Örtkosmetika

Har du skruttiga naglar?

2009-03-16 10:59 #0 av: Hoppfull

Här kommer då en sammanställning av en lång rad goda råd från medlemmar här på sajten. Jag vill göra alla uppmärksamma på att detta är medlemmarnas egna privata tips och erfarenheter och ersätter inte någon nagelteknolog eller läkare angående sköra naglar.

 • B-vitaminer och kalcium bidrar till god nagelkvalitet. Skönhetstipsen i veckopressen brukar rekommendera öljästtabletter som kosttillskott för att man ska få fina naglar, men både b-vitamin och kalcium är lätt att få i sig genom att äta en allsidig kost. Naglarna påverkas även av faktorer som stress och rökning. Ett hälsosamt leverne ger alltså goda effekter även på nagelkvalitén. En del personer har dock sköra naglar trots att de lever ett hälsosamt liv. Då finns det stärkande lack att köpa som man kan pensla på.
 • Jag brukar måla ett lager genomskinligt nagellack på som skyddar och ser fräscht ut.
 • E-vitamin ska också vara bra för naglarna.
 • Jag tror det ska funka med nån handkräm med E-vitamin och att man pluttar dit lite extra på nagelbanden. För längesen hade jag en nagellacksborttagning som de hade tillsatt E-vitamin i....alltså måste det ju vara bra på nåt sätt för naglarna.
 • Jodå, E-vitamin är ju bra för huden, och allt som är bra för huden är också perfekt för hår och naglar - samma beståndsdelar om man säger. Jag köpte nåt som heter Silica Plus som kosttillskott, vilket skulle vara bra för naglar/hud och hår. Silica innehåller kisel så det är väl själva byggstenen det i dessa organ, eller vad man skall kalla det.
 • Sen är vitamin B12 nödvändigt för blodet, inte bara nödvändigt utan livsviktigt. Kommer ihåg från nån av kurserna att B12 brist orsakar "perniciös anemi" - alltså någon form av blodbrist. B12 brist kan leda till döden i riktigt svåra fall, och man märker det, i ett första stadium, att magen inte fungerar utan så fort man ätit så får man springa på toa. Kroppen kan inte behålla maten, vilket gör att man blir väldigt orkeslös och trött. Det kan också orsakas av att tarmen saknar förmågan att ta upp B12, och det är då som man blir tvungen att äta B12 resten av livet.
 • B12 brist kan bero på att tarmen inte kunde suga upp näring, man kan få bristen pga att man ätit lite och näringsfattigt under lång tid. Och är det riktigt illa så tar inte kroppen upp B12 i pillerform heller utan det måste injiceras. Men det kan betraktas som extremfall.
 • Ett litet tips om man har skräpnaglar! Förutom intag av mineraler och vitaminer, så kan nageln bli uttorkad! Då spelar det ingen roll hur mycket vitaminer man tar. När man använder tvål... diskmedel och andra rengöringsmedel som är fettlösligt försvinner det naturliga fettet i nageln och då blir de sköra och spröda och i allmänt dåligt skick.
 • Något som man oftast har hemma är olivolja som är en billig dunderkur. Efter man varit och blaskat i vatten...smörj in naglar samt nagelband (helst hela händerna)med olja och massera in den... ju längre man masserar= bättre resultat. Naglar har som huden porer (vilket man ofta inte tänker på) så att kombinera olja och värme är det ultimata. Gör detta till en vana några veckor så kan man riktigt se resultat när nageln växer ut för då blir det som en liten kulle där den friskare nagelnkommer fram från nagelbandet. Torka bortöverflödig olja med papper eller handduk. Tvätta inte av med tvål eller dyl för då är det liksom ogjort arbete!
 • En lite kul sak med naglar är att man kan se hur man har mått tidigare. Har man inte mått så bra, så blir det en vågrät fördjupning i nagel. Har man mått mycket dåligt i perioder blir nageln "vågig" när den växer ut.
 • OBS! Klipp/fila ALDRIG ned sidorna på nageln! Då blir de "fransiga". Sen det bästa då som inte jag gillar. Använd diskhandskar. Olivolja är bra till mycket *s* För hud och tarmar, ta en shot på morgonen. Låter äckligt, jag vet men det gör en stor skillnad.
 • Kisel o Selen, får du i dig tillräckligt ? Solrosfrön o div, nötter lär vara bra,(lite samma som du får E-vitamin).
 • Nagelforum
 • Weleda har något som heter kvällskalk. Jag har själv fått det utskrivet på recept av en antroposofisk läkare.

Jag har enbart sammanställt och tagit bort alltför privata delar i inläggen. Jag hoppas att alla som skrivit har överseende med detta och själva rättar till de eventuella fel som uppstått.

Anmäl
2009-03-16 11:16 #1 av: korseett

Kanonbra att du har sammanställt alla råden i en artikel. suveränt!

Anmäl
2009-03-16 11:32 #2 av: Hoppfull

Skrattande tack karin! Alla hade massor av kunskap och tips så det passade himlans fint att sammanställa dem så att alla kan ta del av dem!

Anmäl
2009-03-18 11:17 #3 av: Hoppfull

Jag funderade kring detta med hur man behandlar sina naglar för att de ska bli "friska". Och naglarna har ju tydligen porer precis som huden, men råden vid spröda naglar är då att man ska lacka dem för att skydda dem (enligt exempelvis länken ovan). Min spontana tanke blir då att man ju stänger porerna... så hur bra är nagellack egentligen? Och finns det olika sorter som är olika bra? Någon som vet något om detta?

Anmäl
2009-03-18 11:51 #4 av: korseett

det är dött materialet och inget levande men det andas ju ändå till huden under. mandelolja till naglarna för att limma ihop tycker jag är bättre

Anmäl
2009-03-18 12:05 #5 av: Hoppfull

Aha, så det är andningen till huden under nageln man stänger då?

Så mandelolja limmar ihop risiga naglar? Det låter ju super!

Anmäl
2009-03-18 12:58 #6 av: april4

Mina naglar brukar klyva sig så fort jag inte har målat dom med nagellack.

Anmäl
2009-03-18 13:42 #7 av: Hoppfull

Låter de bli att klyva sig om du målar dem? (det gör inte mina nämligen)

Anmäl
2009-03-18 17:14 #8 av: april4

Ja, då klyver dom inte sig. Nagellacket blir som ett slags förstärkare.

Anmäl
2009-03-18 17:20 #9 av: Hoppfull

Aha, vad bra att det funkar för dig.

Anmäl
2009-09-14 16:14 #10 av: Soffe

Den här artikeln tycker jag är intressant :-) Tack för bra info!

Anmäl
2010-01-21 18:31 #11 av: Clary

Puttar upp denna artikel om naglar

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-01-21 18:34 #12 av: [Spanaren]

Bra tips med olivoljan Flört och tack för puttningen Clary Skrattande

/kram Spanaren

Anmäl
2010-01-21 19:18 #13 av: [GunillaR]

Ja denna var ju bra - precis det jag sökte juuueee!

Glad

Anmäl
2010-01-21 19:22 #14 av: Clary

#13 Vad bra Flört många bra tips finns det.

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-01-21 19:37 #15 av: [GunillaR]

Helt uppenbart är det något som jag saknar numera. Har inte haft dessa problem tidigare.

Jag vet att nagellack kan förstärka, men så fort det  går av så blir det ju fult. Finns inget värre än avflagnat nagellack! Därför målar jag aldrig naglarna numera.

jag smörjer alltid händerna så fort jag tvättat dem eller diskat/städat.

Så jag tror att det finns en brist helt enkelt som gör naglarna hårda.

Jag får studera vidare............

 

Anmäl
2010-02-13 11:07 #16 av: Clary

MaMa här finns det många tips för fina naglar Glad

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-02-13 11:41 #17 av: SaJo123

Nagellack kanske skyddar om man tvättar händerna mycket. Det torkar ju ut naglarna... Jag är känslig för diskmedel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.