Övrigt

Maten och människorna - I

2008-03-16 11:32 #0 av: Ayena_old

Nedanstående har jag hämtat från boken ”Återupptäck Kraften” av Katarina Johansson ISBN 91-85127-29-9

 

Nya och gamla matvanor

Dagens omättliga behov av sött och fett har sin vetenskapliga förklaring i att det under evolutionen varit mycket sällsynt i naturen. För våra förfäder föreföll det sig naturligt att lägga upp ett energiförråd i kroppen när tillgången fanns. Eftersom dessa gener haft ett stort värde för överlevnaden har de förstärkts under utvecklingens gång.

 

I modern tid, med västvärldens enorma överflöd av föda, kan dessa gener däremot vara till belastning och bidra till s k vällevnadssjukdomar. Socker-, godis-, läsk- och livsmedelsbranchen drar sig inte för att utnyttja vårt biologiska arv och snabbt göra oss beroende av skräpmat. Vår förkärlek för sött kan också bero på att våra förfäder lärde sig att söta växter och örter är ätliga (inte giftiga). Likaså är bröstmjölken söt och förhållandevis fet, vilket också bidrar till att vi känner oss trygga och närda av det feta och söta. Den söta smaken och den feta egenskapen behöver vi, det gäller bara att äta detta i lagom stor mängd och av rätt sort och bra kvalitet. Oraffinerat sädesslag, ris, frukt och rotsaker är bra exempel på naturlig sötma. Bra fett finns det i nötter, från kokos, kallpressade fleromättade oljor, krossat linfrö och vissa fiskar.

 

Att ändra sina matvanor och att bygga upp ett bra förhållande till mat och ge kroppen det den behöver kan upplevas som en stor utmaning. Mat påverkar biokemin och lugnar för stunden om vi upplever stress och oro eller er oss en snabb kick. Begäret efter en viss favoritföda fungerar också som en tillflyktsort och ett känslomässigt bedövningsmedel när man lidit motgångar eller känner sig lite nere. Likaså använder vi mat som belöning för varje liten seger och framgång i livet.

 

Färska råvaror

Välj naturliga råvaror och färsk mat med hög näringstäthet och livsenergi. Matrester ska helst ätas inom 25 timmar för att inte förlora allt för mycket näring. Fryst och konserverad  mat är inte heller lika energigivande, men av praktiska skäl kan det i vår tid vara bättre att frysa in hemlagad mat eller köpa frysta råvaror än att köpa färdiga industriellt tillverkade maträtter.

 

Tänk också på att mikrovågor är onaturliga och tar död på matens livsenergi! Ofta är det brist på tid och ork som gör att vi slarvar med maten och köper någon färdigrätt, men att laga näringstät och energirik mat på råvaror kan gå snabbt. Soppor, grytor, ångkokat och ugnsbakat sköter i stort sett sig själv. Ju enklare och renare mat, desto bättre!

 

Relaterade länkar

Av: Ayena

Datum för publicering

  • 2008-03-16
Anmäl
2008-03-16 13:42 #1 av: Tuva-Lena

Jättebra artikel Ayena, men det vet du redan.. ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.