Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Temaveckor

Tema 3 - Tankens kraft, de negativa tankarnas makt

2008-02-04 07:58 #0 av: Perla

I det här avsnittet tar jag upp det som det inte talas om så ofta men som alla funderat på när det gäller att använda sina tankar till att tänka positivt.

"En hjärna är lika stark som dess svagaste tanke" - Eleanor Doan

"Du blir vad du tänker", "Tankens makt", "Du kan om du vill", är några av de hurtiga tillrop som ekar i vår nutid. Vi uppmanas att tänka framåt, tänka stort och spränga gränser med våra tankar. Det låter ju bra men hur gör man om det inte finns en enda positiv tanke i huvudet, om man inte vet vad man vill, eller har några mål? Är det kört då? Svaret vi alltför ofta får till oss är att det "bara" är att tränga bort alla negativa tankar och börja tänka positivt så ordnar sig resten av sig själv. Fullt så enkelt är det naturligtvis inte.

De negativa tankarna kan vara minst lika värdefulla som de positiva eftersom de negativa tankarna innehåller information som berättar för oss vad det är som egentligen formar den verklighet vi ser. Tankar som är ovärderliga när man vill få en djupare kunskap om sig själv.

Observera att jag här talar om att medvetet arbeta med tankarna som ett redskap vilket inte är detsamma som att låta den negativa tankekarusellen snurra utan kontroll.

Det är riktigt att det är det som du tänker på som blir din verklighet och att dagens tankar formar din framtid - men - negativa tankar är inte så lätta att bli av med. Om du inte vet hur du ska stoppa dem så kommer de att ha makt över dig även om du slår knut på dig själv för att tänka positivt.

En bra sak att ha i minnet är dock att negativa tankar inte har större kraft att påverka oss än positiva tankar men eftersom vi oftast tänker i negativa termer så är det dessa tankar som upptar vårt fokus. Här handlar det alltså om vanans makt och för att bryta den måste man vara beredd att jobba på det. Första steget är att erkänna att man har negativa tankar och lära sig att känna igen hur de är utformade och i vilka situationer de kommer.

Positiva tankar anses vara fina, rena och negativa tankar anses som smutsiga och orena. Med den uppdelningen blir det inte lätt att erkänna de negativa tankarna men det vi ofta glömmer bort är att tankar enbart är tankar. Tankar, oavsett om de är negativa eller positiva får kraft av att du fokuserar på dem så genom att du blir medveten om vad du tänker får du möjlighet att bestämma om du vill slav under dina tankar eller använda dem som ett verktyg att uppnå det du vill åstadkomma och ha in i ditt liv.

Här nedanför har jag gjort ett utdrag ifrån boken "Tankens kraft - känslans makt" av Björn och Hanna Adler som tar upp de negativa tankarnas makt.

 

Hitchcock sa en gång i tiden; "Man får inte lura människor! Om hjälten överlevt hela filmen så får man inte ta livet av honom i slutscenerna. Då blir människor arga!" På samma sätt bör man inte lura sina tankar. Om man i grund och botten har mycket dystra tankar så förändras dessa inte av att man tränar sig i att tänka positivt.

Vägen till positivt tänkande kan snarare vara den omvända. Man kanske behöver tänka ännu mer på det negativa innan tankarna vänder. För visst kan det verka provocerande att man skulle kunna tro att dystra tankar skulle försvinna bara för att man tränar sig på att vara positiv! Det kanske faktiskt finns en mening med att möta sina dystra tankar? I alla fall till en början i ett förändringsarbete.

Den som alltför starkt fokuserar på att tänka positivt kan framstå som en idiot med sina påklistrade goda tankar. Det är helt enkelt inte mänskligt att bara vara glad och positiv. Livet inrymmer betydligt fler nyanser. I blombuketten med känslor bör finnas minst sju sorter; glädje, förvåning, intresse, rädsla, skam, ilska och ledsnad. Sju sorter precis som den bukett som plockas till midsommar.

Vägen till förändring av sitt tänkande ligger förmodligen inte i att undvika det negativa! Vi skall göra tvärt om! Vi skall omhulda och lyfta fram det negativa. Det är först då som vi på ett djupare plan också är beredda på att möta det positiva. Det finns förmodligen ingen genväg till detta! Flertalet av de som ändå försökt gena har istället fastnat i en övertygelse att det inte är lönt att försöka förändra.

 

Ta den negativa tanken på allvar

 

Innan Du bestämmer Dig för att åstadkomma en förändring i ditt liv bör Du ställa Dig en viktig fråga; "Har jag något att förlora på att förändra mitt liv?" Även om allt pekar i riktning mot att jag har allt att vinna på en förändring så blir frågan avgörande och viktig. All förändring, även uppenbart positiv, har ett pris. När man har identifierat det pris som man måste betala för en förändring och aktivt tagit ställning till detta så minskar också risken för bakslag.

All förändring har ett pris. Även där vi ser att vinsterna med en förändring är uppenbara. Därför räcker det inte att bara konstatera att;

"Det är klart att jag har allt på att vinna på en förändring! Jag kan inte hitta några nackdelar!" Självklart är detta inte sant. Om det inte funnits några nackdelar med en förändring så borde man ställa sig frågan; "Varför har då inte denna förändring redan skett?"

Starta inte ett viktigt förändringsarbete utan att åtminstone plocka fram ett par nackdelar med att förändra. Ärlighet leder oftast till färre trista bakslag. Den ökar snarare möjligheten till en verklig förändring. Det är helt enkelt viktigt att ta de negativa tankarna på största allvar. Att däremot drunkna i dystra tankar härrör sig mer till självplågeri och tillgodoser främst behovet av självömkan; "Det är fruktansvärt synd om mig!"

Posse est velle - vilja är att kunna. Är det så också med tänkandet? Man tänker det som man vill tänka? Vem styr mina tankar? Vem bär ansvaret för tankarnas innehåll? Detta är en till synes trivial men likväl avgörande fråga. De flesta skulle förmodligen säga med självsäker stämma att; "Det är klart att mina tankar är mina egna. Vems skulle de annars vara?" När man hamnar i svårigheter blir det dock ofta inte lika enkelt, lika självklart. Det kan vara svårt att förstå de negativa tankar som man då översvämmas av. Ännu svårare kan det vara att förstå och acceptera att jag själv skapar dessa tankar på alldeles egen hand.

Vägen till ett lyckligare liv, där positiva tankar väger över, går via eget ansvarstagande för sina tankar. När man upplever att man mestadels styr sina egna tankar så har man redan där gjort halva jobbet mot en förändring. Det är just upplevelsen av att kunna påverka som blir avgörande, och denna behöver inte ens vara 100 % sann. Det är känslan av att ha tagit steget bort från att vara ett "offer", utan möjlighet att kunna påverka, som blir avgörande.

Negativa tankar är dock inget att bara förringa! Vi kan lära oss något av dem, men blir de för starka, för dominerande över vårt liv, så blir vi också styrda av dem. Vi kommer då att uppleva oss själva som ett offer för egna tankar.

Kan man genomföra precis allt som man vill? Det något provocerande svaret skulle kunna bli; "Ja, det mesta är möjligt att genomföra om man bara vill något tillräckligt starkt!" Samtidigt är det självklart så att man inte kan förverkliga alla sina önskningar. Men någon av dem borde vara möjlig att förverkliga. Oftast kräver detta uppoffringar och prioriteringar. Värdet av våra bästa tankar och känslor kan mätas utifrån vad vi är beredda att offra för att uppnå i form av nya känslor och tankar.

Om man tänker att; "Jag önskar så starkt att jag hade mycket mer pengar!" men samtidigt inte är beredd på uppoffringar och hårt arbete så blir den goda önskan bara en negativ upplevelse som bekräftar att; "Det är inte möjligt för mig att bli rik! Men kanske för andra." När det är som värst så kan detta bli en modell för att piska sig själv på ryggen. Efterhand så kommer det att göra rejält ont. Men man vänjer sig vid piskan. Man vänjer sig vid att inte kunna uppnå sina önskningar och då kan det till och med verka lite lindrande för kropp och själ med smärtan som man åsamkar sig själv med piskrappen.

"Vilja är att kunna" betyder egentligen att om jag vill något väldigt väl så kan detta bli möjligt. Dock inte utan hårt arbete och uppoffringar och det vet framförallt de som nått framgång.

 

Gunbritt S (Perla)

Relaterade länkar

Av: Perla

Datum för publicering

  • 2008-02-04
Anmäl
2008-02-04 18:34 #1 av: korseett

Oj vilken bra artikel Perla och tänkvärd!

Det här med vems tankar man har, ja det borde ju vara sina egna men ibland har man ju lyssnat så mycket på andra att det inte är ens egna tankar utan man blir nästan som hjärntvättad av andras tankar. Skumt det där hur vi fungerar och fantastiskt.

Anmäl
2008-02-04 22:21 #2 av: GitteL

Väldigt bra artikel och det är ju så som du Korseet säger vems tankar är det jag har? Hjärnspökena som dyker upp när jag minst anar det. Det har tagit tid för mig att förstå att det handlar om våra tankar och en lång resa gjordes både utvändigt och invändigt.

Jag har fått lära mig att om jag känner en smärta eller klump i magen som kan vara olika hos oss alla då vet jag att jag tänkte en negativ tanke innan känslan kom.

Blir lite avis att du har så lätt för att uttrycka dig i skrift. Det är min övning just nu ;-)

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-04 23:26 #3 av: Tuva-Lena

Vilken bra artikel, Perla! Det som känns så positivt med att läsa om negativa tankar, är att det är så mänskligt. Det är precis som du skriver, inte riktigt rumsrent att ha negativa tankar, men dom kommer vi ju inte ifrån - och dom behövs! Tack, då vet jag att jag inte är konstig som bland tänker i negativa banor - om än för en kortare period.

Tänker man i kinesisk medicinska banor så är det dessutom så allting balanserar i tillvaron: negativt balanserar positivt, och tvärtom. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-05 06:57 #4 av: Perla

Tack för er respons. Glad

Negativa tankar och negativa automatiska tankar (ska skriva en artikel om dessa också) är en naturlig del och kan fylla en funktion om man vet hur man ska använda sig av dem för att få nytta av dom. Det är när de negativa tankarna tar över och snurrar på utan att vi är medvetna om dem, som de blir till ett hinder för oss.

Att vi tänker andras tankar kanske låter otäckt men börjar man forska lite i vad det kan betyda så upptäcker man att vi hela tiden påverkas av andras tankar familj, vänner, kollegor men också via reklam, tv-program och nyhetsmedia. Denna påverkan tar sig uttryck i vårt sätt att tänka, känna och agera i vardagen i vårt eget liv, för det mesta utan att vi ens är medvetna om det.

Glad

Anmäl
2008-02-05 08:52 #5 av: KalleN

helt klart bäst !!!

Anmäl
2008-06-05 21:37 #6 av: Tuva-Lena

Puttis! ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-06-06 00:21 #7 av: Tur-Budda

The law of attraction avhandlas i filmen "The Secret", här är de 20 första minutrarna. Vi får det vi fokuserar på.

http://www.youtube.com/watch?v=_b1GKGWJbE8

De negativa tankarna har sin giltighet i att vi kan dyka in i dem och uppleva dem klart så att de löser upp sig. Annars ligger de ofta och stör i bakgrunden så att vi skapar saker vi egentligen inte vill ha.

/Lasse

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.