Yoga (Qi gong och Pilates)

KUNDALINIYOGA - vad den gett mig

2008-08-26 19:01 #0 av: Trisha

Jag hade provat några olika yogaformer och krupit därifrån, med känslan av att som elefant besökt en glasaffär med sköööra glas...

Det finns ju massor och åter massor av yogaformer, träningsformer, övningar för upplysning och så vidare och alla har ju förstås sin tjusning för dem som de passar för. Att jag fastnade för kundaliniyogan är ju min egen personliga upplevelse - förstås - och att jag skriver så glödande om just den, tar inte på något vis bort min respekt för alla andra yogaformer.

Jag hade under årens lopp provat lite olika former av yoga, då jag är en nyfiken själ. Men det där med att stå på ett ben, dra upp det andra och sätta mot låret, låta armarna röra sig och stå blickstilla med kroppen... njaaa, låt oss säga att det inte var min "cup of tea" och ingen av de olika sorternas yoga hade fått mig såld. Tyckte dessutom jag klarade mig utmärkt utan att känna mig klumpig, fullkomligt oandlig i min kropp och generad över att jag var en så hopplöst ofokuserad varelse!

Nåväl, livet puffar oss ju i olika riktningar - eller hur?! Upphör aldrig att förundra mig hur saker och ting, människor också för den delen, kommer in i våra liv precis när det behövs. Jag hade fått mitt liv helt upp och ner efter att ha haft allt; hus, man, barn, bil och ett jobb som jag älskade med kurser och behandlingar och mycket annat. När mitt äktenskap tog slut kraschade jag och upptäckte att alla hundratals vänner jag trodde jag hade, var bekanta som tyckte jag var cool när jag hade kurser utomlands, lade tarotkort, pratade med dom döda och healade det mesta. Gick in i en ganska djup depression som jag hade svårt ta mig ur.

Gick till en läkare och undrade vad det var för fel på mig. En reaktiv depression sa han och skrev en remiss till psyk. Sex månaders väntetid fick jag veta. Jag kunde inte skjuta upp mig själv så länge, så när jag fick syn på en annons om en friskvårdsledarutbildning där dom hade fokus på just sådana som gjorde jobbet med sig själva och därigenom blev BRA friskvårdsledare, då tog jag chansen.

Efter ett tag kände jag hur livskrafterna började sakta, sakta återvända då vi jympade, läste om bra mat, masserade,  hade världens bästa psykolog som lärare och som jag även fick gå o prata med privat.

Med i klassen hade vi en kille som hette Alf. Han hade ersatt sina alkohol- och drogproblem med kundaliniyogan och 12-stegsmetoden. När han startade upp en grupp på skolan ville han förstås att vi i klassen skulle delta. Njaaaaa, sa jag då förstås, tjurskalle som jag är.

Men gick till sist med på att vara med på ett pass i alla fall. Well, well även en tjurskalle kan ändra sig och jag kan väl säga att jag missade inte ett pass efter det.

När jag kom hem på kvällen städade jag hela lägenheten noga, bakade bröd och tog itu med allt jag kunde komma på. Full med energi slog jag mej ned vid tv:n vid 11-tiden och då slog det mig: Shit - det här funkar ju!!! Jag kände energi för första gången på ett år! I hela kroppen! Jag var så lycklig! Det här skulle jag fortsätta med.

När man börjar ett pass i kundaliniyogan är det alltid väldigt lugnt och skönt innan. Med tända ljus och mjuk musik får man ta sin matta där det finns filt o kudde. Man inleder med OngNaMo-mantra för att bjuda in energin och passet börjar, intoning. Rörelserna är övervägande enkla rörelser att utföra och dessa repeterar man under 1-3 minuter och andningen är essentiell. Andningen är nog nyckeln i alla yogaformer och man inser efter ett tag att man faktiskt aldrig andats som folk! Herregud, vi är ju uppe vid nyckelbenen o pustar dom flesta av oss! Oj, vilken energi bara i det att börja andas som man "ska".

När jag skriver enkla rörelser, så vill jag understryka att inom kundaliniyogan finns det hundratals rörelser och alla är ju inte okomplicerade... Men till största delen är det övningar som man lätt kan göra utan att få veck i hjärnan.

Mellan varje rörelse får man antingen sitta i lotusställning (skräddarställning) eller ligga ned så att effekten ska bli maximal efter rörelserna. Efter passet är det två meditationer, där en brukar vara med mantra och rörelser som man förstärker meditationen med. Den andra kan vara meditation till en gong (som en stor gong-gong med fantastiskt ljud! Händer massor i kroppen) eller annan yogimusik, en härlig lång meditation med filten över sig. Mmmmm.

Passet avslutas med SatNam - en uttoning och passet är klart.

Passen brukar vara runt 1,5 timme långa, vilket jag tycker är superskönt. Man hinner verkligen gå in i sig själv och njuta.

Till min förvåning kunde jag känna igen nästan alla rörelser från min tid som Friskis&Svettis-ledare, fast då med ett helt annat tempo o syfte.... Vem vet varifrån Johan Holmsäter fick sin F&S-vision... Obs! Mina spekulationer!

Kundaliniyogan för mig har blivit ett så kraftfullt sätt att hålla balansen i kropp och själ. Jag rör min kropp, blir så mycket smidigare och energin kan flöda i mig på ett starkt men ändå så lugnt sätt. När jag sköter mig och gör min yoga regelbundet, så mår jag fantastiskt! Ibland tycker jag att jag har för mycket annat och skippar yogan, men kommer snart på andra tankar.

Något som kan vara viktigt att påpeka här, är att yogan precis som andra andliga övningar, kan göra att känslor som behöver komma upp och ut, aktiveras av yogan. Som jag ser det är ju yogan ett sätt att få oss ha anden mer i kroppen och då kan ju det som behöver städas ur få ett lyft upp ur garderoben. Därför tycker jag att det är viktigt när man går på yoga att ha en kunnig lärare som du kan prata med om det kommer upp några känslor. Yoga är ju inte en träningsform egentligen, utan mer själsjympa! Ett sätt att få kroppen i harmoni är ju att inte ha en massa gammalt lagrat inom sig, och när harmoni och ljus kommer in i kroppen kan det helt enkelt vara en naturlig reaktion att känslor dyker upp.

Jag är ju själv inte rädd för känslor, tycker snarare att det är ett sorgligt fenomen att vi människor är så förtvivlat rädda för att uttrycka dem. Så yogan är istället ett instrument för mig att spela på och bli glad och klar i kroppen!

Jag har haft turen, då jag själv inte hade tid utbilda mig till yogaledare, att ha en syster som blev lika frälst på kundaliniyogan och hon är nu instruktör. Trodde att jag var partisk, hon är ju min syster!, men andra håller med. Hon är outstanding. Utan att överdriva så mår man så otroligt bra efter hennes pass att man blir helt beroende av denna yoga. Men det är ju ett bra beroende.

Göran Boll, som är en person som verkligen gjort mycket för kundaliniyogan här i Sverige. Han har även gjort cd-skivor med olika pass.

www.yogayoga.nu/imy/goran-boll.htm

 Hoppas även du som läst det här hittar din yogaform, för jag tror vi kan få en högre livskvalitet om vi yogar lite mer! Lycka till!

 

Anmäl
2008-08-26 19:04 #1 av: Trisha

Måste ha blivit fel här!! Jag skrev det här som en artikel och lade in bild, men det hamnade bland inläggen. Hmmm. Nån som kan korrigera, vet ej vad som blev fel här. Men inga artiklar syns längre, bara den översta. Enligt Elisabeth J är det något fel på ifokus. Kanske korrigeras senare....

Annars - sorry - det blev ju ett väääääldigt långt inlägg annars...

 

Anmäl
2008-08-26 19:27 #2 av: Soffe

Jag har nu läst och det var väldigt intressant även om det blev som ett inlägg :) Efter vad jag läst så vågar jag ju inte på mig att köra det själv med en DVD, utan helst gå kurs.. Tyvärr finns det ingen som håller i den sorts Yoga här :/ Är väl inte meningen..

Anmäl
2008-08-26 19:32 #3 av: Tuva-Lena

#1 Nä då Trisha, den ligger under artiklar, men som du nämner, det är nåt fel på sidan idag så dom artiklar vi skriver hamnar inte på förstasidan, utan endast bland inläggen. Där hamnar dom i vilket fall, men som sagt, dom skall också ligga med artiklarna under huvudrubriken. Jättebra att du kunde ta dig tid och hade orken..  NU ska jag läsa vad du har plitat ihop.. Flört

Tack goa! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-08-26 21:48 #4 av: Trisha

#2 Var inte meningen skrämmas på något vis, det är ABSOLUT inget farligt som kommer upp. Det är bara dina känslor. Vill bara nämna det, då jag hade några i klassen som reagerade först med starka känslor och när dom vågade fortsätta med yogan, parallellt med att dom tog hand om det som dök upp så blev det kanonbra!

Har också vänner som gått på typ poweryoga, frågat läraren på gymmet när det kommit upp känslor och denna snabbutbildade instruktör säger att det absolut inte har med yogan att göra, det är inte riktigt korrekt. Det kan verkligen göra att man kommer i kontakt med sig själv!

Men Soffe, om du känner att det kanske är terapi eller dylikt som du behöver då ska du givetvis lyssna på det!

Vill verkligen inte skrämma någon alls för yoga, tvärtom! Vi lever i en tid då vi helt enkelt får lov att utvecklas och ta hand om våra inre. Som Eckart Tolle sa i sin utbildning med Oprah Winfrey; antingen utvecklas vi nu eller också dör vi. Vi har kommit till vägs ände att förneka våra inre och våra själar.

Så finn en väg där du kan känna dig trygg med det som kommer upp!

Anmäl
2008-08-26 22:05 #5 av: Soffe

#4 Det är inte du som skrämt upp mig Trisha! Jag läste för ett tag sedan på ÖN o healingforumet där det var en tjej som var hysterisk för att hon fått kundaliniresning och det lät otäckt :/ Och det stod då oxå om kundaliniyogan, så därför tappade jag intresset..

Anmäl
2008-08-27 00:18 #6 av: Tuva-Lena

Vilken härlig artikel Trisha! Som vanligt blir man sur över att man bor i fel ände av landet. Här finns varken det ena eller andra. För några år sen hade dom "yoga" inne i stan då jag gick på det, men nu har dom lagt ner den för Boxercise och andra nymodigheter. :( Men jag kör poweryoga efter en DVD hemma, och jag älskar det! Jumping Jacks 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-08-27 00:26 #7 av: Soffe

#6 Tyvärr känner jag själv att jag oxå bor i fel ände Rynkar på näsan 

Anmäl
2008-08-27 00:35 #8 av: Trisha

Håller på att peppa syrran att spela in en vacker dvd med den andra syrrans (Cosmica-Camilla) röst... det vore väl nåt!! Hör av mig när det finns tillgängligt. Då kan man ju köra när man vill!

Tänk att kunna "prenumerera" på pass t ex en gång i månaden, så gör man det ett tag och så har man några pass att variera med! Och yogamantrana med Camillas röst har jag längtat länge efter!

I"ll be back about this... I hope!

Anmäl
2008-08-27 10:45 #9 av: Hoppfull

Kanonbra artikel!

Den här yogaformen behöver jag känner jag! Jag yogar ju utifrån Skandinavisk yoga och meditationsskola,( jag vet inte om deras yoga har ett namn på det sättet många varianter har) men utifrån det jag läst så låter kundaliniyogan som ett ännu bättre alternativ för mig.

Blir till att jaga reda på en cd eller dyl.

Anmäl
2008-08-27 13:49 #10 av: miffo

Bra artikel, ... hm skulle skriva nåt men huvet är trögt... yoga är iaf härligt för man lär sig att djupandas

Anmäl
2008-08-27 16:26 #11 av: Hukanson

Instressant koppling mellan f&s och KY förklarar den friska glädje och hängivna entusiasm vi kände somrarna vid Fyrisån.  Jättebra artikel om Kundaliniyoga. Mig har den gett en tilltro tillmin egen förmåga att växa i disciplin, många ljuvliga avslappningar, en inre uthållighet och en bättre fungerande kropp. Kanske speciellt en frihet i andningen. Jätteroligt att fler centra växer upp i Sverige. Sat Nam for ever!

Oneness can not be divided.

Anmäl
2008-08-28 11:07 #12 av: Magi-cat

Väldigt intressant! Jag har gått någon annan sorts yoga, som också var väldigt bra. Men den där liknelsen med elefant i glasaffär känner jag igen! Skrattande Så jag har gett upp.

Men nu blev jag nyfiken på kundaliniyoga!

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2008-08-28 18:31 #13 av: Trisha

Har ett favoritpass - chakrapass. När jag känner att jag inte orkar hålla energierna riktigt i alla som sker, så är det så skönt att köra det.

Finns också en lång hjärtmeditation (finns en cd m musik o instruktion) där man "föser bort" de energier man inte vill ha, och sedan bjuder in det vackra. Väldigt ytligt beskrivet, men effekten är väldigt tydlig på båda dessa....

Anmäl
2008-08-28 18:48 #14 av: Soffe

#13 Låter verkligen som medicin för själen! :-)

Anmäl
2008-08-28 20:24 #15 av: Hoppfull

Ska beställa en dvd med bland annat just chakrapass... det behöver jag :)

Anmäl
2008-08-29 00:19 #16 av: Trisha

Mums - precis vad det är! Har man sen en cd med Prem el Snatam Kaur (hoppas jag stavat rätt nu), då är lyckan total!!

Anmäl
2008-09-18 10:10 #17 av: Hoppfull

En fråga som kanske någon med erfarenhet kan svara på. Jag har ju fått min yoga-dvd nu, med kundaliniyoga. Kan man yoga för mycket? Jag brukar ju yoga varje dag men är denna yogaform FÖR kraftfullt så att man kan bli sjuk av den? Man har ju läst om för tidig kundaliniresning vilket är resultatet för intensivt yogande bla.

Några tankar?  

Anmäl
2008-09-18 16:09 #18 av: mayolica

jag hoppas att jag får möjlighet att prova kundaliniyoga någon gång . är intresserad av kundalinikraften, har alla initieringarna i   kundalinireiki.

har prövat nån annan yoga en gång men ,mins inte va den hette men jag fick så ont efteråt Gråterså yoga har inte tilltalat mej efter det men kundaliniyoga låter intressant.Glad

~ mayolica ~

Anmäl
2008-09-18 19:14 #19 av: intressant

hej jag har gått kurs hos Göran Boll han är seriös

köpte mig en CD med honom och pass oxå.

Kundaliniyoga är verkligen spännande prova du som inte gjort det

kram

Anmäl
2008-09-19 17:19 #20 av: Trisha

#17 Ett pass om dagen är ingen fara. Heller inget att vara rädd vad gäller kundaliniresning, det där är ju tyvärr en gammal skräck som såtts i oss sen urminnes tider. Men precis som med andliga övningar i allmänhet, så ska man ju balansera yogan och allt annat med livets andra göromål. Allt som överdrivs är ju inte bra!

Använder du din tillit till din inre röst som säger ifrån när något inte känns balanserat, så blir det fint! Bra kan ju också vara som "intressant" gjort, om man inte har någon bra kundaliniyogainistruktör i närheten, att köpa en CD av Göran Boll, så man kör balanserade och fina yogapass.

Fortsätt njut du!!

Anmäl
2008-09-19 19:32 #21 av: Hoppfull

Aha, så skönt att höra. Jag är ju lite "allt eller inget"- personlighet och känner att jag skulle kunna yoga hela tiden Skäms Men nu är passet så pass tufft med för min sjuka kropp så OM jag lyssnar på den så blir det nog alldeles lagom (men viljan att orka är starkare än kroppen...). 

Jag tror att dvd:n jag köpt är balanserad med, så då kör jag på Skrattande

Tack kära du!

Anmäl
2008-09-19 20:21 #22 av: Soffe

Hoppfull.. Berätta gärna om DVD:n! Jag är nyfiken och kanske själv kommer köpa den någon gång..

Anmäl
2008-09-20 01:39 #23 av: Trisha

Det min underbara yogalärare Carina (som också råkar vara min älskade syster) upprepar ofta är att ingenting ska göra ont. Man gör rörelserna så länge det känns bra, och efter hand kan man öka på. Förstås kan musklerna få jobba på lite, det gör ju ingenting...

Innan min käre far blev sjuk var han med på yogan och vi förundrade oss alla hur han blev mjukare och mjukáre hela tiden - detta när han var över 70 år!!

Sooo -keep it up, girl!

Ha en ljuuuuvlig helg nu!

Anmäl
2008-09-21 18:51 #24 av: Hoppfull

Jaa Soffe, dvd:n är väldigt mixad, antagligen som Trisha säger för att skapa balans. Det är väldigt lätta övningar som bara känns sköna att göra och sedan andra som är både svåra och väldigt krävande fysiskt. Sedan avslutas passet med en meditation och en djupavslappning. Övningarna är sammansatta för ökad "mental clarity"(som den heter) och balans, för att öppna sådant som är stängt och rensa i gammalt skräp. Det som skiljer dessa övningar från de jag gjort tidigare är att man håller på så mycket längre med dessa, ca tre minuter/övning. De jag gjort tidgare har handlat om 10-15 repetitioner.

Mig passar den här fint så jag är väldigt nöjd med den.

Tack för dina goda råd Trisha!

Anmäl
2008-09-21 19:44 #25 av: Soffe

#24 Okej.. Det låter ju skönt :-) Påminner lite om Qigong tycker jag.. Eller vad säger ni som provat både och?

Anmäl
2008-09-22 09:43 #26 av: Hoppfull

Njae, det är väldigt långt ifrån den Qigong jag provat :) De här övningarna kräver ganska mycket mer än den Qigong jag gjort. Yogan är inte heller alls lika långsam utan har en härlig intensitet. Du får googla lite och se några exempel på övningar så får du kanske en bättre bild. Det är svårt att beskriva med ord.

Anmäl
2008-09-22 13:34 #27 av: Soffe

Ja det får jag göra..

Anmäl
2008-09-22 18:00 #28 av: Waara

Spännande tråd, ska läsa bättre sen när jag inte e på språng..
Idag säger dotra att vi ska köra yoga pass med en dvd hon har..
ska bli intressant :)

Anmäl
2008-09-23 00:13 #29 av: Tuva-Lena

#28 Härligt Waara! precis så gör jag också nu.. ;) Tur du har din "dotra" Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-09-23 00:16 #30 av: Waara

Jo.. men det blev inställt idag ,.. vi har lite Mabon firande här.. så vi bestämde imorgon :)

Anmäl
2008-09-24 23:01 #31 av: Waara

Japp! Nu har jag testat Kundaliniyoga! .. Med Göran Boll,

#20 Den var lätt o följa och den kändes bra :).. tänk att vi hade den hemma här.. säkert legat ett år..

En helt annan typ än den power yogan jag testat ett par ggr. på gymet,.. det här var mer åt yoga- meditation.. skönt.. väldigt mkt. fokus på andningen..

*S* jag skrev dvd ovan i #28.. fick bara igång ljudet på skivan, provade & provade.... sen kom dotra efter och informerade om att.. *S* det var en Cd-skiva hrmpf..  å det var nog bra, för man utför passet mestadels eller helt blundandes..

Så nu blir det 31 minuters yoga, helst varje dag står det på skivan.. Nu var det ju första gången, men än känns det bra, det var lätt att utföra o känns skönt i kroppen nu efter,..

Tack för artikeln Trisha!

Anmäl
2008-09-25 00:39 #32 av: Trisha

Har haft en period när jag slarvat, tyckt mig inte ha haft tid, så dumt va?! Vet ju hur bra jag mår, så det här är bara så krkat.

Andra bullar nu, i dessa turbulenta energier behöver vi allt som får oss att må bra!!

Sköt om er och håll ljuset starkt inom er. Varenda en som orkar vara glädje gör en så stor skillnad!!

Anmäl
2008-09-25 13:16 #33 av: Hoppfull

Kundalini-Yogan är alldeles magisk tycker jag! Det suger i mig efter den... jag är oxå superglad över att du skrev artikeln Trisha så att jag kom mig för att köpa en dvd. Jag har köpt den här och det är dvd:n av Guru Tej Kaur som heter Kundalini Yoga for mental clarity. Den var lagom jobbig för min sjuka och orkeslösa kropp, orkar jag denna så orkar (alla som inte är väldigt sjuka förstås).

Anmäl
2009-05-19 11:12 #34 av: Tuva-Lena

*puttar för de goda yogans skull..* Glad Borde alla pröva!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2009-05-19 11:25 #35 av: Hoppfull

Japp, ska strax yoga lite Glad måste bara ha lite kaffe först och svettas färdigt efter promenaden.

Anmäl
2009-05-19 16:37 #36 av: nillanb

Härligt,jag har varit på yoga i förmiddags. Thumbs Up 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.