Avslappning/Återhämtning

Ta hand om själen!

2008-04-20 17:15 #0 av: Tuva-Lena

Vi har tagit upp många olika aspekter under sajtens gång, om hur vi skall sköta om vår kropp för att den skall hålla sig frisk. Men har vi glömt bort själen? Är det svårare att sköta om sin själ än sin kropp? Ang den vackra bilden: Läs tråden "Juni månads själabild" ..

Jag skulle vilja svara ett obetingat "ja" på den frågan. Titta i alla hälsotidningar, och vad är det som tas upp i nyhetsbreven man får? Jo, väldigt ofta skrivs det om kosttillskott, viktminsknings tips och hur vi skall äta. Motion också förstås, men det tycks fortfarande vara så att själens hälsa är för svår att greppa... Och att sköta om själen, hur gör man det? Och hur märker man något resultat av att man sköter om sin själ?

Nu ägnar vi därför en vecka, eller så lång tid som ni anser behövs, för att dela ut tips och råd om hur vi bäst sköter om vår själ. Ett gammalt ordspråk lyder: "En sund själ i en sund kropp", men egentligen borde man väl vända på det och säga: "En sund kropp med en sund själ"? Det vill säga om man nu beaktar de senaste rönen kring själens betydelse för en god hälsa.

Hur gör du för att vårda din själ? Har du accepterat din själ, ditt sanna jag, eller vill du blunda för vad den har att berätta för dig? När låter du själen komma fram och bestämma hur du skall möta vardagen eller dina vänner och arbetskamrater? Tror du att man mår bättre som människa om man låter själen bestämma mer över sitt liv? Tror du att din umgängeskrets skulle se likadan ut om du lät din själ bestämma - om det är så att du idag rättar dig mer efter vad som förväntas av dig, istället för att följa vad ditt hjärtas röst eller det din själ berättar för dig..

 

Fundera gärna över frågorna här ovanför, och tänk också på att vi är individer. Det finns alltså inget rätt svar på dom här frågorna, utan varje individ hittar oftast sitt eget sätt att möta sin själ på - och vi har alla våra egna metoder att vårda vår själ på.

...........................................................................

I nästa artikel kan vi gå mera in på olika tekniker att möta själen på, det vill säga om man föredrar att meditera, utöva yoga, Qi Gong eller någon annan kanske enklare teknik, som underlättar mötet med vårt sanna jag - själen.

 

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2008-04-20

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-04-20 18:17 #1 av: Brokenfether

Jättebra att du tog upp detta om själen Tuvan. Ska ta mig en  funderare och ge svar när jag filosoferat klart..*L En sak är jag säker på och det är, mår jag inte bra i själen så sätter det sig i kroppen och sen mår hela jag dåligt. Kramar

Anmäl
2008-04-20 21:38 #2 av: spoken123

ja, det är otäckt vad dåliga vi är på att ta hand om vår själ och att hjälpa andra som mår dåligt psykiskt, många gånger verkar det som om det vore en skam att må dåligt så

Det borde finnas många fler, som kunde vara jourhavande medmänniska eller så, som folk kunde ringa till och prata en stund, ibland tror inte jag att man behöver ha suttit på skolbänken, för att kunna hjälpa någon, genom att lyssna kanske    ring gärna mig kram

Anmäl
2008-04-20 22:34 #3 av: Tuva-Lena

#1 Precis! Tidigare talade man om psykosomatiska skjukdomar - även om det fanns dom som avfärdade det också, som ren nonsens. Men idag är vi ju så pass upplysta att vi har förstått sambandet.

#2 Håller med dig spoken123, vi är väldigt dåliga på att ta hand om vår själ - vi "hinner" helt enkelt inte, Och själen syns ju inte på utsidan, därför är det enklare att lägga ner några timmar på gymet istället. En vältränad kropp lurar omgivningen att tro att allting är frid o fröjd, ungefär. :)

Sedan skall man självklart hjälpa sina olycksbröder, men när det kommer till själslig mognad så är det endast vi själva som kan stå för den utvecklingen - kanhända med stöd av andra, men själva arbetet måste vi stå för själva, eller hur..? Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-04-20 23:23 #4 av: Brokenfether

#2 Håller med om vad du säger ang jourhavande medmänniskor. det finns sååå många ensamma som behöver någon att prata av sig till,inte bara dom som mår dåligt pga sjukdom. Jag är en sån "vägg" till mina vänner och dom till mig och det önskar jag alla hade. När jag jobba som hemsamarit i 17 års åldern,ville tanterna många gångr skippa städningen för att istället bjuda mig på kaffe och kakor och prata bort hela timmen..*L Av en tysk tant fick jag en kopp lika stor som den största tekopp (kaffekanna) med kaffe i. Inte fasen klara jag att dricka upp allt det.*S Sen kunde jag ju inte tömma hennes sockerskål heller,jag som har 2 bitar i en vanlig kopp..jisses hahaha..jag plocka i fler bitar när hon titta bort för det smaka för jä...gt! En skitrolig stund hade vi bägge i allafall..*L

Anmäl
2008-04-21 00:15 #5 av: Hoppfull

Hahaha broken :)

Jag måste bara få ställa en fråga innan jag svarar här, vad menar ni när ni skriver själen? Jag har ju en bild men hur tänker ni (hoppan är djup... Glad)?

Anmäl
2008-04-21 00:29 #6 av: Brokenfether

#5 Själen min goa Hoppetossa ,som jag känner det då, är när mina tankar och psyke är i samma harmoni. Själen för mig är mitt jag. Vete sjutton hur jag ska förklara...hörs lite tokigt...Fot i munnnen Broken oxå djup men inte på botten nivå ikväll..*S

Anmäl
2008-04-21 02:28 #7 av: Tuva-Lena

Själen för mig är också mitt sanna jag, alltså när hela jag känns hel och jag är i full harmoni med mig själv. Har du mediterat nån gång Hoppan? Då vet du vad jag menar. ;) En lyckokänsla på nåt sätt, när varken psyke eller kropp är motsträvigt utan harmonierar med mitt inre jag. Oskyldig

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-04-21 10:03 #8 av: Hoppfull

Ok ja jag undrade bara... skulle man kunna sammanfatta det som att själen är vårt "rena" jag? Det finns därinne dolt av alla våra känslomässiga och fysiska minnen? Allt det där som ligger och blurrar och stör den rena själens synlighet?

Så man kan säga att när vi är i balans i våra känslor har vi den mest påtagliga kontakten med vår själ, vårt innersta?

Då tänker jag att för att ha så hög grad av kontakt med själen som möjligt måste vi jobba så mycket som möjligt med våra skuggor. Om de ligger i vägen har vi sämre kontakt med vår själ. Det är förstås ett livslång arbete, att ta hand om gammalt skräp som ligger i vägen, men jag tror att det är viktigt. Sen tror jag att en annan viktig sak är att släppa på alla måsten och bara göra det som är kul, även då tror jag att själskontaken ökar. Duktighet för duktighetens skull skymmer vårt rena jag, tror jag :)

Anmäl
2008-04-22 20:08 #9 av: Tuva-Lena

#8 Ja men där har du hela själakonceptet i en liten ask Hoppfullaste Hoppis! Nästan i alla fall, att bara ha kul kanske hindrar dig från att utvecklas som människa, eller vad tror du? Om man tänker sig jordelivet som en form av "skola" där vi skall klara av hemläxan, så kan det bli ganska tuffa tag tidvis. Men samtidigt känns det underbart när man får ett "VG" eller "G" av magister Guide, när man har klarat av läxan på ett bra sätt. ;) om du förstår vad jag babblar om..? Skrattande 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-04-22 20:15 #10 av: Hoppfull

Absolut, det är det där gamla skräpet vi möter som är skolan tror jag. Genom att möta sina gamla känslomässiga mönster, skåda dem och bestämma sig för om man vill ha dem kvar eller skippa dem och agera annorlunda hädanefter, tror jag är det som utvecklar oss :) Det gör att möter andra människor och andra situationer annorlunda och att vi vill gå vidare och lära oss nytt.

Anmäl
2008-04-23 02:32 #11 av: Tuva-Lena

#10 Ja, där slog du huvet på spiken! Vilken klok kvinna du är! Glad Hur gör du för att släppa gamla mönster? Lyckas du med det alla gånger, eller är det nånting som skall nötas in..?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-04-23 10:02 #12 av: Hoppfull

Hm, det är 15 års hårt arbete som börjar ge utdelning nu. Jag har läst hyllmeter av böcker och gått i massor av behandlingar. Det som är bäst för mig, som ger mig bäst resultat är resanterapi som jag gör själv i en egen variant nu. Man kan läsa boken Resan av Brandon Bays om man är nyfiken och sedan finns det utbildade resanterapeuter. MEN jag hade aldrig kommit så här långt utan min duktiga psykiater som jag gått i flerårig terapi hos. Hon är den som hjälpt mig få distans och se mina och familjens mönster, det var väl det största arbetet... men när man får syn på det på riktigt blir det lite lättare.

Att släppa gamla mönster måste nötas :) i alla fall för mig. Förlåtelseritualer har varit absolut nödvändiga för mig för att komma vidare.

Anmäl
2008-04-27 19:54 #13 av: [Mariann]

För mig kan aldrig själen må dåligt, ALDRIG!

Det som mår dåligt är personligheten och egot.

Anmäl
2008-04-28 01:20 #14 av: Elisabeth-J

Jag har lite olika sätt för att ta hand om mig själv, så att jag mår bra i själen. Här är bara några exempel: 

  • Tar ett härligt skumbad med ljus tända
  • Går ut i naturen
  • Går till min kraftplats och sätter mig och meiterar, gärna vid solnedgången så sitter jag där på en sten vid vattnet.

Jag tycker att det är viktigt att vi gör saker som vi själva mår bra av och struntar i vad andra har för eventuella åsikter om det, det är då vi tar hand om vår kropp och själ på bästa sätt om vi vårdar oss själva både kroppsligt och själsligt.

Anmäl
2008-05-26 19:44 #15 av: CatarinaJ

Att ta hand om sin själ är för mig A och O! Att vara ute i naturen, att meditera. Det finns verkligen många, många sätt beroende på vart man befinner sig i livet!

Anmäl
2008-05-27 16:51 #16 av: CatarinaJ

Finns det fler här som har något bra sätt att ta hand om sin själ på?

Anmäl
2008-05-28 12:01 #17 av: Brokenfether

Gomorron på er...*L Har tänkt styra kosan ut till havet idag och plocka fina saker längs stranden,det är mitt sätt denna dag att ta hand om min själ....sen får ju kroppen så fin färg oxå samtidigt...Cool

Ha det skönt idag...Kramar

Anmäl
2008-05-28 21:02 #18 av: Tuva-Lena
För att få ro i själen, så åkte jag till min kära mor idag och hjälpte henne att klippa gräsmattan. Jag får små vinkar ibland om hur jobbigt det är att dra gräsklipparn runt på torpet, ;) och då får jag självklart dåligt samvete. Så botemedlet var alltså att åka dit och hjälpa henne med det idag när det var såå härligt väder dessutom. :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-05-31 13:16 #19 av: Hoppfull

Så kloka ni är... jag tror att det lätt kan gå prestige i hur man på bästa sätt ska ta hand om själen, eller sitt inre. Jag tror att det är lika viktigt med de små sakerna som gör livet njutningsfullt... som en sovmorgon, en lugn stund med tidningen eller bara en kopp kaffe ihop med någon man tycker om. Allt som får oss att må gott bidrar till det totala välmåendet tror jag!

Anmäl
2008-05-31 13:20 #20 av: CatarinaJ

#19 säkert är det så!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.