Annons:
Etiketteravslappning-återhämtningartikel
Läst 8164 ggr
Tuva-Lena
2008-09-11 02:05

Hypnosterapi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hypnoterapi är en teknik som kombinerar suggestion och ett förändrat medvetandetillstånd, vanligen i syfte att åstadkomma en beteendeförändring.

Med anledning av Jonnis fantastiska berättelse om sin väg för att hitta sig själv genom hypnosterapi, lägger jag in en kortare förklaring om vad behandlingen går ut på. Texten är hämtad från www.alternativmedicin.se 

Hypnos är ett grekiskt ord som betyder sömn. I terapeutiska sammanhang står ordet för ett förändrat medvetandetillstånd, vanligen framkallat av suggestioner.

I det hypnotiska tillståndet kopplas medvetandets kritiska funktion mer eller mindre bort, varigenom suggestionerna kan tas in okritiskt. Hypnos används både som psykodynamisk analysmetod och vid behandling av kroppsliga eller psykiska störningar m.m. Metoden kan även kombineras med andra medicinska och psykologiska tekniker. Ett annat namn för viss hypnoterapi är suggestionsterapi.

Hypnotiska tillstånd är ett känt fenomen sedan tusentals år i olika kulturer, vanligen i religiösa sammanhang bland kelter, druider, indier, perser, kineser, greker och egyptier. Ebers papyrus från 1500-talet f.Kr. innehåller den första beskrivningen av medicinsk användning av hypnos. Det här är Taktil Massage

Den skotske läkaren James Braid ( 1795-1860) har kallats hypnosens fader; det var han som präglade begreppet hypnos och definierade det som en sorts suggestion.

Det finns två slags hypnos: autohypnos (självhypnos) och heterohypnos, då en utomstående hypnotisör ger instruktioner och suggestioner. Egentligen kan dock all hypnos sägas vara självhypnos, då förutsättningen för att hypnos skall lyckas är att den som skall hypnotiseras är villig att lyssna på och följa hypnotisörens anvisningar. Den hypnotiserade är hela tiden medveten om vad som händer. Mottagligheten för hypnos varierar mycket mellan olika individer.

Hypnosen innehåller i regel följande fenomen:

- Hyperamnesi: en överlägsen erinringsförmåga.

- Regression: återgång till tidigare utvecklingsfaser (ofta i kombination med Hyperamnesi).

- Posthypnotisk suggestion: suggestion som ges under hypnos men som verkar efteråt i vaket tillstånd.

Det vanliga är att hypnotisören försätter patienten i ett tillstånd av lugn och avspänning genom att suggerera avspänning för olika kroppsdelar i tur och ordning. Patienten uppmanas att andas med lugna, djupa andetag och att lyssna till hypnotisörens instruktioner. När en djup avspänning uppnåtts, kan olika suggestioner användas för att påverka patientens attityder till vad det nu må vara.

Hypnos kan användas både som analysmetod och behandlingsmetod.

Hypnoanalys, en kombination av hypnos och psykoanalys, används t.ex. av psykodynamiskt orienterade terapeuter. Hypnosen påskyndar processen att uppdaga omedvetet material, och uppgifter som är av vikt för behandlingen kan under hypnos fås fram snabbare än genom samtal. En variant av hypnoanalys är att terapeuten suggererar patienten till den aktivitet som terapeuten tror är den egentliga orsaken till problemen, varefter patientens reaktioner studeras. Metoden används också för att uppnå regression i olika former av rebirthingterapier.

Som behandlingsmetod kan hypnoterapi användas som ett led i självförtroendeträning då ogynnsamma attityder "avprogrammeras" och nya lärs in, i bedövningssyfte vid tandläkarbesök och vid behandling av olika psykosomatiska problem. Dessutom finns en icke-terapeutisk, mer stärkande och självutvecklande hypnos med tillämpning inom områden som idrott, inlärning, dans och andra konstnärliga aktiviteter

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
korseett
2008-09-11 18:32
#1

bra artikel IL men länken funkar inte

Hoppfull
2008-09-11 20:32
#2

Intressant! Jag har testat hypnos en gång men det fungerade mycket dåligt. Jag tror faktiskt att mannen som gjorde den inte fick min tillit och då fungerade det inte. Jag har svårt med att lita på folk och behöver egentligen känna terapeuten lite för att ta emot.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Howliten
2008-09-12 00:13
#3

Jag har provat sluta röka med hjälp av hypnos. Själva hypnosen fungerade just där och då men röker gör jag fortfarande.

Det märkliga under själva hypnosen var att helt plötsligt, kanske efter 40-50 minuter så blev hela mitt synfält blått, intensivt blått (ungefär som färgen i länken längst upp i detta inlägg).

I vanliga fall är det bara oika nyanser av svart med lite ljusprickar, det vanliga när man sluter ögonen. Det var första och enda gången jag sett någon färg, och den var skarp och täckte helt och hållet. Inga små vandrande ljusprickar där inte.Glad

Jag blev ställd och började funder på vad som hände, fick anstränga mig att gå tillbaka till hypnotisören.

Jag är glad. Är du?

Tuva-Lena
2008-09-12 00:28
#4

#1 Oj då, nu har jag ändrat! Skäms

#3 Funderar på den blåa färgen, tänker på halschakrat som är blått men varför måste jag fundera lite på..Flört

#2 Jo det handlar ju mycket om det, att kunna slappna av och känna tillit. Min mamma har fått hypnos för sömnproblem, men det hjälte ingenting alls. Men hon är en sån där person som har svårt för att "släppa kontrollen" också.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Hoppfull
2008-09-12 09:34
#5

Hehehe.. jo jag är ganska kontrollerad jag med… men å andra sidan är det väl helt rätt inför en komplett främling… man vet ju faktiskt inte vem det är och hur personen ifråga är som människa.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Hoppfull
2009-05-05 13:21
#6

Här är ännu en artikel som är väldigt givande. Hypnos är dessutom i ropet nu. På nyhetsmorgon tv4 berättade de om en kvinna som opererats (in sin pacemaker tror jag) med hjälp av hypnos istället för narkos och bedövning. Mycket fascinerande!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
mayolica
2009-05-05 13:41
#7

Ja jag skulle gärna vilja få möjlighet att prova på hypnos,men där jag bor finns det ingenting av alla dom olika spännande terapier som jag läst om här på ABRynkar på näsan

~ mayolica ~

Hoppfull
2009-05-05 13:49
#8

Va, vad konstigt! Det brukar ju alltid finnas något… men jag har upptäckt att man hittar de här olika sakerna via andra människor och terapeuter. De finns inte i någon telefonkatalog eller så. Så har det varit för mig i alla fall och på det sättet har jag hittat en lång radda terapier som jag knappt visste fanns!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Upp till toppen
Annons: