Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 4978 ggr
Perla
2008-02-08 07:41

Tema 3 - Tankens kraft - Kognitiva Samtal

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kognition kommer från latinets "cognoscere" - "lära känna". Man kan också säga att kognition betyder detsamma som att uppfatta på en intellektuell nivå. Det kognitiva samtalet fokuserar på individens sätt att tänka.

Syftet med samtalen är att du ska bli medveten om dina egna förutsättningar att själv komma fram till hur situationer kan hanteras. Fokus ligger på att du ska se dina egna möjligheter och dina egna lösningar, främja din egen motivation och dina självvalda initiativ, undanröja dina personliga yttre och inre hinder och klargöra din förmåga att förändra och fatta medvetna beslut.

Grunden för samtalet är din önskan att förändra någonting i din tillvaro. Utifrån denna önskan formulerar du det mål du vill uppnå på ett sätt som gör det möjligt för dig att veta när du har lyckats med din förändring. Du kommer också att få formulera vad du vill uppnå med varje träff, så att både du och jag vet vad samtalet syftar till. Detta kommer att ge struktur till varje samtal och gör det lättare för dig att följa de framsteg du gör på vägen mot ditt övergripande mål. Det är givetvis lättare att komma fram om man vet vart man ska.

Målet är alltså att förändra det som du upplever inte fungerar och föra in det som du vill ha mer av i ditt liv. Tyngdpunkten i samtalen ligger därför på de konkreta åtgärder som du själv bestämmer dig för att vidta för att åstadkomma en förändring.

Viktigt att veta: Skillnaden mellan kognitiva samtal och personlig coaching är att det kognitiva samtalet leder dig till medvetenhet om det som inte fungerar för dig och lär dig strategier att ta itu med detta medan coachingen fokuserar på områden utan problem och inriktar sig på vilka personliga möjligheter och resurser du har och kan utnyttja för att uppnå dina mål.

Läs mer på Sjunde Sinnet

Relaterade länkar

Av: Perla

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Perla'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Perla', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-08
Annons:
Tuva-Lena
2008-02-08 23:09
#1

Väldigt intressant Perla! Har du någon fallbeskrivning du kan hänvisa till, utan att röja personens identitet..?

Eller kanske någon här på forumet vill testa..? Det skulle ju vara den ultimata "work shopen"! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Perla
2008-02-09 08:17
#2

Det här är ingen "quick-fix-metod" så jag avråder starkt ifrån att gå in i ett kognitivt samtal för att "testa" vad det är av den enkla anledningen att allt som man bara gör halvhjärtat får ett resultat som man sällan är helt nöjd med. 

Att "testa" en metod betyder ju att vi gör det med "bakdörren öppen". Så länge allt går som vi själva vill så är den toppen, är det något som vi tycker blir för jobbigt kan vi oftast hitta på en och tusen ursäkter, alltifrån att metoden inte fungerar till att terapeuten inte passar oss och allt däremellan, istället för att ta ansvar för vårt eget engagemang.

Eftersom den här samtalsformen helt och hållet utgår ifrån klientens resurser så är det viktigt att som klient först och främst känna efter hur motiverad man är att jobba aktivt för att lösa det som man ser som ett problem. Känner man att man inte är så motiverad eller förväntar sig att terapeuten ska leverera lösningarna, är det bättre att vänta tills motivationsnivån är högre. Annars blir det bara bortkastad tid (och bortkastade pengar).

Däremot lät det intressant att göra en "workshop" på forumet. För dem som är intresserade skulle vi isf kunna ha en låst grupp.

Den som vill delta i en sån "workshop" kan skicka mig ett pm med intresseanmälan. Jag kommer att ställa några frågor som du måste besvara för att jag skall se att du är seriös och motiverad att vara med i gruppen. Skriv "workshop" i ämnesraden på pm:et.

jonnyrocker
2008-02-11 00:43
#3

Du e en perla .

Perla
2008-02-11 10:39
#4

Till er som har pm:at mig om ert intresse att vara med i workshopen.

Så fort jag har fått reda på hur man skapar en grupp som enbart ni och jag har tillgång till kommer jag att kontakta er.

FiaH
2008-02-13 14:39
#5

Jätte intressant läsning PerlaSkrattande

Upp till toppen
Annons: