Örtkosmetika

Råvaror från naturen..

2008-06-12 21:12 #0 av: Tuva-Lena

...istället för kemikalier och cancerframkallande ämnen. Huden är en viktig del av vår kropp. Vegetabilsika fetter och oljor är kärnan i naturlig hudvård. De har följt oss och hjälpt oss genom tusentals år. Den vackra bilden vann tävlingen "Juli månads själabild" och var "Vintersaga's" bidrag.

Med produkter av råvaror från naturen erbjuds vi ett alternativ till den traditionella kosmetikan. Ett sätt att njuta av naturlig lyx, som är välgörande för både kropp och själ. Produkterna baseras på tusenårig tradition kombinerad med den senaste forskningen.

Tillverkningen är baserad på kallpressade vitaminrika vegetabiliska oljor och fetter, örter, bivax och eteriska oljor. Råvarorna är noga utvalda för att vara bra både för naturen och miljön.

Produkterna är inte testade på djur. Det används inga råvaror från djur, som t ex talg, collagen, placentaextrakt (Moderkaka), lanolin, animaliska emulgeringsmedel och tvättämnen. Det finns ju bättre vegetabiliska alternativ!

En ny våg av medvetenhet sveper in över Europa. Hälsa, sunt förnuft och ansvar för det egna välbefinnandet står i fokus. Aldrig förr har efterfrågan på produkter med naturliga råvaror varit så stor, och den bara ökar.

Susanna Ehdin skrev i en uppmärksammad artikel i Dagens Industri; "Varför finns det inte strängare regler som hindrar fabrikanterna från att stoppa billiga bulkkemikalier och cancerframkallande ämnen i hudvårdsprodukter? Räcker det inte med att vi utsätts för avgaser och luftföroreningar? Ska vi också smeta in huden med produkter som tas fram ur råolja? Vi har regler och förordningar för mycket, men här - liksom när det gäller matens inverkan på hälsan - finns det stora vita fläckar".

En del säger att mineralolja är nästa stora hälso- och miljöbomb, andra gissar på syntetiska lödderämnen, karcinogener eller konserveringsmedel. En vanlig ingrediens i den traditionella kosmetikan är parfym. Forskare vid Nordiska institutet för luftforskning har visat att syntetisk parfym lagras i kroppen på samma sätt som PCB och DDT.

Akrylamid blev uppmärksammat i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen. Akrylamid är giftigt och cancerframkallande. Det används för att binda ihop olika ingredienser, som förtjockningsmedel och som stabilisator i ansiktskrämer, hårstylingprodukter, tvålar, schampon, balsam och duschkrämer.

Enligt beräkningar från Institutionen för miljökemi vid S-holms univeristet kan akrylamid ligga bakom åtskilliga procent av cancerfall.

Råolja. Mineralolja, paraffinolja, vaselin - liksom bensin, och asfalt - framställs ur råolja. Trots att det varken innehåller vitaminer eller fettsyror används den i ansiktskrämer och hudlotioner. Den stör hudens naturliga fettproduktion och gör huden beroende av oljan eller krämen. Mineraloljan blockerar mellan 40-60% av hudens porer, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av krämer eller lypsyl. Du har väl nån gång mött en "lypsyloman"..?

Alternativ finns. Den som vill slippa se de problem som hudvårdsprodukter med mineralolja kan orsaka, kan istället välja produkter som är gjorda av vegetabiliska oljor. De utvinns ur olika frukter, nötter och frön och innehåller viktiga fettsyror, linol- och linolensyra. Det innebär att dom stimulerar och stöder hudens egen funktion och cirkulation.

Ordinära tvålar torkar ut huden. Torr hud kan vara början till eksem. Ett milt schampo kan användas dagligen för att tvätta håret. De milda rengörande ingredienserna från kokos- och palmkärnolja, torkar varken ut hud, hår eller hårbotten. Alla vegetabisliska oljor ökar cirkulationen i huden och det kan man uppfatta som att det kliar eller kryper i huden om man inte är van att använda dem. Blodcirkulationen ökar och huden får bättre lyster!

Källa: Icelandic Herbs introduktions broschyr

www.bioherbs.nu

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2008-06-12

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-06-12 21:48 #1 av: Hoppfull

Ja nog är det förskräckligt alltid! Det allra bästa vore förstås om det var förbjudet att häva i sådan skit i såväl mat och annat vi ska använda!

Anmäl
2008-06-13 22:49 #2 av: stina63

En kvinna sa till mej att de man smörjer på sin kropp ska man kunna äta utan att bli sjuk..

Anmäl
2008-06-13 23:12 #3 av: Tuva-Lena

#2 Ja, det kan jag skriva under på. Det man sällan tänker på, är att huden är kroppens största organ och huden andas precis som våra lungor. Smetar man då på huden en massa giftiga substanser så tas dom också upp av kroppen.  :(

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-06-14 19:57 #4 av: Hoppfull

Precis!! Ganska äckligt faktiskt! Det är därför korseett rekommenderar olivolja på huden istället för en massa kemiska smörjor!

Anmäl
2008-06-14 21:01 #5 av: Tuva-Lena

Ja, det är tack vare henne som jag har blivit intresserad "på riktigt" av det här. ;) Tidigare köpte jag all kosmetika från Oriflame - som ju ska vara "örtbaserad" som det heter. Men nu förstår jag att det enda som är örtbaserat är att man har tillsatt örtextrakt till vanliga syntetiska hudvårdsprodukter. Ledsen

Tänk dig att smeta in kroppen med smörjolja efter duschen.. Skrikandes Den och våra traditionella hudvårdsprodukter har ju samma ursprung. Äckligt! Brrrr..

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-06-15 12:10 #6 av: MaMaMade

Jag köpte mandelolja när jag var i stan sist...på Apoteket, vet inte om det är den bästa men det var vad som fanns. Den är väldigt behaglig att smörja in sig med. Olivoljan känns kladdigare o så luktar man ju som en olivlund, inte så kul alla ggr!

Blev tipsad om "skin-oiltreatment" ed på KiF som jag tänker testa. Man ska smörja in sig m olja (mandel el liknande), lägga en varm fuktig handduk över ett tag o sedan torka av försiktigt o...kommer inte ihåg riktigt. Det lät iaf väldigt enkelt o *skööönt*! Ska testa ikväll, tänker göra en långsittning i badrummet för att det här m att ha barn...det blir mkt som kommer i kläm!

Anmäl
2008-06-15 14:11 #7 av: Hoppfull

Jag badar min unge i olivoljebad emellanåt :) Hon blir som en nyfödd i skinnet efteråt... håret blir inte så kul men det är ju bara att tvätta!

Anmäl
2008-06-15 14:37 #8 av: Tuva-Lena

#6 Vilket bra förslag MaMa! Det skulle man kunna ha som en enkel spa-behandling också.. Tack för tipset" kankse tillsätta nån eterisk olja också så doftar det så där "nyttigt" du vet. ;)

#7 Och du då Hoppis, hinner du ta nåt skönhetsbad nån gång..? Det tycker jag att du skall unna dig.. ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-06-15 15:11 #9 av: MaMaMade
Här kan man läsa om det: http://www.theoilcleansingmethod.com/
Anmäl
2008-06-15 17:39 #10 av: Hoppfull

Hahaha, det var så länge sedan så jag kommer knappt ihåg det ens...

Jag är en sådan person som konstant vägrat alla rengöringskrämer, ansiktsvatten och hudkrämer... i alla år... och jag får alltid höra vilken fin hy jag har, vilket är helt sant! Inga blemmor, finnar, prickar eller utslag. Använder alltid bara vatten att tvätta med... likaså när jag duschar, utom armhålorna. Jag får även höra av nästan alla kvinnor jag känner att jag kommer att förstöra min hy och torka ut den och blir rynkig osv osv för att jag tvättat bort smink (vid de enstaka tillfällen jag använder smink) med bara vatten och för att jag inte rengör hyn varje kväll med renöringskräm eller ansiktsvatten. Tyvärr har jag börjat använda ansiktskräm emellanåt nu och den borde jag nog vara mera noggrann med märket på.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.