Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Övrigt

Maten och människorna - II

2008-03-16 11:45 #0 av: Ayena_old

Här kommer fortsättningen på texten. Här finns även en länk till sidan där henne bok presenteras närmare. http://www2.energica.se/forfattarsidor/johanssonkatarina.htm

 

Långsamma kolhydrater

Begreppet snabba och långsamma kolhydrater och glykemiskt index (GI) anger om maten leder till att blodsockerhalten höjs snabbt (högt GI) eller långsamt (lågt GI) och hur mycket insulin som bukspottkörteln utsöndrar. Socker, raffinerat vitt mjöl och de flesta industriellt tillverkade produkter innehåller snabba kolhydrater, vilket snabbt ger kraftigt höjda nivåer av blodsocker och insulin. Efter en måltid med mycket snabba kolhydrater blir man snart sugen på något sött igen eftersom det förhöjda insulinet gör att sockret i blodet snabbt tar slut. Naturligt oraffinerade födoämnen som hela korn, fullkornsprodukter, grönsaker, ärtor och bönor innehåller sammansatta kolhydrater och bryts ner långsammare och påverkar därför insulin- och blodsockernivån mindre. De har mer kvar av sin ursprungliga energi och är mer näringstäta, fiberrika och ger jämnare blodsockerhalt, insulin- och energinivå. Med långsamma kolhydrater förebygger du med andra ord berg- och dalar, energi- och humörsvängningar och begär efter sötsaker

 

Socker

Socker är oerhört beroendeframkallande. Raffinerat vitt socker är som ett gift för kroppen, inte minst hjärnan, och listan på biverkningar kan göras lång. Socker försämrar till exempel upptaget av protein och kräver extra mycket näringsämnen för att kunna tas om hand av kroppen och bidrar därför till att tömma kroppens förråd av mineraler. Mineralbristen försämrar i sin tur kroppens förmåga att hålla jämnt blodsocker, kroppen kan försuras, avmineraliseras och bli benskör. Socker kan också vara en orsak till aggressivitet, hyperaktivet och depression, inte minst hos barn. Sockerberoendet förändrar hjärnans biokemi och känslighet och öppnar vägarna för beroende av andra droger som koffein, nikotin, alkohol, medicin och narkotika.

 

Lightvarianter innehåller många gånger riktligt med socker eller sötningsmedel som aspartam för att smaka gott när fettet utesluts. Aspartam anses av många vara en av de farligaste godkända livsmedelstillsatserna och kan ge biverkningar som till exempel rastlöshet, hyperaktivitet, sömnlöshet och viktökning till cancer. Kroppen vet ju inte om att sötmasignalen är falsk och kommer från kemiska sötningsmedel och blodsockret sjunker utan att någon mat har tillförts, vilket kan leda till ökad aptit och sug.

 

Alternativ till vitt socker är att söta med frukt, juice, honung, fruktsocker (nästan dubbelt så sött som vitt socker), rårörsocker, lakritsrot. Är du sockerkänslig eller sockerberoende kan du behöva utesluta även dessa produkter. När det gäller barn så försök begränsa godiset till lite lördagsgodis, efter en huvudmåltid, så får det mindre skadlig inverkan på både kroppen och beteendet.

 

Mjöl

Ett alternativ till vetemjöl är ursädesarten dinkel eller spelt. Til skillnad från det förädlade vetet finns de ursprungliga och naturliga egenskaper bevarade i dinkel. Jämfört med vete har dinkel betydligt högre proteinhalt, mer mineraler och vitaminer och ämnen som främjar immunsystemet och syresättningen i kroppen. Byt gärna ut alla veteprodukter mot dinkel. De hela kornen kan användas som ett lokalt alternativ till ris och pasta. Dinkelmjölet har mycket goda bakegenskaper och innehåller gluten (degen blir lite kletigare och jäser kraftigare) men många som är intoleranta mot vetemjöl av andra skäl mår mycket bra av dinkel eftersom det är milt och skonsamt mot tarmarna.

 

Fibrer

Fibrer finns det gott om i naturliga råvaror som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, ärtor, banor och linser och i oraffinerade fullkornsprodukter. Fibrer sätter fart på tarmen, på verkar blodfetterna i positiv riktning, är mat till de goda tarmbakterierna, ger en jämnare blodsockernivå och uthållighet samt ökar mättnadskänslan, vilket är gynnsamt vid viktnedgång. När man övergår till en mer fiberrik kost är det vanligt med gasbildning så öka dosen successivt. Efter några veckor har tarmfloran återanpassat sig till det naturliga.

 

Frukt och grönt

Frukt, bär och grönt är underbara energigivande gåvor från moder jord som kryllar av vitaminer, antioxidanter, flavonoider och fibrer. Försök att få tag i frukt och bär som har fått mogna i solen. De är färgglada, sötare och innehåller mycket mer energi och antioxidanter. Flavonoider är cancerskyddande och antioxidativa ämnen som bland annat finns i de naturliga färgämnena eller sitter i växternas yttersta delar.

 

Nötter och frön

Nötter och frön är nyttigt och gott både i mat och som mellanmål eller snacks eller godis. Nötter och frön är fiber- och proteinrika och innehåller bl a animosyran arginin som kroppen använder för att tillverka kväveoxid, enkel- och fleromättade fettsyror, E-vitamin, folsyra, magnesium, järn och zink. Valnötter innehåller mer omega 3 än övriga nötter. Köp helst naturella nötter och frön. När de rostas och saltas förändras energin och de förlorar i näringsvärde. Ibland tillsätts dessutom billiga oljor och andra tillsatser. För att göra naturella nötter mer lättsmälta och smakrika kan du blötlägga dem och eventuellt rosta dem mycket lätt i en stekpanna eller i ugnen utan att tillsätta fett. Rostningen tar också bort ensymhämmande ämnen i nötterna.

 

Relaterade länkar

Av: Ayena

Datum för publicering

  • 2008-03-16
Anmäl
2008-03-16 13:39 #1 av: Tuva-Lena

Väldigt intressanta artiklar Ayena, dessutom så föklarar dom så bra varför det ena eller det andra är så bra just för kroppen. I dom recept du har lagt in, har du haft artikeln i bakhuvudet då? Recepten verkar ju väldigt goda, och följde man dom skulle det inte vara någon större konst att äta "riktigt". Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-03-16 14:34 #2 av: Ayena_old

Jag började läsa om näringslära när jag mådde väldigt dåligt fysiskt och behövde gå ner i vikt. Så man kan väl säga att jag har denna bok bakom mig plus en massa annan information som jag hämtat dels i böcker och dels från internet.

Mina recept bygger dock på en regel, att det ska vara rena råvaror och inte något fabricerat.

Anmäl
2008-03-16 14:53 #3 av: Hoppfull

Jag är oxå mera inne på den här linjen med "vanlig" kost fast nyttig. Jag har ätit ungefär så här sedan slutet av 80-talet men har alltid haft problem med vikten och orken. Jag kan inte heller äta en "normal" portion med mat.

Mitt problem verkar dock vara något annat och jag fick en intressant länk inne Andlig utveckling iFokus i en tråd som heter Vegetarisk mat för den som vill läsa. Jag har ju kommit fram till att min kropp inte kan omvandla maten till energi, således får jag som en självklar följd av detta näringsbrist... och i det läge jag hamnat nu är maten underordnad eftersom den inte bryts ner och kan användas ändå.

Anmäl
2008-03-16 16:24 #4 av: Ayena_old

#3 - Menar du att din kropp kan bryta ner vegetatisk kost då?

Anmäl
2008-03-16 16:29 #5 av: Hoppfull

Bättre men inte tillräckligt bra, kött och fett verkar helt enkelt vara väl tungt.

Just nu lever jag ju företrädesvis på näringspulver och äter bara lite för att hålla magen igång och låta smaklökarna få sitt :) Och nu mår jag oändligt mycket bättre!

Anmäl
2008-03-16 16:34 #6 av: Ayena_old

Har du blivit utredd om varför du inte kan bryta ner maten?

Anmäl
2008-03-16 16:42 #7 av: Hoppfull

Hm, knappast! Eftersom alla mina värden är kanonfina så är jag sedan länge stämplad som inbillningssjuk... det är endast min psykiater som tror på mig och som försöker hjälpa mig. Visserligen har jag gjort det mesta själv och "forskat" och läst på om hur kroppen fungerar för att försöka förstå min enorma trötthet men hon försöker i alla fall.

Eftersom jag är överviktig med så utgår faktiskt läkarna från att jag ljuger om hur mycket och vad jag äter... detta trots utredning hos dietist som konstaterade att jag åt så lite så att man blir sjuk av mängden. Jag klarar inte att äta mer då blir jag sjuk av det, och äter jag mer så lagrar kroppen bara maten utan att ta hand om den, plus att jag blir ännu tröttare eftersom det tar så mycket energi att smälta mat... moment 22 alltså.

Därför har jag börjat med näringspulvret för att ge kroppen en chans till den allra mest lättupptagliga fullvärdiga näringen som finns (vad jag vet) samtidigt som själva matsmältningen får vila lite. Men allt är mina egna hemmasnickrade teorier eftersom läkarna bokstavligen skiter i alltihop.

Anmäl
2008-03-16 16:53 #8 av: Ayena_old

Jag skulle nog rekommendera att du får gjort en utredning om vad som är problemet. Antingen du går till vårdcentralen eller till någon naturläkare.

Hur fungerar din ämnesomsättning? Hur fungerar din sköldkörtel?

Äter du vid bestämda tider? Det är väldigt viktigt att man äter frukost, lunch och middag. Däremellan kan man lägga in mellanmål som frukt.

 

Anmäl
2008-03-16 16:58 #9 av: Hoppfull

Som sagt jag är utredd så långt de fattar (= i stort sett alla tänkbara blodprover) och jag är enligt dessa kärnfrisk! Har gjort detta både hos läkare och örtterapeut.

Ja jag äter vid bestämda tider :) har gjort i över tjugo år, mitt problem ligger inte i slarv eller okunskap, det är ett fysiologiskt problem som läkarna inte hittar ( antagligen kan de inte förstå problemet ännu).

Det här nedan skulle kunna vara nå't men nu käkar jag näringstillskottet som innehåller samma enzymer som papain. Jag har dock gjort levande blodanalys men behandlingen jag fick hjälpte inte den heller...

http://www.erik-bergstrom.se/

Anmäl
2008-03-16 17:25 #10 av: Ayena_old

Ja du, det verkar ju konstigt det du berättar. Om du inte kan tillgodogöra dig näringen från maten så måste där ju finnas ett problem.

Men för att återgå till din idé om vegetarisk kost så är detta väl inte någon fel att du provar. Däremot så förstår jag inte vad detta har med andlig utveckling att göra.

Det finns ju viktiga proteiner i kött/fisk/fågel som man missar med en vegetarisk kost och dessa får man ju tillgodose på annat sätt. Det finns säkert mycket litteratur om detta :-)

Jag hoppas att du hittar din väg till ett bra mående. Välmående är ju ett samspel mellan kropp och själ. Mår man dåligt i själen så kan detta sätta hela kroppen ur balans, men det där vet du säkert ;-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.