Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Näring

Fetter - näringslära

2008-12-02 17:10 #0 av: korseett

Det finns flera olika typer av fett och här kommer en sammanfattning av dom.

avocado.jpg

Fetternas tre huvudgrupper

Fetter kan biokemiskt indelas i tre huvudgrupper: triglycerider, fosfolipider och steroler.

Vad är triglycerider?

En triglycerid består av en glycerolmolekyl och tre fettsyror. Glycerolet kan liknas vid triglyceridens skelett och har närmast formen av ett E, med en fettsyra fogad till vart och ett av de tre benen. Fettsyrorna kan vara av olika längd och struktur.

Triglycerider är en lagringsform för fett och utgör största delen av det fett som finns i bland annat flytande växtoljor, fasta växtfetter, det synliga fettet i kött, människans fettdepåer och så vidare.

Fosfolipider

Fosfolipider liknar triglycerider, med den skillnaden att en av fettsyrorna ersatts med en fosfatgrupp och en bas. Det ger molekylen några speciella egenskaper.

Fosfolipider är viktiga för alla cellfunktioner på grund av att membranen som omger alla celler till största delen består av just fosfolipider. Därför förekommer fosfolipider rikligt i de flesta livsmedel och finns i t ex kött och ägg.

Steroler

Steroler är en grupp vaxliknande fetter som - förutom det välkända kolesterolet - även omfattar vissa hormoner och förstadier till D-vitamin.

Kolesterol finns i synnerhet i animalisk kost såsom kött, mjölk, ägg och smör.

Vad är en fettsyra?

Fettsyror är långa kedjor av kolatomer med en syragrupp i ena ändan. De består av ett varierande antal kolatomer (vanligtvis ett jämnt antal), och kan dessutom ha en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna.

Vad är en mättad fettsyra?

En mättad fettsyra (SFA, saturated fatty acid) är en fettsyra som helt saknar dubbelbindningar mellan kolatomerna. Ju fler mättade fettsyror det finns i ett fett, desto fastare konsistens har det.

Mättade fettsyror finns främst i animaliskt fett, som även omfattar mjölkfetter (smör, ost, m.m.)

Vad är en omättad fettsyra?

Omättade fettsyror innehåller en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna. Enkelomättade fettsyror (MUFA eller monounsaturated fatty acids) innehåller endast en dubbelbindning och fleromättade fettsyror (PUFA eller polyunsaturated fatty acids) innehåller två eller flera dubbelbindningar.

Ju flera dubbelbindningar fettet innehåller, desto mera lättflytande är det.

Omättade fettsyror kan indelas i olika familjer beroende på var den sista dubbelbindningen i molekylen är placerad. Det är främst tre fettsyrafamiljer som är av intresse - nämligen omega-9-fettsyror, omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror (se även tabell 1 längre ner på sidan).

De speciella namnen är ett uttryck för systematisk kemisk namngivning som anger hur molekylen är uppbyggd.

Vad är omega-3-fettsyror och var finns de?

Om den sista dubbelbindningen i en fettsyra sitter vid den tredje sista kolatomen i kedjan, kallas fettsyran för en omega-3-fettsyra (w3-fettsyra eller (n-3)-fettsyra).

Det är i synnerhet tre omega-3 fettsyror som är av betydelse: alfa-linolensyra, EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra).

Alfa-linolensyra finns bland annat i raps- och sojaolja. EPA och DHA finns företrädesvis i fet fisk, som lax, öring, makrill och sill, samt i fiskleverolja.

Vad är omega-6-fettsyror och var finns de?

Om den sista dubbelbindningen i en fettsyra sitter vid den sjätte sista kolatomen i kedjan, kallas fettsyran för en omega-6-fettsyra (w6-fettsyra eller (n-6)-fettsyra).

Av omega-6-fettsyrorna är i synnerhet två betydelsefulla, nämligen linolsyra som till exempel finns i växtoljor och arakidonsyra som främst finns i kött.

Vad är omega-9-fettsyror och var finns de?

Oljesyra är en enkelomättad omega-9-fettsyra som finns speciellt i oliv- och rapsolja.

Vad är essentiella fettsyror?

Essentiella fettsyror är fettsyror som människan måste få genom kosten på samma sätt som vitaminer, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa byggstenar.

Det finns två essentiella fettsyror, alfa-linolensyra och linolsyra. Utifrån dessa har människokroppen förmågan att tillverka alla fettsyror som har en längre kedja av kolatomer och flera dubbelbindningar.

Vad är transfettsyror?

Transfettsyror kan till exempel bildas vid härdning av oljor. Vid härdningen görs oljan fastare genom att man ersätter dubbelbindningarna i omättade fettsyror med enkelbindningar.

Under processen kan några av fettsyrorna "gå av" vid en dubbelbindning och får därmed en annan kemisk struktur. Tidigare fanns det trans-fettsyror i de flesta margariner på grund av att härdat fett ingick i margarinblandningen. Idag är dock de flesta margariner fria från trans-fettsyror.

 

texten är hämtad från www.netdoktor.se

Anmäl
2008-12-02 18:56 #1 av: korseett

Fett är superviktigt för organismen människan, glöm inte att äta!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.