Örtkosmetika

Makeup - borstar och penslar

2008-11-21 21:44 #0 av: korseett

Oberoende av hur duktig du är på att lägga din makeup blir det enklare och resultatet hållbarare om du har bra redskap.

Att välja rätt kan vara svårt. Ibland spelar priset liten roll, ibland stor. Vissa penslar kan lika gärna inhandlas i en målarbutik och då blir det billigare. Men som regel kan man säga att det penslar och borstar som ligger i sminkförpackningarna när du köper dem varken har rätt storlek eller kvalitet för att göra ett riktigt bra jobb. De ger dig helt enkelt inte den kontroll som krävs för att kunna skapa en riktigt bra makeup.

kosmetika.jpg

Precis som med målarpenslar är det bästa sminkpenslarna gjorda av riktigt hår, från tex mård, ekorre, get eller ponny. Bara lugn, inga djur behöver lida av detta då man klipper eller borstar fram det hår man behöver.

De penslar som är gjorda av syntetmaterial är utmärkta till fettbaserade produkter som läppstift, täckstift och underlagskräm, men generellt har dekortare livslängd och ger sämre resultat om du jobbar med puderprodukter.

Penslar precis som sminkprodukter, behöver inte enbart användas på de platser som de är framtagna till. För att lättare förstå vilka möjligheter dina penslar har och vad de kan användas till kan du ta en titt på några riktlinjer.

  • Ju mjukare borst, desto mindre kontroll/precision får du, bra om du vill slippa kanter mellan olika färger. Ju hårdare borst, desto mer kontroll/precision, bra när du jobbar med detaljer kring ögon och läppar. Är borstet för hårt/stumt kan det irritera huden
  • Borsten tara bara upp och ger ifrån sig färg på toppen av borsten(gäller framförallt puderprodukter), vilket betyder att den får olika egenskaper om den är etappklippt eller inte. Det blir en större yta som tar upp färg och den ger en mjukare effekt då avsluten inte blir skarpa om borstet är etappklippt. Om borstet är rakt får du mer precision och kanterna blir skarpare.
  • Korta strån på borstet ger mer kontroll.makeupp.jpg

Redskapsvård

Rengör dina penslar regelbundet. Tvätta dem i mild flytande tvål och ljummet vatten. Skölj sedan ordentligt och låt lufttorka efter att först ha tryckt bort allt vatten. Gör det med hjälp av en handduk. Se till att penselstråna ligger på plats så att penseln inte torkar snett. Var noga med att tvätta penseln med borstet nedåt så att vatten inte rinner in i limfästet under metallhöljet. Tvätta inte penslar och borstar i alkohol eller genom att låta dem ligga i vattenbad, det skadar dem.

Dina sminksvampar bör tvättas oftare än penslarna, vid daglig användning ca en gång i veckan. Använd mild tvål och tvätta för hand. Skölj noga så att all tvål försvinner.

Källa: Texten direkt hämtad ur boken Smink 18+ och Smink 35+ av Magda Sofia, Makeupartist, utgivna av ICA bokförlag 2006

 

Anmäl
2008-11-21 21:50 #1 av: april4

Vilken bra artikel korsett. Ska ta till mig råden. Man tänker inte på hur  viktigt det är, på vilket sätt man rengör borstar och penslar.Skrattande

Anmäl
2008-11-21 22:41 #2 av: korseett

Jag ska beställa mig ett set makeuppenslar från Dermanord tänkte jag så att jag får en bra och rätt utrustning. Jag har några bra borstar men de är på tok för mjuka.

Anmäl
2008-11-21 22:47 #3 av: Waara

Ännu mer bra info :).. Dermanord, är det nätbutik..? ..

Anmäl
2008-11-21 22:49 #4 av: Tuva-Lena

Och jag då, som inte har några borstar alls! I ögonskuggan följer det med en liten grej som har skumgummi på sig längst ut. Är det inte bra det då om man vill få ett snyggt resultat? Ibland t ex så tycker jag att kanterna blir väldigt skarpa mellan olika färger..? Obestämd

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-11-22 16:21 #5 av: korseett

Dermanord är ett svenskt naturkosmetiskt märke och jag tror de har nätbutik annars så finns det åf runt om i landet

nej IL, investera i bra verktyg så ska du se att resultatet blir bättre.

Anmäl
2008-11-22 16:53 #6 av: Hoppfull

Hihihihi jag är som du Inga-Lena, men är en jäkel på att sudda linjer med fingrar och de där suddarna som följer med. Jag är för snål för att handla en massa grejor, däremot har jag bestämt mig för att börja handla smink som är så giftfritt som möjligt vilket jag snålat på med!

Anmäl