Annons:
Etikettertcmartikel
Läst 17899 ggr
Tuva-Lena
2/18/08, 8:01 PM

Tema TCM - Traditionell kinesisk medicin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

QI-Kraften Qi är det begrepp som hela den kinesiska medicinen baserar sig på. Qi är livsenergin och den grundsubstans som människan och hela universum är uppbyggd av.

Enligt kinesisk medicin flödar Qi fram i vår kropp, men uppstår det störningar så störs energiflödet, och då kan också sjukdomar uppstå.

Själva ordet Qi är egentligen väldigt omfattande men kan översättas med "Energi, Livskraft eller Livsande". Qi kan uppträda i många olika former, och hos människan är Qi det vi kallar livsanden. Du kan se Qi i blicken eller på en människas utstrålning. Hos en nyförälskad person kan du ana stark positiv Qi i både blicken, hållningen, ja hela utstrålningen. Hos en sorgsen människa är Qi kraftlös och livsanden försvagad, och du ser en tom blick som saknar gnista.

Människan behöver därför underhåll och bränsle för att Qi, livslågan skall räcka hela livet ut.

Grundtanken inom kinesisk medicin är att livsenergin - kroppens QI - följer bestämda banor i kroppen, och dessa banor kallar man meridianer. När livsenergin flödar harmoniskt i meridianerna är vi friska, men energiflödet utsätts hela tiden för störningar: Det kan vara väderomslag, känsloutbrott, fysiska påfrestningar, felaktig kost, undertryckta känslor, ensidig arbetsställning o s v. Allt detta är exempel på omständigheter som kan orsaka obalanser i energiflödet.

Råder det brist på Qi eller om Qi-flödet blockeras kan det leda till olika typer av hälsoproblem. Inom kinesisk medicin råder det ingen skarp gränsdragning mellan det fysiska, psykiska och andliga, utan allt utgörs av Qi.

För att reglera kroppens Qi kan man utföra akupunktur, akupressur, TuiNa massage eller behandla med kinesiska örter. Ex vis, drabbas man av migrän där Qi-kraften är för stark, kan man reducera/sedera kroppens Qi genom att behandla med något av ovanstående terapier. Är Qi däremot för svag, vid ex hjärtklappning, måste Qi kraften tonifieras/stärkas.

Energiernas Omvandling

Människan har två olika källor till Qi. Den första har vi med oss från våra föräldrar när vi föds - YUAN QI. Kvaliteten på och mängden Yuan Qi beror på hur våra föräldrar har levt, och deras arv.  Vi ärver den alltså i vår tur och kan inte påverka den. Yuan Qi ligger lagrad i njurarna.

Den andra källan består av två delar, dels yang-energin vi får från luft/andning - DA-QI, och dessutom Yin-energin vi får från mat/dryck - GU-QI. För att man skall uppehålla sitt Qi är det viktigt att vistas ute i frisk luft, andas rätt, sova och äta tillräckligt, och på så regelbundna tider som möjligt. Det finns också träningsformer som stärker Qi, t ex Qi Gong eller Tai Chi.

Da Qi och Gu Qi omvandlas under medverkan av Yuan Qi till den energiform som sedan cirkulerar i kroppen/meridianerna, där den kallas för för ZHEN QI. Vanligtvis säger vi istället Qi/Chi eller Ki.

Källa: Kompendium i TuiNa massage

Relaterade länkar

  • www.helenasharmoni.se: Inga-Lena
  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Inga-Lena', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-18

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
FiaH
2/18/08, 8:54 PM
#1

Jättebra artikel, Skrattande

Tuva-Lena
2/18/08, 11:22 PM
#2

Tack Fia! Fortsättning följer.. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

GitteL
2/19/08, 12:19 AM
#3

Ja kanon bra artikel Inga-Lena. Glad

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

MariaJ
2/19/08, 12:47 AM
#4

Mycket bra skrivit.. Intressant för alla Skrattande

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

[Vintersaga]
2/19/08, 1:13 AM
#5

Jag gillar tankens kraft - men det är något speciellt med den österländska visdom som qi är en del av. Själv praktiserar jag både qi gong och reiki, som båda är välgörande för vår kropp, sinne och själ. Ska bli jätteintressant att läsa mer om detta temat, eftersom det finns så mycket mer än mina två varianter på det :-)

Tack Inga-Lena för en bra artikel!

Perla
2/19/08, 8:37 AM
#6

Allt i universum är uppbyggt av olika former av energi (även våra tankar) så det här är intressant läsning. :)

Annons:
Ina123
2/19/08, 10:48 AM
#7

Väldigt intressant artikel. Provade på Qi gong i helgen och tyckte mycket om det. Ser fram emot fortsatt läsning på det här temat.

Hoppfull
2/22/08, 11:15 AM
#8

Vilken kanonbra artikel Inga-Lena! Väldigt bra och tydligt skriven!

Det var väldigt intressesant detta med hur vi får vår energi, den man ger sig själv genom mat, sömn, luft osv känns ju lättebgripligt.  Men det andra, betyder det att om ens föräldrar har låg energi och lever destruktivt så är man "körd"? Betyder det att då är man slav under sitt arv (arvssynd?) och dömd att må dåligt (ha låg energi) hela sitt liv? Eller hur menas det?

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Tuva-Lena
2/22/08, 1:31 PM
#9

#8 Rent teoretiskt skulle det vara så, som jag tolkar det. Jämför med arv, miljö inom västerländsk vetenskap. Men nu kan man förbättra/balansera sin Qi kraft genom olika metoder, bl a genom dom terapier som finns inom kinesisk medicin, också genom Qi gong/Tai chi, och genom att leva någorlunda sunt, t ex att vistas ute i friska luften/naturen där Qi kraften är väldigt påtaglig, och genom olika örtbehandlingar - om man nu upptäcker såna obalanser. Dom går alltså att åtgärda. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Hoppfull
2/22/08, 2:23 PM
#10

Så skönt att höra :) Jag blev lite orolig när jag läste: Kvaliteten på och mängden Yuan Qi beror på hur våra föräldrar har levt, och deras arv.  Vi ärver den alltså i vår tur och kan inte påverka den. Med tanke på att just energibrist är mitt absolut största problem!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

[Hukanson]
12/18/08, 4:26 PM
#11

Såg en underbar dokumentär på tv i går om chinesernas konst att hantera sin chi. Fascinerades av läkarnas förmåga att både diagnosticera patienterna och dessutom behandla patienterna utan att beröra dem med händerna . Detta kallar jag skicklighet speciellt som det tydligen fungerar alldeles utmärkt. Dessutom visade de ett besök i Wutang-bergen där det finns kvar ett hundratal kloster bl a ett tao-kloster för kvinnor . De strävade efter att samla chi, balansera sina energier i tai chi och uppnå den ultimata meditationen som möjliggjorde ett uppstigande i odödlighet. Något att efterlikna på Ramsbergsgården kanske…

Hoppfull
12/18/08, 5:21 PM
#12

Jag är oxå oerhört fascinerad av denna läkekonst, den är fantastisk! Likaså ayurvedan som ju är lite snarlik och oxå den uppnår superbra resultat, helt utan kemikalier Förvånad

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Upp till toppen
Annons: