Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Akupressur Akupunktur Alt medicin - djur Andligt Aromaterapi Ayurveda Balsam för själen Blogg trådar Egen erfarenhet av alt beh Fysioterapi/smärtlindring Gamla huskurer Gott och nyttigt - Receptsamling Healing Homeopati Husapotek/Huskurer Hälsokost - Kosttillskott Inredning/feng shui Klotterplanket Kreativa hantverkstråden :) Massagetekniker Musik till avkoppling Naturlig hudvård Off Topic Presentationer/medlemmar Qi Gong Temaveckor Tips & Trix Tävlingar Vår prunkande trädgård Våra djur Vårda själen Web shopen Yoga Zonterapi Öronakupunktur Örter Örtkosmetik Örtmediciner Övrigt Secondhand trådar Övningar Shamanism
Temaveckor

Tema TCM - Yin och Yang

2008-02-20 14:50 #0 av: Tuva-Lena

Begreppen yin och yang är centrala i allt kinesiskt tänkande. I kinesisk medicin använder man begreppen för att beskriva energitillstånd och förhållanden i kroppen. I behandlingarna vill man åstadkomma en balans mellan yin och yang.

 

I  "Den Gule Kejsarens Klassiker om Invärtes Medicin" - Nei Jing Huang Di - förklarar man begreppen yin och yang så här:

Yang är den solbelysta delen av en kulle och yin är den skuggiga delen. Men på kvällen förändras deras inbördes förhållande: Då belyser solen den del som tidigare låg i skugga, och den del som var solbelyst tidigare ligger nu i skugga. Yin har förvandlats till yang, och yang har blivit yin.

 

Allt i universum kan delas in i Yin och Yang

Yin och Yang är de två motpolerna i universum. Dom är motsatta men ändå kompletterande krafter, där den ena inte kan existera utan den andra. Dom är symboler som speglar olika aspekter i tillvaron. Det finns inga värderingar kopplade till definitionerna av yin respektive yang, utan dom är relativa och behöver varandra för att definieras. Dom är dynamiska och utan fasta gränser. När yin nått ett visst stadium övergår det i yang, och när yang har nått ett visst stadium så övergår det i yin. Det kan man också se när man studerar symbolen för yin och yang: 

När den mörka färgen, yin, når sitt maximum, så går den över i ljust, yang, och vice versa. Hos yin finns hela tiden fröet till yang, vilket syns i den ljusa punkten i det mörka fältet, och tvärtom. När någonting når sin höjdpunkt förvandlas det till sin motsats: Yin övergår till yang, och yang övergår till yin.

Kroppens energiflöden - meridianerna

Yin-energierna flödar i meridianerna på kroppens framsida. Flödesriktningen är nerifrån och uppåt, från fötterna på insidan benen, upp över bålen och fortsätter sedan på framsidan av armarna upp till händerna. ( Enligt den kinesiskt anatomiska grundställningen, så står människan med armarna sträckta uppåt och handflatorna vända framåt.) På händerna övergår yin till yang.

Yang-energierna fortsätter på baksidan av händerna och armarna, över skuldrorna, nacke och hals till ansiktet. Dom fortsätter över huvudet och nacken, på baksidan och utsidan av kroppen, ner till benen och fötterna. Yangenergierna flödar i meridianerna på kroppens baksida och utsida, där flödesriktningen är neråt. Undantaget är magmeridianen som går på kroppens framsida.

 

I nästa artikel berättar jag om teorin om de fem elementen; trä, jord, eld, metall och vatten..

 

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2008-02-20

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-20 18:21 #1 av: Perla

Jättebra skrivet! :)

Anmäl
2008-02-20 21:28 #2 av: [Vintersaga]

Mycket inspirerande Inga-Lena!

Du pratar mycket om yin och yang som övergår till sin motsats. Det här får mig att tänka på I Ching, som är en slags spådomskonst som används i Kina och där man använder de 64 hexagrammen. Dessa hexagram består av olika andelar yin och yang och varje sådant hexagram har sin speciella betydelse för personen som frågar oraklet :-)

Det blev en liten parallell utvikning till ditt mycket intressanta ämne. Ser fram emot nästa del - de fem elementen, som används i kinesisk astrologi.

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-02-21 10:52 #3 av: CatarinaJ

Tack! Superintressant!

Anmäl
2008-02-21 19:24 #4 av: FiaH

Jättebra skrivet och mycket givande.

Anmäl
2008-02-21 22:28 #5 av: Tuva-Lena

Tack o tack! :)

#2 Låter intressant det där du skriver om de 64 hexgrammen som är yin resp yang. Är det någonting som du kan berätta mer om..? Alltid roligt med små utvikningar! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-22 11:25 #6 av: Hoppfull

Jättespännande Inga-lena!!

Anmäl
2008-02-22 13:40 #7 av: Tuva-Lena

Tack Hoppis! :)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-22 23:19 #8 av: [Vintersaga]

#5 - ska fundera på det - kanske något kort inlägg om hur det funkar och syftet med I Ching...

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-02-22 23:29 #9 av: Tuva-Lena

#8 Ja det vore kul! ;) Tack!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.