Temaveckor

Tema TCM - De Fem Elementen

2008-02-22 23:27 #0 av: Tuva-Lena

Den kinesiska filosofin bygger också på teorin om de fem elementen. Allt i universum kan enligt denna teori indelas i de fem elementen. Det omfattar både materia och ande, och det omfattar allt du kan ta på, även dina tankar och känslor.

De fem elementen är Eld, Jord, Vatten, Metall och Trä, och dom har alla olika Qi. Det handlar inte om dessa fem element i sig, utan elementen används som symboler för att beskriva olika energirörelser i tillvaron

 

  • Elementet Trä står för en starkt uppåtstigande och spirande rörelse.
  • Eld står för en utåtstrålande och spirande rörelse.
  • Jord representerar dels rörelse mot centrum, men också rörelse mot periferin.
  • Metall står för en spirande och sänkande rörelse.
  • Vatten slutligen har en nedåt gående och inåtgående energirörelse. 

Samspelet mellan dessa energirörelser är grundläggande för allt i tillvaron, både i stort och smått. De fem elementen kan därför ses som krafter som står i förbindelse med varandra, och deras samspel sker inte slumpmässigt utan följer ett visst givet mönster.

I kroppen styrs dessa energirörelser av olika organ, där deras harmoniska samspel ger hälsa och välbefinnande. Obalanser mellan deras inbördes relationer däremot, kan ta sig uttryck i fysiska eller emotionella obehag som senare kan bli grogrunden för sjukdom och ohälsa. I varje element ingår två organ, ett yin- och ett yangorgan. Varje individ anses också bli präglad av ett eller flera element. Det kan man bedöma genom att betrakta en persons fysik, beteende och personlighet. En trä-elementstyp t ex, är ofta lite senig och smal, medan en jor-elementstyp är mer fyllig och rund.

En form av energirörelse ger alltid upphov till en annan enligt "Den Närande Cykeln". Så skulle som exempel Trä/Levern ge näring till Eld/Hjärtat. Eld/Hjärtat ger i sin tur näring åt Jord/ Mjälten, som sedan ger näring åt Metall/Lungorna. Metall/Lungor ger näring åt Vatten/ Njurar, som i slutändan åter är tillbaka för att nära Trä/Levern, o s v..

Energiförhållandena mellan organen skall dessutom fungera på ett balanserande och stödjande sätt. Dessa förhållanden beskrivs i det som kallas "Den kontrollerande Cykeln".

Tillämpning på de inre organen enligt den närande cykeln:

Levern (LR) ger näring till hjärtat (HT): Levern (LR) lagrar blod och medvetandet/sinnet (HT) har sitt ursprung i blodet. Om LR:s blod är svagt på Qi  kommer HT att bli lidande. LR:s uppgift är att med rörelse sprida kraft uppåt och utåt åt alla håll. Denna rörelse stöder HT:s rörelse att sprida energi ut till kroppens alla celler.

Hjärtat (HT) ger näring till Mjälten (SP):

HT:s Qi pumpar blodet runt i kroppen. HT hjälper på så sätt SP att transportera blodet vidare.

Mjälten (SP) ger näring till Lungorna (LU):

SP:s Qi som vi tar ur födan stiger uppåt till LU där den interagerar med luften och formar det som kallas Zong Qi - Bröstets Qi eller Gathering Qi.

Lungorna (LU) ger näring till Njurarna (KI):

LU:s rörelse sprider och sänker energin. LU:s Qi går nedåt och möter KI:s Qi. LU sänder också vätskor ner till KI.

Njurarna (KI) ger näring till Levern (LR):

KI:s Yin ger näring till LR:s blod. KI:s yang är en uppåtgående, värmande rörelse i samklang med LR:s uppåtstigande, spridande rörelse - som sedan fortsätter till hjärtat (HT)

 

Exempel på symptom som kan uppstå vid obalans i den närande cykeln:

Levern - Hjärtat: Hjärtklappning, sömnproblem

Hjärtat - Mjälten: Koncentrationssvårigheter, kylkänsla, diarré, depressioner

Mjälten - Lungan: Andnöd, astma, trötthet, aptitlöshet

Lungan - Njurarna: Andnöd

Njurarna - Levern: Tinnitus, huvudvärk, irritation, yrsel, nattsvettning.

Genom att diagnostisera energiobalanserna utifrån teorin om de fem elementen kan man förstå upphovet till obalansen, och även se en prognos för den kommande utvecklingen. Därmed kan man också bestämma vilken behandling som passar för den aktuella situationen.

 

För att undvika att artiklarna kring TCM blir alltför komplicerade har jag nöjt mig med att endast beskriva de mest elementära grunderna. Jag planerar att kunna redovisa mer material vid senare tillfälle. Glad

 

Relaterade länkar

Av: Inga-Lena

Datum för publicering

  • 2008-02-22

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-23 09:32 #1 av: Perla

Tack för att du bjuder på intressant läsning. Den här är lika bra som de andra artiklarna du har skrivit i TCM. :)

Anmäl
2008-02-25 17:08 #2 av: Hoppfull

Hur behandlar man obalanser i energisystemen och hur får man en kvarstående effekt?

Anmäl
2008-02-25 19:14 #3 av: Tuva-Lena

" Obalanser kan man behandla genom akupunktur akupressur zonterapi öronakupunktur TuiNa massage och olika örtbehandlingar. Du kan också träna Qi Gong eller Tai Chi för att uppehålla balansen mellan Yin och Yang. Det kan ma också rekommendera för att effekten av en behandling skall bli permanent. Det handlar ofta om hur vi lever och vad vi är beredda att bidra med själva för att hålla oss friska. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-25 20:37 #4 av: Hoppfull

Ja jag tänkte lite på det där med att man har med sig ett arv när det gäller energi och antagligen obalanser oxå. Men yoga är väl antagligen helt rätt då för att dels hitta balans och sedan bibehålla den. Det ska bli spännande att se om jag får några andra påtagliga reaultat av yogan än att min rygg stadigt förbättras. När energin längs ryggradens meridianer "kommer loss" (vilket jag tror att den gör i långsam takt) så bör det ju med tiden rimligtvis ge ringar på vattnet även i resten av systemet. Bara att yoga på alltså Skrattande

Anmäl
2008-02-25 22:56 #5 av: Tuva-Lena

Ja ja mänsan Hoppis! Jag har också börjat yoga. Köpte en DVD som jag kör några gånger i veckan, och det är så skönt! Det stretchar hela kroppen, och jag lär mig andas mer ekonomskt. Huvva va bra det går! :) 

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-26 09:02 #6 av: Hoppfull

Så bra att det går bra för dig! Är det någon särskild sorts yoga? Jag kör bara någon som kallas "luft och spänningsfrigörande övningar" det är mest som uppmjukning och stretching, inga direkta eller typiska yoga ställningar. Men de är undergörande för min rygg ändå!

Anmäl
2008-02-26 10:35 #7 av: Tuva-Lena

DVD:n heter "yoga for beginners", och tar upp väldigt lätta övningar som alla klarar av. Man skall ju dessutom endast göra rörelserna tills dom tar stopp för en själv. Det går i ett långsamt behagligt tempo. och man tänker: kan verkligen det här få någon effekt..? Men, joo då, efteråt känner jag mig som en ny Inga-Lena. Om du går in på den här sidan, så kan du prenumerera på yoga DVD:sar. Just nu har dom ett erbjudande: www.vitalas.se  Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-26 10:51 #8 av: Hoppfull

Tack för tipset!

Jag gick ju en yogakurs i november och köpte där en bok. Den innehåller allt från det kapitlet jag håller på med som är inledning, till de mest avancerade yogaövningar, så jag har att bita i många år framöver tror jag :)

Jag har ännu inte kommit till att jag känner mig som en ny... men min energinivå är ju så låg så att det tar tid innan jag får sådan effekt tror jag. Jag inbillar mig att energibanorna längs ryggraden har varit stängda på mig i en massa år och det jag gör nu är att i långsam försiktig takt öppna upp dem. Kroppen får bestämma vad jag orkar och inte, jag ser bara till att göra övningarna varje dag :)

Anmäl
2008-02-27 19:13 #9 av: Tuva-Lena

Ja men Hoppfull, då är det duktig! Varje dag! Jisses, jag har mycket att ta in, hör jag: Jag kör yogan två-tre ggr/vecka och tycker att jag är skiiitduktig! Ha ha! Cool

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-27 19:58 #10 av: Hoppfull

Men jag är helt sjukskriven vettu... min huvuduppgift just nu är att att vila och vila och så försöka komma igen lite och då passar yoga och meditation bra. Annars skulle det nog bli knepigt att hinna varje dag :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.