är en knepig stad för dig.

Du får googla på Uddevalla och terapeuter och se vad du får upp.

Anmäl
2009-07-08 16:42 #11 av: mayolica

Jag tycker offta att det är svårt att hitta just dom terapierna som jag vill prova på nära håll,men det blir väll så när man bor så avsides. Ska försöka kolla lite mer på det till hösten.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-07-08 16:48 #12 av: Hoppfull

Ja det är nog bara om man bor i de riktigt stora städerna man hittar rejält utbud. Det är likadant här där jag bor, men sedan har det oxå visat sig att det finns många duktiga terapeuter ute i stugorna som man aldrig hör talas om, de får man bara nys om genom andra terapeuter.

Såg att det fanns en alternativterapeut av något slag i Lysekil, är det någon du testat?

Anmäl
2009-07-08 17:51 #13 av: korseett

bra artikel och intressant terapi

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.