Annons:
Etiketternäringartikel
Läst 7918 ggr
Naturligtvis11
2009-03-23 16:38

Näringen och maten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det sker ständigt tiotusentals biokemiska processer i cellerna och varje näringsämne har sina speciella funktioner i kroppen. Dessa funktioner är samtidigt beroende av andra näringsämnen för att fungera. Till exempel ingår magnesium i ca 300 olika enzymer och zink ingår i åtminstone 200 olika enzymer.

Men för att dessa enzymer ska kunna bildas och fungera krävs det dessutom samtidigt närvaro av alla andra näringsämnen. Det finns tusentals samband mellan olika näringsämnen och det räcker med att man får brist på ett enda näringsämne för att man ska drabbas av en mängd olika obalanser. Detta är anledningen till att i stort sett alla människor mår bättre av tillskott av multivitaminer, multimineraler och andra kosttillskott.

 Sammanfattningsvis finns det sex huvudorsaker till varför vi behöver inta näringstillskott för ett friskare liv:

  • Marken och maten innehåller för det mesta mindre näring och mera gifter och tillsatser än för 50 år sedan. (Kemiska bekämpningsmedel påverkar näringsvärdet hos det vi odlar. Konstgödsel tillför några få mineraler men minskar mängden spårämnen och C-vitamin. Genmanipulation minskar mängden av näringsämnen och fytokemikalier, och rubbar den naturliga näringsbalansen. Exponering för värme, ljus, vatten och diverse kemikalier under hanteringen och raffineringen försämrar kvaliteten. Plockning av omogna frukter och grönsaker samt långa lagringstider försämrar näringsvärdet.)
  • Vi äter för dålig mat och väljer fel mat. De allra flesta får i sig för många kalorier och för lite näring.
  • Alla utsätts vi för  ett ökande antal metaller, rök, plasttoxiner och andra miljögifter. Näringsämnen används i kroppen för att skydda oss från miljögifter samt för avgiftning av samlade miljögifter.
  • Allt fler människor intar läkemedel under långa perioder. Kroppen behöver använda vitaminer och mineraler för att omsätta läkemedel samt minska läkemedelsbiverkningar.
  • Många kvinnor i fertil ålder använder p-piller. P-piller ökar utsöndringen av bl.a. folsyra och zink.
  • Intag av kosttillskott förebygger sjukdomar, ger bättre livskvalitet och minskar belastningen på sjukvården.

Vissa livsmedel dränerar kroppen på näring.

Kroppen blir bestulen på näring genom att vi konsumerar stora mängder av vissa livsmedel som inte tillför någon näring, men som dränerar kroppen på näring.

Ett exempel är kaffe som bl.a. är syrabildande och urindrivande. Detta medför att man förlorar mineraler via urinen. Kaffe bidrar även till att huden åldras i förtid m.m.

Kolsyrad läsk innehåller mycket fosfor och fosfor eliminerar lika mycket magnesium som man tillför fosfor, vilket leder till magnesiumbrist och försurning. För att upprätthålla pH-värdet och motverka försurningen tas kalcium ur skelettet. Kalcium kan delvis kompensera för magnesium vad gäller pH-värdet, men inte för alla andra funktioner som magnesium har i kroppen. På kort sikt medför detta magnesiumbrist och på lång sikt benskörhet. Magnesium ingår bl.a. i flera hundra olika enzymer, vilket medför att magnesiumbrist kan ge många symtom.

Socker förbrukar mineraler och B-vitaminer.

Rökning eliminerar zink, betakaroten, vitamin B6, vitamin B12, folsyra, E-vitamin och C-vitamin. Rökare behöver minst tre gånger så mycket C-vitamin som icke rökare.

Kaffe, socker, alkohol, överskott på mättat fett och på rött kött ökar mängden insulin. Detta leder på sikt till bl.a. förhöjt kolesterol, högt blodtryck, ökade fettdepåer, mineralförluster, benskörhet, hypoglykemi och åldersdiabetes. Även mängden prostaglandin E2, som stimulerar inflammationer, reumatiska sjukdomar och olika autoimmuna sjukdomar ökar.

Det absolut bästa sättet att rätta till dessa obalanser är att äta mer näringsrik föda och minska på de livsmedel som stjäl näring, samt komplettera med kosttillskott.

Vi vet nu att bra näring kan påverka hälsan på minst åtta sätt. Den kan:

  • Öka vårt fysiska och psykiska välbefinnande.
  • Ge oss energi.
  • Förse kroppen med viktiga byggstenar. (Utan tillräckliga mängder näringsämnen har kroppen ingen grund för att självläka eller få varaktig effekt av andra behandlingsmetoder.)
  • Förebygga sjukdomar.
  • Skydda oss mot farliga miljögifter.
  • Påskynda kroppens läkning och återhämtning från sjukdomstillstånd.
  • Reglera grundläggande cellulära, hormonella och biokemiska processer.
  • Optimera vår genetiska potential.

Kost och näringstillskott är alltså viktiga verktyg för att uppnå bra hälsa!

Inget näringstillskott kan ersätta en väl sammansatt kost, men enbart en bra kost räcker inte alltid. Näringstillskott är ett bra tillskott till en väl sammansatt vitalkost.

Delar av texten är hämtad ur Näringsmedicinska uppslagsboken av Peter Wilhelmsson.

Annons:
korseett
2009-03-23 16:45
#1

Bra artikel

april4
2009-03-23 18:22
#2

Det var en lång artikel, tyvärr så räcker inte min koncentration att läsa allt på en gång. Får väl läsa den i mindre bitar då och då.

Hoppfull
2009-03-23 19:05
#3

Kanonbra artikel! Så känner man ju att sjukvården inte har full koll på detta eller stämmer inte det?

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

mayolica
2009-03-23 21:24
#4

Det var en bra och intressant artikel . Jag har inga problem med att läsa artikeln eftersom den är uppdelad i stycken med mellanrum.Glad

Jag håller med om att det fattas väldigt mycket om sånt i sjukvården

~ mayolica ~

Naturligtvis11
2009-03-24 21:49
#5

#3 Nej, enligt min erfarenhet så anser man inte inom sjukvården (generellt sett) att näringsintaget spelar någon större roll för att undvika symtom och sjukdomar, tyvärr…

#4 Skönt att du tyckte artikeln gick bra att läsa för att den är lite uppdelad. Den råkade bli lite lång… Skäms 

Att jag har skrivit tre väldigt lika artiklar om näring nu beror på att jag verkligen vill lyfta fram hur stor roll näringen har och svårigheterna med att tillgodose våra behov endast genom kosten, som många kanske inte tänker på. Jag vet hur mycket ett fullgott näringsintag kan hjälpa, så därför kan jag inte va tyst.Flört

I följande artiklar ska jag gå in mer specifikt på t.ex. enskilda näringsämnen, så berätta gärna om det är något speciellt ni vill läsa om.

Hoppfull
2009-03-25 09:08
#6

#5 Jag tycker att det är jättebra att du skrivit dessa artiklar! Många människor har en sådan konstig och skev bild på just näring kopplat till hälsa! Som att i kroppen kan vi stoppa vilken skit som helst och den ska bara fungera.

Jag brukar dra en parallell till bilar, vi skulle aldrig köra våra bilar på gammal spillolja, nej det ska helst vara en schysst olja men kroppen den ska gå på vad som helst.

Sjukvården har inte heller tankar kring att kosten kan vara avgörande vid tillfrisknandet från sjukdomar (som att fixa kroppens ph-värde t.ex. och fullkomligen dränka den i kraftfull bra näring för snabbare återhämtning!). För mig är det en extremt nonchalant hållning där man sätter hela sin tilltro till kemikalier och nästan vägrar befatta sig med andra tankegångar.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
[asamaria]
2009-03-25 09:32
#7

#6 Håller med. Tänk då på vilken mat vi stoppar i våra djur!! All denna tillverkad mat och ve och fasa för torrfoder och pellets till våra husdjur och ensilage och pellets till hästar och kor m.fl. Hur svårt kan det vara att förstå att de ska äta naturlig mat. Hurven!

Men det är klart om man inte förstår vikten av god kost åt sig själv. Hur ska man då förstå det när det gäller sina djur?

Hoppfull
2009-03-25 09:36
#8

#7 Och barn… ryyysss, när jag ser vad barn äter… huvvaligen stackars kroppar säger jag!! (och då är jag ändå ingen extrem människa själv!)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

[asamaria]
2009-03-25 10:00
#9

#8 Jo det är tyvärr sant. Ser ibland barn som får godis mitt i veckan. Sånt är jag stenhård på. Endast lördagar och kalas. Inte fika varenda utan då och då. Nästan aldrig läsk. Hemlagad mat varje dag. Minst en frukt varje dag. En del äter nog alltför ofta snabbmat. Mina barn vet inte ens vad McDonalds ärGlad En av dem gillar inte ens hamburgare och eftersom vi har både mjölk och glutenallergier här så äter vi aldrig pizza heller, så det tycker de inte heller om. Får knappt i dem pannkakor. De föredrar soppan. Köper ekologisk mat så mycket det går för deras skull framför allt. De får kosttillskott också. Slarvade med vitaminer förra året . Den stora var aldrig sjuk innan, men fick diverse åkommor förra året så det gör jag aldrig om.

Hoppfull
2009-03-25 10:08
#10

#9 Ja jag är nog inte alls i din liga :)

Jag nöjer mig med godis och läsk på helgen, hemlagad mat på råvaror. Fikar gör vi ibland på helgen, Men visst äter de McDonalds emellanåt :) Mina söner är 17&19 och pluggar ca 100m från McDo i stan. När barnen är små är det ju lätt att hålla koll, men sen gör de som de vill.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

[asamaria]
2009-03-25 10:24
#11

#10 Jo det är klart att det blir så när de blir större. När de är små så lägger de grunden för sin egen framtid så det är det jag försöker göra så att de har en bra bas. Sedan tar ju deras liv den väg de själva valt utan att jag kan påverka den så mycket. Det får framtiden utvisa. Men har en känsla av att de kommer att rådfråga mig om saker och ting eftersom jag ständigt väcker deras medvetande om saker och ting. Det är alltför många barn som bara lallar omkring. Jag vill inte att mina barn ska vara så. Jag vill att mina barn ska ha modet att gå sin egen väg precis som jag har gjort fast med betydligt bättre guidning än vad jag fick.

Hoppfull
2009-03-25 10:32
#12

Precis! Jag tror oxå att det är superviktigt att de får en bra bas från de är riktigt små.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Hoppfull
2009-06-10 15:22
#13

Är det jag som missat de följande artiklarna? I så fall kan väl någon som vet vad de heter putta upp dem?

Jag har även en fråga till dig Naturligtvis11.

Det står i artikeln att överskott på mättat fett och rött kött ökar mängden insulin i kroppen, stämmer det och var kommer den informationen ifrån i så fall? Jag trodde att det var tvärtom, kött och mättat fett sänker blodsockret och därmed insulinpåslaget… Det är ju därför som så många med diabetes blir bättre såtillvida att de kan sluta ta insulin alt. minska mängden när de går över till LOWCARB eftersom det är kolhydraterna som höjder blodsockret. Kan inte du beskriva din syn på detta för som lekman är det ganska förvirrande med all denna motstridiga information.

När jag åt Lowcarb blev jag jättedålig vilket jag idag tror beror på mitt för låga blodsocker redan innan, jag behöver lite kolhydrater för att hålla det jämt och tillräckligt högt. Men med den kosten sjönk det så att jag blev helt utslagen. Så jag blir förvirrad när sådan mat sägs ska höja BS.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
MaMaMade
2009-06-10 23:01
#14

Jag är också nyfiken på svaret på Hoppis fråga. Jag har aldrig mått så bra som när jag åt LCHF, visserligen inte under alltför lång tid men det är ju många som ätit så i många år o mår förträffligt.

Upp till toppen
Annons: