Näring

Behövs kosttillskott?

2009-03-08 21:01 #0 av: Naturligtvis11

Det finns många faktorer som påverkar hur vi mår. Dit hör gener, kostvanor, arbete, stress, relationer, luft och vatten, livsfilosofi o.s.v. Det mentala påverkar konstant det fysiska och vice versa.

 

När det gäller kosten behöver man en väl sammansatt och varierad kost av bra kvalitet för att må bra. Maten bör vara i rätt mängd i förhållande till bl.a. individens ämnesomsättning och fysiska aktivitet. I vårt land idag har många ett smygande näringsbristtillstånd, som yttrar sig t.ex. genom koncentrationssvårigheter, trötthet och infektionskänslighet. Näringsbrister förekommer ofta även hos individer med högt kaloriintag, man äter alltså en för näringsfattig kost.

Den perfekta maten fanns en gång runt omkring oss i en ren miljö utan kemiskt framställda gifter och annan negativ påverkan. Grönsaker, rotfrukter, frukter och bär var mättade med näringsämnen efter en mycket långsammare tillväxt mot vad vi är vana vid idag. Tvivelaktiga jordbruksmetoder har förändrat näringsvärdena i marken till det sämre, vilket även påverkar näringsvärdena i livsmedlen. Tillsammans med försämrade kostvanor, stress och övriga faktorer har detta lett till att nuvarande generationer har ett mycket större behov av näringsrik mat och kosttillskott än tidigare generationer.

I början av 1900-talet kände man till att vissa sjukdomar förorsakades av brister på vissa näringsämnen. T.ex. Skörbjugg - vitamin C, Beriberi - tiamin. Dessa bristsjukdomar kunde botas genom att patienterna fick tillskott av den vitamin de saknade. De doser som behövdes för att förebygga dessa sjukdomar ansågs vara nödvändiga, men man kände inte till att vitaminerna också hade många andra funktioner i kroppen, eller hur de samverkade med andra näringsämnen.

 

Ett fullvärdigt näringsintag varje dag är grunden till hälsa.

 

Det kan idag alltså vara svårt att få i sig tillräckligt med näring via kosten. Detta leder till brister på näringsämnen och nedsatt hälsa. Det kan ta mycket lång tid innan näringsbrister visar sig. Det vi äter i 20-års åldern kan få konsekvenser för hälsan i 40- och 50-års åldern. Först utvecklas olika symtom och sedan sjukdomar. För att förhindra och vända dessa negativa processer kan man behöva extra tillskott av olika näringsämnen, d.v.s. kosttillskott. Med kosttillskott menas tillförsel av ämnen som normalt ska finnas i vår kost. Det kan vara mineraler, vitaminer, fettsyror, kolhydrater, aminosyror, fibrer, enzymer och mycket annat.

Men grunden till all naturmedicinsk behandling bör utgöras av en så sund och hälsosam kosthållning som möjligt. En balanserad och hälsosam kost gör att vitamin/mineralterapin lyckas mycket bättre. Har man dåliga kostvanor och endast försöker förbättra den dåliga kosten med intag av näringstillskott, kommer man inte att lyckas i längden. Man behöver "koppla" vitaminerna och mineralämnena till en struktur byggd av fullvärdigt protein, nyttiga fetter och naturliga kolhydrater. Så vill man förbättra sitt hälsotillstånd med näringsterapi så bör man göra det i samband med en målmedveten förbättrad kosthållning.

Näringsforskare har under de senaste 10 åren hittat komponenter i kosten som på ett avgörande sätt kan bidra till att förebygga svåra sjukdomar som reumatism, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Exempel på dessa ämnen är antioxidanter, isoflavoner, proantocyanidiner och polyfenoler.
Goda kostvanor är ett kraftfullt vapen mot ohälsa.

 

Detta är en liten "introduktion" till kommande artiklar om kost och näringsterapi. Nästa artikel tar bl.a. upp problemen med de officiella näringsrekommendationerna och olika "näringstjuvar".

Anmäl
2009-03-08 21:57 #1 av: april4

Mycket intressant artikel och ser framemot nästa.

Anmäl
2009-03-09 00:50 #2 av: Tuva-Lena

Tack Naturligvis, en väldigt intressant inledning så jag ser fram emot fortsättningen! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-09 09:07 #3 av: korseett

intressant ämne och bra artikel

Anmäl
2009-03-09 10:47 #4 av: Naturligtvis11

Vad glad jag blir, tack! Glad

Anmäl
2009-03-09 11:52 #5 av: Clary

Mycket bra artikel, ser fram emot fortsättningen Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-03-09 12:26 #6 av: chik

Bra artikel..

Men kosttillskott är det kemiskapreparat vi pratar om..

Det var ju en kemist på Tv som sa att d-vitaminen som är tillsat i lättmjölk, kan inte kroppen ta upp.

I dag så är det ju tydligen inte bara att äta. Man måste vara utbildad kemist, också-skoja--

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2009-03-09 13:23 #7 av: Naturligtvis11

#6 Ett bra kosttillskott är inte syntetiskt framställt (men det finns många sådana) utan organiskt, alltså tillverkat av exempelvis ämnen som finns i växter. Syntetiska tillskott är ofta svåra att tillgodogöra sig och kan ibland till och med belasta kroppen mer än de gör nytta. Jag håller med om att det kan vara jättesvårt att veta vad man kan behöva och hur man ska hitta rätt alternativ. Tror nog det får bli en liten artikel om olika former av tillskott också framöver... kanske som en liten vägledning. Glad

Anmäl
2009-03-09 13:34 #8 av: Clary

#7 Vägledning låter bra, jag tror vi är många som behöver det för att hitta rätt i djungeln Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2009-03-09 19:18 #9 av: mayolica

Jätteintressant ämne.

Glad

~ mayolica ~

Anmäl
2009-03-10 20:34 #10 av: diaz55

Bra artikel och ett mycket intressant ämne!

Tack naturligtvis, ser fram emot fortsättningen./lena

Anmäl
2009-03-10 21:36 #11 av: Naturligtvis11

Roligt att ni tycker det är intressant! Glad
Snart kommer mer... Flört

Anmäl
2009-03-11 00:19 #12 av: emiya

Detta var verkligen intressant och informativt! Ser också fram emot vägledning i djungeln! Bra intiativ, Narturligtvis!

Anmäl
2009-03-11 00:48 #13 av: Tuva-Lena

Jag brukar inte använda kosttillskott, men nu när man börjar förstå att maten inte håller måttet längre näringsmässigt, så är det kanske dags att tänka om? Får väl se vad du kommer fram till Naturligtvis.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-03-11 09:32 #14 av: Hoppfull

Jippi, det här som jag har tjatat om så länge! Kanonbra artikel!

Personligen tror jag att alla behöver kosttillskott, kanske inte hela tiden och jämt men bitvis eftersom maten är så fattig på näring. Jag tror även att detta är en av orsakerna till den ökande övervikten i samhället. Människors kroppar känner att de inte får den näring de behöver och ger hungerskänslor och så tvingas människor äta fler kalorier än de behöver för att få tillräckligt med näringsämnen. En ganska enkel logik om man förstår hur lågt näringsinnehåll maten dystert nog har.

Anmäl
2009-03-11 12:39 #15 av: mayolica

Jag använder ett kosttillskott som jag blivit rekommenderad av en naturläkare,har använt det i ganska många år nu och märker verkligen skilnad.

Jag vet endel om kosttillskott ,men är väldigt intresserad av att få lära mej mer,så jag ser verkligen fram emot fortsättningen. Det kommer oxå så mycket nytt hela tiden som sägs vara bra för ditt o datt, så det är väldigt lätt att bli förvirrad i jungeln.

Glad

 

~ mayolica ~

Anmäl
2009-09-29 15:38 #16 av: Hoppfull

Puttar upp den här intressant artikeln. Glad

Anmäl
2009-09-29 16:59 #17 av: Tiia

Jag blir faktiskt lite förvirrad av alla olika kosttillskott.Den ene äter det och den andre det andra.

Vägledning skulle vara bra

Anmäl
2009-09-29 17:04 #18 av: Hoppfull

Ja egentligen ska man nog gå till en naturläkare, örtspecialist eller liknande för att få en riktig rekommendation. För precis som dieter finns det ju en uppsjö kosttillskott som alla påstår sig vara det rätta och det bästa!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.