Övrigt

Den självläkande människan II

2008-03-08 15:35 #0 av: Tuva-Lena

Energibrist: Kroppens naturliga tillstånd är att vara frisk - och ändå blir allt fler sjuka och mår dåligt i vårt moderna samhälle. Vi har många fler sjukomar idag än efter andra världskrigets början trots att vi har den mest utvecklade och sofistikerade sjukvården och mängder av nya mediciner. Vad beror detta på?

En viktig orsak är att vi har en "individuell energikris". För att självläkningen ska fungera behöver kroppen energi, annars orkar vi inte hålla oss friska. Den moderna kosten ger tyvärr för lite näring per kalori, vilket gör att vi håller på att bli överviktiga och undernärda samtidigt. I dag får vi hela 65 procent av vår energi från snabba kolhydrater eller tom energi som finns i socker, vitt vetemjöl och mättade fetter. Dessutom innehåller maten mindre näring än den gjorde vid sekelskiftet på grund av urlakning av jorden och konstgjorda odlingsmetoder.

Magen är vårt kraftcentrum där vi hämtar energi. Om maten innehåller för lite näring och fibrer samt för mycket snabba kolhydrater blir tarmfloran osund och näringsupptaget dåligt. Tillsammans med ett stressigt och stilla sittande liv tär detta på energiresurserna och rubbar vår biobalans. Det leder till att inte bara immunförsvaret utan hela kroppens avgiftningssystem försvagas. Därmed "angrips" kroppen inifrån, belastas och bryts ner i förtid. Symtomen visar sig förr eller senare i olika sjukdomar.

Under en lång tid har samhället fokuserat resurserna på sjukdomar och sjukvård. Varför kan vi inte i stället se till det friska, till den naturliga läkande kraft som finns inom oss och hur vi själva kan stärka den? Att förebygga genom att stärka det friska.

Bio-obalans
Det måste finns orsaker till att människan som funnits i tre miljoner år först under de senaste 30-40 åren börjat utveckla hjärt-kärlsjukdomar, cancer, allergier, astma och reumatism i sådan omfattning. Vad är det vi gör fel i vårt moderna, utvecklade samhälle?

Under de senaste generationerna har vår yttre miljö påverkats kraftigt genom nedsmutsning, försurning, växthuseffekten och global trädavverkning. Men vi har också ätit en ny sorts mat som är raffinerad och industriellt framställd.

Vi är inte gjorda för den typen av föda eftersom hela 99 procent av vårt genetiska arv kommer från tiden före Homo sapiens (för 40 000 år sedan). Egentligen är vi människor anpassade till de näringsvanor som vi hade på stenåldern, och den moderna - behandlade och kemiskt manipulerade - maten påverkar den känsliga tarmfloran och hela vårt biosystem. Hormonerna och vårt humör kommer ur balans. Näringsfattig kost och olika kemiska beroenden (som socker, rökning och läkemedel) inverkar negativt på signalsubstanser i hjärnan och gör oss irriterade, hyperalerta och stressade. Detta kan sägas leda till en inre miljöförstöring.

Vi behöver ett nytt hälsoekologiskt synsätt, eftersom en förutsättning för självläkningen är att vi har biobalans både i kroppen och i den omgivande miljön. När denna balans rubbas - inuti eller utanför - kommer vi i bio-obalans, vilket på sikt kan leda till sjukdomar. Vi har skapat ett samhälle som är en spegelbild av vår förändrade inre biobalans, där stressen inifrån skapar stress i vårt samhälle.

Källa: Den självläkande människan, Sanna Ehdin

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2008-03-08

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-03-08 15:43 #1 av: Hoppfull

Jättebra och intressant! Precis ur detta ätande tror jag att stresskollapsernas intåg i vårt samhälle härrör. Vi klarar inte det höga tempot pga för dålig näring, kropparnas signalsystem fungerar inte som det ska eftersom mängden mat och vår vikt inte stämmer överens med de symptom vi får och till slut går kroppen sönder av stressen och vi kollapsar (helt egen teori!!).

Anmäl
2008-03-08 15:59 #2 av: Tuva-Lena

#1 Ja, men den låter logisk. Det har som sagt, nog väldigt mycket att göra med vad vi stoppar i oss. Minns bara från barndomens dagar, vad allting smakade gott då! Speciellt när jag var hos farmor o farfar och fick äta deras mat, som farmor alltid lagade på vedspisen. Dessutom alltid naturliga råvaror. Räcka ut tungan

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-03-08 16:21 #3 av: Hoppfull

Precis, vi hade "gård" med egen mjölk, eget kött och egen giftfritt odlad potatis och morötter, vi fiskade vår egen fisk i fjällsjön och åt enbart hemsyltat och saftat!

Anmäl
2008-03-08 22:41 #4 av: Tuva-Lena

#3 Du, inte utan att man blir lite sugen..låter såå gott! Skrattande

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-03-09 11:44 #5 av: Hoppfull

Jaa, det var kanon! Min mamma och pappa lever ganska mycket så fortfarande, förutom korna då. Men de fiskar och odlar fortfarande och jagar förstås och kokar buljong av älgbenen osv. Och de är friska båda två, visserligen är de bara 70 och 72  men ändå :) Fick med mig tre burkar hemkokt lingonsylt av mamma när vi var där på sportlovet, vilken gåva Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.